Rolls Royce Merlin 1:6, model 3d i druk. WIP
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
- x 102
Re: Rolls Royce Merlin 1:6, model 3d i druk. WIP
Dzięki za wyjaśnienie. Możesz dać jakiś namiar na taką drukarkę laserową , może zacznę zbierać do skarpety.
Najtańsza to formlabs 2 lub 3. Kolejne to już około 25 tys dolarów.
Pewnych rzeczy ze względu na właściwości materiału z którego jest model nie zmniejszy się idealnie do skali i tyle. Jeśli np. myślimy o ilości "żeberek" na cylindrze to chyba nie jest możliwe w 1/33 oddać ich rzeczywistej ilości, niezależnie od sposobu wykonania. Po prostu model 3d do skali 1/33 musi być zaprojektowany z większymi uproszczeniami w stosunku do modelu 3D przewidzianego do skali 1/10 na ten przykład. I wtedy "detal" wyjdzie wyraźnie. Tak sobie teoretycznie myślę.kliment pisze: czw sty 14 2021, 8:43 ...w 1:33 bedzie znaczaco gorzej bo to aż 2x mniejsze wydruki...
A motorek imponujący nawiasem mówiąc.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
To oczywiście prawda co mówisz o przygotowaniu modelu w zależnościu od skali, ja jednak nie to miałem na myśli. Postaram sie wytłumaczyc najprościej jak potrafię. Przyjmijmy że "raster/rozdzielczośc" drukarki to 80 mikronów. drukując element wielkości kilku centymetrów "raster" bedzie niezauważalny bo stosunek 80 mikronów do powiedzmy 40 mm jest jaki jest. Ale pomniejszmy ten sam element do wielkości 5 mm. Raster jest taki sam, czyli 80 mikronów. Ale jaki jest teraz stosunek rastra do wielkości modelu? To właśnie ten stosunek rozdzielczości do wielkości wpływa na wygląd( jakość) wydruku. mam nadzieję że wystarczająco jasno to tłumaczę.gk pisze: czw sty 14 2021, 23:01Pewnych rzeczy ze względu na właściwości materiału z którego jest model nie zmniejszy się idealnie do skali i tyle. Jeśli np. myślimy o ilości "żeberek" na cylindrze to chyba nie jest możliwe w 1/33 oddać ich rzeczywistej ilości, niezależnie od sposobu wykonania. Po prostu model 3d do skali 1/33 musi być zaprojektowany z większymi uproszczeniami w stosunku do modelu 3D przewidzianego do skali 1/10 na ten przykład. I wtedy "detal" wyjdzie wyraźnie. Tak sobie teoretycznie myślę.kliment pisze: czw sty 14 2021, 8:43 ...w 1:33 bedzie znaczaco gorzej bo to aż 2x mniejsze wydruki...
A motorek imponujący nawiasem mówiąc.
Zagadujecie a tym czasem wydrukowały się świece zapłonowe i magistrala powietrzna.
Podstawa silnika jeszcze w drukarce:
Podstawa silnika jeszcze w drukarce:
Kolektor powietrza i świece wklejone
Jak krowie na rowiekliment pisze: pt sty 15 2021, 0:17 Ale pomniejszmy ten sam element do wielkości 5 mm. Raster jest taki sam, czyli 80 mikronów. Ale jaki jest teraz stosunek rastra do wielkości modelu? To właśnie ten stosunek rozdzielczości do wielkości wpływa na wygląd( jakość) wydruku. mam nadzieję że wystarczająco jasno to tłumaczę.
Tak to oczywiste, nie pomyślałem o tym.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
No i jest... 14,5 h.
Wszystkie elementy na miejscu. Zastanawiam się czy bardzo go pobrudzić, poobijać itd... ciekawi mnie wasze zdanie....