Jeta pisze:Czyli zielone a czerwony jest tylko pas wodnicowy.
Taki pas wodnicowy Chyba nie Ja stawiam na czerwien reszta to skorupiaki Jak juz pisalem bawilem sie troche ta fotka i moze cosik pokrecilem . A orginalnej juz nie mam
Panowie poprosilem kolege Navarina o pomoc w rozwiazaniu zagadki co do malowania . Nie dostalem wprawdzie jeszcze odpowiedzi ale poczekajmy . Moze wlasnie Navarin cos bedzie wiedzial
Pamiętam jak robiłem Mińsk z Małego Modelarza i on miał zielone dno to może ten też ma a pozatym ten model robi chyba jakiś fly model czy jakoś tak to może tam jest pokazany kolor.
... prawdopodobnie coś Gulusie racji w tym co mówisz jest .
Wprawdzie nie zajmowałem się renowacją okretów lecz motocykli , wykorzystywałem jednak stosunkowo najlepszej jakości farby podkładowe ... i tu przez okres kilku lat najlepszą okazywała się farba tlenkowa - chromianowa - koloru zielonego .
W instrukcji miała : ...do zabezpieczania powierzchni narażonych na działanie środowisk zasadowych , kwasowych itp.
Została wycofana z powodu sporej toksyczności ... wiec to może być to ... hej
Fly Model poleca kolor zielony ( znaczy sie ma takie dno ). Może to całe zamieszanie wynika z tego, że okręty co jakiś czas miały renowane dno i malowane farbami zabezpieczającymi o co raz to innych kolorach?