[R] P-47D, Piorun z Port Moresby. Kartonowy Arsenał 1/33
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] P-47D, Piorun z Port Moresby. Kartonowy Arsenał 1/33
jak napisałeś - "miód malina"
Paaaaanieee ... Kawałek czasu mnie nie było, wracam, a tu ukochany dzbanuszek w najnowszej odsłonie !
Bardzo mi się podoba i kibicuję !!! Uwielbiam Thunderbolty :-D
Bardzo mi się podoba i kibicuję !!! Uwielbiam Thunderbolty :-D
- Heinrich Kosmala
- x 170
Podziwiam precyzyjność i czystość wykonania!
- bestialsko
- x 119
Cześć,
Po przerwie świątecznej a potem narciarskiej zabrałem się za detal, z którym wiedziałem, że mi trochę czasu zejdzie. Nie pomyliłem się. Ten silnik zajął mi sporo roboczogodzin - a prawie standard. Dorabiane rzeczy to kombinacja cyny 1,2mm, izolacji z przewodów alarmowych, spinaczy biurowych, drutu miedzianego i stalowego 0,3mm. Silnik nie jest żadnym konkretnym modelem. Posiłkowałem się takim zdjęciem z Internetu, które było w wystarczającej rozdzielczości do wydrukowania na kartce A4. Kiepski ze mnie internetowy detektyw. Pod koniec pracy nad silnikiem (chyba) znalazłem zdjęcia tych konkretnych, montowanych w Thunderboltach D :P
A oto zdjęcia:
Dozo!
Po przerwie świątecznej a potem narciarskiej zabrałem się za detal, z którym wiedziałem, że mi trochę czasu zejdzie. Nie pomyliłem się. Ten silnik zajął mi sporo roboczogodzin - a prawie standard. Dorabiane rzeczy to kombinacja cyny 1,2mm, izolacji z przewodów alarmowych, spinaczy biurowych, drutu miedzianego i stalowego 0,3mm. Silnik nie jest żadnym konkretnym modelem. Posiłkowałem się takim zdjęciem z Internetu, które było w wystarczającej rozdzielczości do wydrukowania na kartce A4. Kiepski ze mnie internetowy detektyw. Pod koniec pracy nad silnikiem (chyba) znalazłem zdjęcia tych konkretnych, montowanych w Thunderboltach D :P
A oto zdjęcia:
Dozo!
Ostatnio zmieniony ndz lip 07 2019, 23:09 przez bestialsko, łącznie zmieniany 1 raz.
Pzdr.
BES.
BES.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Wygląda to zupełnie, ale zupełnie nieźle (czytaj bardzo dobrze) – gratulacje!
- greatgonzo
- x 12
W P-47-D stosowano trzy rodzaje silników R-2800. Wykonany przez Ciebie, choć nieco uproszczony i niekompletny, jest jak najbardziej prawidłowy dla Twojego modelu. Robota imponująca. Mam nadzieję, że przewody zapłonowe nie pozostaną w miedzi?
- bestialsko
- x 119
Hej,
Silnik jest 100% wycinankowy, więc dyskutować w tym wypadku tylko można o przewodach zapłonowych. Zmartwię Cię greatgonzo ale te zostaną już miedziane. (No wiadomo jak jest z wzorowaniem się na muzealnych eksponatach.) A jakie powinny być według Twojego stanu wiedzy?
Silnik jest 100% wycinankowy, więc dyskutować w tym wypadku tylko można o przewodach zapłonowych. Zmartwię Cię greatgonzo ale te zostaną już miedziane. (No wiadomo jak jest z wzorowaniem się na muzealnych eksponatach.) A jakie powinny być według Twojego stanu wiedzy?
Pzdr.
BES.
BES.
- Heinrich Kosmala
- x 170
Przepraszam, że się wtrącam;
z całą pewnością nie „nagie” tylko w (najczęściej czarnej) izolacji - jeszcze w żadnym muzeum lotnictwa innych nie widziałem.
z całą pewnością nie „nagie” tylko w (najczęściej czarnej) izolacji - jeszcze w żadnym muzeum lotnictwa innych nie widziałem.
- greatgonzo
- x 12
Przewody były owszem w czarnej, albo też w brązowej izolacji. Czasem dodatkowo dostawały koszulkę w metalowym oplocie. Ta zwykła z czasem utleniać się na odcień zielonkawo żółty.
Myślę że pozostawienie ich miedzianych nie będzie jednak błędem.
http://www.williammaloney.com/Aviation/ ... leWasp.htm
Trochę można by je tylko przybrudzić jakimś washem.
http://www.williammaloney.com/Aviation/ ... leWasp.htm
Trochę można by je tylko przybrudzić jakimś washem.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD