[R] MiG-21 Bis - Angraf nr 2'2016
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] MiG-21 Bis - Angraf nr 2'2016
Tak, ale powróćmy do tematu zasadniczego: MiG!
Tyle lat temu toto latało, a wciąż czystą sylwetką zachwyca niestety. Robótka modelarska zaś całkiem wysokiej próby.
Otóż.
Tyle lat temu toto latało, a wciąż czystą sylwetką zachwyca niestety. Robótka modelarska zaś całkiem wysokiej próby.
Otóż.
Przerwa w relacji się znowu przedłużyła, ale wróciłem
Uzbrajam powoli maszynę. Sklejanie listków głowicy rakiety o małej średnicy i znacznej długości zawsze przerastało moje możliwości. Postanowiłem więc ułatwić sobie pracę: odciąłem głowicę od korpusu, skleiłem oddzielnie te dwa elementy, a następnie ponownie połączyłem je w całość na styk:
Jak widać - połączenie listków jest wciąż jeszcze dalekie od ideału, niestety... , ale sama metoda oddzielnego sklejania głowicy i korpusu sprawdziła się znakomicie.
Gotowe rakiety podwieszone do węzłów:
Do końca zostało już niewiele - dwie rakiety, podwozie, doklejenie wcześniej przygotowanej części nosowej i parę drobiazgów (anteny). Ale na razie nastąpi dłuższa przerwa - w najbliższą sobotę wyjeżdżam na upragniony, nieco ponad dwutygodniowy urlop. Z relacją wrócę więc pewnie nie wcześniej, niż w połowie lipca.
A zatem - do zobaczenia!
Zbyszek
Uzbrajam powoli maszynę. Sklejanie listków głowicy rakiety o małej średnicy i znacznej długości zawsze przerastało moje możliwości. Postanowiłem więc ułatwić sobie pracę: odciąłem głowicę od korpusu, skleiłem oddzielnie te dwa elementy, a następnie ponownie połączyłem je w całość na styk:
Jak widać - połączenie listków jest wciąż jeszcze dalekie od ideału, niestety... , ale sama metoda oddzielnego sklejania głowicy i korpusu sprawdziła się znakomicie.
Gotowe rakiety podwieszone do węzłów:
Do końca zostało już niewiele - dwie rakiety, podwozie, doklejenie wcześniej przygotowanej części nosowej i parę drobiazgów (anteny). Ale na razie nastąpi dłuższa przerwa - w najbliższą sobotę wyjeżdżam na upragniony, nieco ponad dwutygodniowy urlop. Z relacją wrócę więc pewnie nie wcześniej, niż w połowie lipca.
A zatem - do zobaczenia!
Zbyszek
Ostatnio zmieniony ndz mar 20 2022, 14:00 przez ZbyszekS, łącznie zmieniany 1 raz.
Na warsztacie: Leopard 2A5, J6K1 Jinpu
Zawieszone: Pogoria, XP-61E
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
-----------------------------
Wspieram .oO R357
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
Wspieram .oO R357
Witam!
Przerwa miała trwać miesiąc, a zrobiło się z tego siedem miesięcy... Ale w końcu wróciłem do modelu i do relacji.
Rozpisywać się nie będę, przejdę od razu do rzeczy - oto zapowiadane ostatki:
I to już wszystko - model GOTOWY
Poniżej kilka zdjęć modelu w całości, zdjęcia robione na szybko, więc szału ni ma, ale coś tam na nich widać. Jak tylko uda mi się zrobić zdjęcia na lepszym tle i w lepszych warunkach oświetleniowych, to wrócę z galerią.
Przerwa miała trwać miesiąc, a zrobiło się z tego siedem miesięcy... Ale w końcu wróciłem do modelu i do relacji.
Rozpisywać się nie będę, przejdę od razu do rzeczy - oto zapowiadane ostatki:
I to już wszystko - model GOTOWY
Poniżej kilka zdjęć modelu w całości, zdjęcia robione na szybko, więc szału ni ma, ale coś tam na nich widać. Jak tylko uda mi się zrobić zdjęcia na lepszym tle i w lepszych warunkach oświetleniowych, to wrócę z galerią.
Ostatnio zmieniony ndz mar 20 2022, 14:08 przez ZbyszekS, łącznie zmieniany 1 raz.
Wspieram .oO R357
Wspieram .oO R357
- Heinrich Kosmala
- x 170
Gratulacje Zbyszku z okazji rollout!
Czysto, starannie i dokładnie sklejony, bardzo fajnie się prezentuje.
Czysto, starannie i dokładnie sklejony, bardzo fajnie się prezentuje.
Re: [R/G] MiG-21 Bis - Angraf nr 2'2016
Bardzo dziękuję,Henryku !
I na koniec obiecana galeria. Nie jestem zadowolony z tych zdjęć. Po raz pierwszy robiłem zdjęcia w zakupionym właśnie namiocie bezcieniowym. Namiot generalnie OK, z bardzo dobrym, mocnym oświetleniem, a jednak na zdjęciach wyszło ziarno, balans bieli też jakby nie taki, no generalnie pół dnia walczyłem z tymi zdjęciami i jest jak jest... Jednak trzeba będzie poczytać jakieś tutoriale i cierpliwie eksperymentować - może w końcu uchwycę, w czym jest problem. Ale to już przy kolejnej relacji. A teraz zapraszam do oglądania.
GALERIA:
Dziękuję Wam za zainteresowanie tą relacją i do zobaczenia w kolejnej, która - jak sądzę - pojawi się niebawem
Pozdrawiam,
Zbyszek
I na koniec obiecana galeria. Nie jestem zadowolony z tych zdjęć. Po raz pierwszy robiłem zdjęcia w zakupionym właśnie namiocie bezcieniowym. Namiot generalnie OK, z bardzo dobrym, mocnym oświetleniem, a jednak na zdjęciach wyszło ziarno, balans bieli też jakby nie taki, no generalnie pół dnia walczyłem z tymi zdjęciami i jest jak jest... Jednak trzeba będzie poczytać jakieś tutoriale i cierpliwie eksperymentować - może w końcu uchwycę, w czym jest problem. Ale to już przy kolejnej relacji. A teraz zapraszam do oglądania.
GALERIA:
Dziękuję Wam za zainteresowanie tą relacją i do zobaczenia w kolejnej, która - jak sądzę - pojawi się niebawem
Pozdrawiam,
Zbyszek
Ostatnio zmieniony ndz mar 20 2022, 14:16 przez ZbyszekS, łącznie zmieniany 1 raz.
Wspieram .oO R357
Wspieram .oO R357
Gratulacje ukończenia kolejnego modelu. Jak zwykle sklejony bardzo czysto, choć jego odbiór trochę pogarszają te ogromne linie znaczniki środków poszczególnych elementów - pokusiłbym się na zamalowanie ich bardzo rozrzedzoną farbą za pomocą cienkiego pędzla - ale to zarzut bardziej w stronę wydawcy niż Twoją
Z niecierpliwością czekam na kolejną relacje.
Z niecierpliwością czekam na kolejną relacje.
Zbyszek
Świetnie sklejony model
Bardzo mi się podoba. Coś mi się wydaje, że też sobie kupię takiego Miga (powiększając kupę modeli których nie zdążę nigdy skleić ).
Co do zdjęć, to nie znam się na fotografii, ale po mojemu to chyba mało światła
pzdr Grzegorz
Świetnie sklejony model
Bardzo mi się podoba. Coś mi się wydaje, że też sobie kupię takiego Miga (powiększając kupę modeli których nie zdążę nigdy skleić ).
Co do zdjęć, to nie znam się na fotografii, ale po mojemu to chyba mało światła
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Gratuluję ukończenia.
Bardzo fajnie że udało Ci się ten projekt doprowadzić do końca.
Zdjęcia niezłe choć faktycznie ziarniste.
Nie wiem czym fotografujesz, ale z tego co wiem, to ziarno występuje przy dużych wartościach ISO.
Najlepiej robić na małych wartościach, czyli 100-200, a z dłuższym czasem naświetlania i w dobrym oświetleniu. Wyższe wartości ISO są przydatne do zdjęć przy słabym świetle.
Co do samego modelu to w zasadzie tylko dwie uwagi.
Za bardzo opadające skrzydła i źle zamocowane pylony rakiet, które nie są równoległe do osi podłużnej samolotu.
Pracuj też nad łączeniami segmentów poszycia, żeby nie było takich grubych czarnych krech.
I tyle.
Reszta git!
Jeszcze raz gratuluję.
Bardzo fajnie że udało Ci się ten projekt doprowadzić do końca.
Zdjęcia niezłe choć faktycznie ziarniste.
Nie wiem czym fotografujesz, ale z tego co wiem, to ziarno występuje przy dużych wartościach ISO.
Najlepiej robić na małych wartościach, czyli 100-200, a z dłuższym czasem naświetlania i w dobrym oświetleniu. Wyższe wartości ISO są przydatne do zdjęć przy słabym świetle.
Co do samego modelu to w zasadzie tylko dwie uwagi.
Za bardzo opadające skrzydła i źle zamocowane pylony rakiet, które nie są równoległe do osi podłużnej samolotu.
Pracuj też nad łączeniami segmentów poszycia, żeby nie było takich grubych czarnych krech.
I tyle.
Reszta git!
Jeszcze raz gratuluję.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
Pięknie klejony standard.
Powtórzę się tylko w kwestii ścinania czarnych linii.
Poza tym jest pięknie.
Powtórzę się tylko w kwestii ścinania czarnych linii.
Poza tym jest pięknie.