[R] P-47D, Piorun z Port Moresby. Kartonowy Arsenał 1/33

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bestialsko
x 119

Re: [R] P-47D, Piorun z Port Moresby. Kartonowy Arsenał 1/33

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: bestialsko »

Hi!
@Tempest: nie zimny LED tylko świetlówka. Barwa światła w żarówce zależy od materiału żarnika i gazu wypełniającego bańkę. Nie wierzę, że w żarówkach używanych w lotnictwie nie znali w latach czterdziestych kombinacji dającej białe światło. Ale ręki oczywiście uciąć sobie nie dam :P

Mam skrzydła. I do nich jeden mały komentarz: ufffff.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I coś by wypadało napisać o światłach pozycyjnych jak reszta została tak dokładnie opisana. Strasznie pokombinowałem, może niepotrzebnie ale ciężko akurat znaleźć jakieś gotowe sprawdzone patenty na ten szczegół.
Z końcówki skrzydła wyciąłem nadrukowane kolorowe przeszklenie razem z ramką. Z drugiej wycinanki wyciąłem same ramki z małym naddatkiem i wkleiłem w połówki końcówek:

Obrazek

Następnie skleiłem końcówki i dorobiłem światła pozycyjne:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie za pomocą odpowiednio zeszlifowanego noża do masła wytłoczyłem metodą patelniowo - olejową przeszklenie końcówki skrzydła.

Obrazek

Z tej części gdzie miałem kolor odciąłem same ramki i rozwarstwiłem je, żeby były jak najcieńsze. Przygotowałem odpowiedni kształt przeszklenia, wsunąłem go na swoje miejsce i przykryłem ramkami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wyszło oczywiście tak jak sobie to wyobrażałem, ale tok myślenia wydaje się prawidłowy. Same skrzydła jak i końcówki wymagają jeszcze paru wieczorów dopieszczania, dlatego zdjęcia takie ogólnikowe i z daleka. Potem tylko lotki, klapy i będzie wielkie składanie :)
Pzdr.
BES.
Awatar użytkownika
QN
x 166

Post autor: QN »

Trochę szkoda, że nie wyciąłeś otworów do wyrzutników łusek. Jakieś takie płaskie...
Awatar użytkownika
bestialsko
x 119

Problem w tym, że wyciąłem. Tyle, że nie chciało mi się sklejać 8 pudełeczek, żeby im dodać przestrzeni i zakleiłem je płaską malowaną bibułą. No szkoda.
Pzdr.
BES.
Awatar użytkownika
laszlik
x 112

Post autor: laszlik »

No to w takim wypadku naprawdę szkoda. Jeżeli już wyciąłeś te otwory, to trzeba było dokończyć robotę. Model wiele by zyskał a tak, wygląda to trochę słabo.
Za to ze światłami pozycyjnymi poradziłeś sobie bardzo ładnie. Podoba mi się. Grunt to pomysłowość.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
bestialsko
x 119

bestialsko pisze: ndz mar 03 2019, 22:58
KOLOS:

Obrazek

Ech, daje mi on popalić...
Popatrzcie na kadłub za kabiną. Czy ten model może stracić jeszcze bardziej? :haha:
Pzdr.
BES.
Awatar użytkownika
bestialsko
x 119

Nadepnięty odcisk boli przez całe życie.

Obrazek

Obrazek
Pzdr.
BES.
Awatar użytkownika
bestialsko
x 119

Cześć,
Prawie poległem, ale udało mi się na siłę dosłownie lewą klapę tak wpasować, że prowadzenie relacji dalej ma jakiś sens :P Klapy wciągnięte są tutaj zdaje się dużo większym wyzwaniem niż się wydaje. W prawdziwym samolocie na górnej powierzchni miedzy poszyciem skrzydła a klapą nie ma żadnej szpary. Jeśli chodzi o oprofilowanie skrzydła to wydawca zdublował elementy przy krawędzi natarcia ale układa się to nawet ładnie. Dokleiłem też ogonek i zacząłem pacę nad oponami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam za zdjęcia, ale mam ogromne problemy z fotografowaniem tego modelu. Spróbuję w plastyku się zaopatrzyć w ciemnoszare tło, może będzie lepiej.

Pozdrówki.
Pzdr.
BES.
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 170

Post autor: Heinrich Kosmala »

Nie narzekaj, wygląda super! Nie wiem też, co chcesz od zdjęć (poza ostatnim, na macie do cięcia)...
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
laszlik
x 112

Post autor: laszlik »

Kapitalnie ten model wygląda. Zdjęcia nie są złe. Zamiast zmieniać tło, popracuj trochę nad odpowiednim oświetleniem i balansem bieli. Na niektórych zdjęciach jest on zbyt czerwony, a na niektórych prześwietlone są białe i szare powierzchnie podczas gdy oliwkowe są za ciemne.
Co do kół, to jakoś nie jestem przekonany o powodzeniu bieżnikowania pojedynczymi kostkami. Nie lepiej byłoby kupić sobie gotowe koła z żywicy?
Szkoda roboty na coś co nie będzie i tak wyglądało zachwycająco. Teraz może i robi wrażenie, choć widać spore różnice w wielkości kostek, ale po pomalowaniu wszystkie nierówności będą o wiele bardziej widoczne.
Jaki miałeś problem z klapami? Co tam nie szło?
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
bestialsko
x 119

Dziękuję.
1) Zdjęcia - uwagi przyjęte do wiadomości, galeria końcowa będzie igła.
2) Koła - bardzo chciałem je spróbować wykonać samodzielnie. Szczególnie jak oglądam co np. QN struga z kartonu w pancerce i jak to finalnie wygląda. Z kołami jeszcze sporo pracy - ocenimy po pomalowaniu podkładem. Pozatym, myślę, że można mnie zaliczyć do kartonowych ortodoksów. Przynajmniej do czasu aż uda mi się zbudować porządny model własnymi siłami.
3) Skrzydła, klapy, lotki - problemu jako takiego nie ma, są po prostu wielkie i mają skomplikowny kształt. Poniewczasie spojrzałem na zdjęcie prawdziwego samolotu i zwróciłem uwagę, że na górnej powierzchni żadnej przerwy skrzydło - klapa nie ma. Jeśli miałbym robić te skrzydła jeszcze raz, zacząłbym właśnie od klap i lotek i do nich pasował resztę. Rozważam z resztą czy by nie wyrwać tych klap, zrobić teksańską masakrę piłą mechaniczną i wkleić je tak, żeby prawidłowo uformować górną powierzchnię skrzydła. Widać to dobrze np. tu:

Obrazek
Pzdr.
BES.
ODPOWIEDZ