Witajcie!
Rok 2020 kończę małym osobistym sukcesem - ukończonym modelem Mirage'a. Budowa trwała od marca, z kilkumiesięczną letnią przerwą. Różne okoliczności sprawiły, że zasiadałem do pracy bardzo nieregularnie, rzekłbym nawet - okazjonalnie i bardzo dorywczo. To nie były warunki na prowadzenie relacji, dlatego jej nie zakładałem. Ale jest przynajmniej galeria końcowa.
Dwa słowa o projekcie. Autorami są: Rafał Ciesielski i Wojciech Szymański. Jest to "wersja rozwojowa" wcześniejszego projektu - Mirage'a III CJ, który ukazał się w 2015 r. w Wydawnictwie WAK. To opracowanie zostało poprawione w stosunku do Mirage'a III CJ, w szczególności dość znacząco przekonstruowana została centralna część kadłuba i szkielet skrzydeł oraz poprawiono kilka błędów. Wyszło to na dobre projektowi, wprowadzone modyfikacje na pewno ułatwiają budowę.
Model określiłbym jako zdecydowanie "odpoczynkowy". Nie jest ani skomplikowany, ani szczególnie pracochłonny, a po sklejeniu prezentuje się, pomimo niskiego poziomu detalizacji - moim zdaniem - bardzo efektownie. Bardzo przyjemnie się go kleiło, pasowanie jest bardzo dobre, a grafika bez zarzutu. Polecam go z czystym sumieniem.
To mój pierwszy "kaponowany" model. Wszystkie babole, które widać na zdjęciach, to wyłącznie moje braki warsztatowe
PS.
Wszystkim planującym budowę tego modelu polecam relację modelarza zza wschodniej granicy: http://models-paper.com/index.php?optio ... 8&id=42850
I to by było na tyle - zapraszam do oglądania zdjęć:
[G] Argentyński Mirage III EA - GPM 13'2019
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[G] Argentyński Mirage III EA - GPM 13'2019
Ostatnio zmieniony ndz mar 20 2022, 11:55 przez ZbyszekS, łącznie zmieniany 1 raz.
Na warsztacie: Leopard 2A5, J6K1 Jinpu
Zawieszone: Pogoria, XP-61E
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
-----------------------------
Wspieram .oO R357
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
Wspieram .oO R357
Re: [G] Argentyński Mirage III EA - GPM 13'2019
Elegancki i czyściutki standard! Gratuluję!
Dla mnie podwójnie ciekawy bo lubię temat Wojny Falklandzkiej.
Pozdr
Piotr
Dla mnie podwójnie ciekawy bo lubię temat Wojny Falklandzkiej.
Pozdr
Piotr
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
- Sklejacz Maciej
- x 111
Szczerze gratuluję.
Bardzo fajne zdjęcia, ukazujące fajny projekt, bardzo interesujący model i Twoją świetną pracę. Naprawdę miło popatrzeć.
Pozdrawiam.
Bardzo fajne zdjęcia, ukazujące fajny projekt, bardzo interesujący model i Twoją świetną pracę. Naprawdę miło popatrzeć.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Świetnie wyszedł, taki równiutki, bez zniekształceń Podoba mi się ten model.
To tak jak ja pracuję, tylko że w moim przypadku to dorywczo najczęściej wygląda tak, że gdy podczas każdego następnego posiedzenia przy modelu spoglądam na kalendarz to stwierdzam, że od ostatniego spotkania z modelem nie tylko miesiąc zdążył się zmienić ale także cyfra określającej rokZbyszekS pisze:Różne okoliczności sprawiły, że zasiadałem do pracy bardzo nieregularnie, rzekłbym nawet - okazjonalnie i bardzo dorywczo.
Dziękuję, Panowie! Dziękuję też Adminowi za uhonorowanie mojego modelu zdjęciem tygodnia
Wspieram .oO R357
Wspieram .oO R357
Piękna rzecz,
Kwintesencja kartonóweczki.
Mogłeś lekko przytrzeć koła dołem, bo stoi jak na szpilkach
Kwintesencja kartonóweczki.
Mogłeś lekko przytrzeć koła dołem, bo stoi jak na szpilkach
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Grzesiek - dziękuję! Przy następnym modelu samolotu popracuję nad kołami zgodnie z Twoją sugestią.
Pozdrawiam,
Zbyszek
Pozdrawiam,
Zbyszek
Wspieram .oO R357
Wspieram .oO R357