[R/G] Bf-109D-1 Eduard/AlleyCat 1/32
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Re: [R] Bf-109D-1 Eduard/AlleyCat 1/32
Celuloza Gunze, tylko szlif wchodzi w grę.
Moim zdaniem, nakladanie okopcen latwiej jest kontrolowac, kiedy farbke (czarna/brazaowa, czy jakiej tam jeszcze akurat do tego potrzeba) zmiesza sie z matowym bezbarwnym, co daje pewien laserunek.
Z tym zachlapaniem modelu farbka - poprawek nie potrafie dostrzec na zdjeciu, wiec chyba jest lepiej, anizeli dobrze. Poza tym... witamy w klubie. Mnie sie tez w przeszlosci zdarzalo i trzeba bylo kupic dekielki. Swoja droga, jak na tak prosty element aerografu, owe dekielki nie sa tanie - zapewne producent doskonale zdaje sobie sprawe z tego, jak one sa istotne.
Z tym zachlapaniem modelu farbka - poprawek nie potrafie dostrzec na zdjeciu, wiec chyba jest lepiej, anizeli dobrze. Poza tym... witamy w klubie. Mnie sie tez w przeszlosci zdarzalo i trzeba bylo kupic dekielki. Swoja droga, jak na tak prosty element aerografu, owe dekielki nie sa tanie - zapewne producent doskonale zdaje sobie sprawe z tego, jak one sa istotne.
Jarek M
Już jest starte...
Jedyny problem, to zmyło się brudzenie akrylami, głownie z kalek, więc najpierw trzeba naprawić ogólne zapuszczenie malowania.
Okopcenia były malowane mocno rozcieńczoną farbą dodatkowo z retarderem, aero zablokowane na minimalny strumień, przy jakim się nie zalepiał.
Za dużo tego było i dodatkowo chciałem jakoś połączyć z brudem u nasady płata i wyszło jak zwykle.
Dekielki niezbędne przy lakierowaniu, jak zbiornik zalany pod korek. Zazwyczaj maluję kilkoma kroplami, jakieś drobiazgi nawet bez zbiornika...
Jedyny problem, to zmyło się brudzenie akrylami, głownie z kalek, więc najpierw trzeba naprawić ogólne zapuszczenie malowania.
Okopcenia były malowane mocno rozcieńczoną farbą dodatkowo z retarderem, aero zablokowane na minimalny strumień, przy jakim się nie zalepiał.
Za dużo tego było i dodatkowo chciałem jakoś połączyć z brudem u nasady płata i wyszło jak zwykle.
Dekielki niezbędne przy lakierowaniu, jak zbiornik zalany pod korek. Zazwyczaj maluję kilkoma kroplami, jakieś drobiazgi nawet bez zbiornika...
A nie myślałeś zrobić okopcenia olejami?
Ja zrobiłem tak na czerwonej Foce i bardzo byłem zadowolony. Wyszły mi o wiele lepsze niż każde wcześniejsze robione suchymi pastelami. Na okopcenia aerografem to bym się w ogóle nie porwał...
Ja zrobiłem tak na czerwonej Foce i bardzo byłem zadowolony. Wyszły mi o wiele lepsze niż każde wcześniejsze robione suchymi pastelami. Na okopcenia aerografem to bym się w ogóle nie porwał...
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
Wiem, że jesteście z większym doświadczeniem ode mnie, ale mogę dorzucić jeszcze jedno wyjście. Tamiya X-19 Smoke - link po rozcieńczeniu np. 50/05 dedykowanym X20A daje możliwość stopniowego dodawania smug i dobrej kontroli intensywności np, spalin. X-19 jest już prosto ze słoika transparentna, po rozcieńczeniu robi się z tego jeszcze bardziej woda. Użyłem tego przy okopceniach w Jaku - oczywiście to żaden wzorzec, ale ktoś z większym doświadczeniem w machaniu aero uzyska jeszcze lepsze rezultaty. To takie moje dwa grosze.
Laszlo, nawet nie wiem, jak się robi okopcenia olejami
To czym malowałem, było bardzo rozrzedzone, tylko po dwudziestu przejściach aero zaczęło tak wyglądać.
Winiłbym głownie brak pomysłu na nie i umiejętności.
Tak to wygląda po usunięciu, zaczyna się rzeźba w kupie...
Doszlifowałem się do kalek i za cholerę nie mogłem poradzić sobie z innym kryciem brudu na kalkach, niż na farbie. Dużo mi do pizdnięcia nim w kąt nie brakowało.
Jutro ostatnie podejście do tego i składam go w całość. Chcę w kilka dni zamknąć temat, przed wyjazdem na kilkutygodniowe "wakacje".
Chyba wykorzystam patent Jarka z dodaniem lakieru.
To czym malowałem, było bardzo rozrzedzone, tylko po dwudziestu przejściach aero zaczęło tak wyglądać.
Winiłbym głownie brak pomysłu na nie i umiejętności.
Tak to wygląda po usunięciu, zaczyna się rzeźba w kupie...
Doszlifowałem się do kalek i za cholerę nie mogłem poradzić sobie z innym kryciem brudu na kalkach, niż na farbie. Dużo mi do pizdnięcia nim w kąt nie brakowało.
Jutro ostatnie podejście do tego i składam go w całość. Chcę w kilka dni zamknąć temat, przed wyjazdem na kilkutygodniowe "wakacje".
Chyba wykorzystam patent Jarka z dodaniem lakieru.
Już teraz, po samym starciu, wygląda ciekawie
Mechanicy zaczęli myć i nie dokończyli
Mechanicy zaczęli myć i nie dokończyli
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Dokładnie. Wygląda jak by naprawdę był po czyszczeniu kadłuba ze spalin szczotkami.
Nie głupim pomysłem byłoby to zostawić, ale nie zrozumie tego nikt, kto nie widział jak naprawdę wyglądają czyszczone spaliny.
Nie głupim pomysłem byłoby to zostawić, ale nie zrozumie tego nikt, kto nie widział jak naprawdę wyglądają czyszczone spaliny.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
Przepraszam wszystkich, ze odbiegam od tematu, ale akurat odnosnie wspomnianego X-20A wypadaloby pewien drobiazg sprostowac. Wiekszosc o tym wie, ale wyglada na to, ze nie kazdy.jacob pisze: wt kwie 06 2021, 19:30 ...tamiya-farba-akrylowa-x-19-smoke-10ml-45032882.html]link[/url] po rozcieńczeniu np. 50/05 dedykowanym X20A...
Jakub, zapomnij ten X-20A raz na zawsze. Po pierwsze, rownie dobrze mozna stosowac duzo tanszy isopropanol. Po drugie, farbki akrylowe Tamiya (i nie tylko) rozcienczane tym specyfikiem nie sa w stanie calkowicie wyschnac i lepia sie potem do paluchow oraz latwiej sie na nich kurz osadza. Nie jest to wprawdzie wielka tragedia, ale po wielokrotnym chwytaniu modelu moga sie pojawic w tych miejscach slady palcow badz przebarwienia. Do rozcienczania akryli takich, jak Tamiya, czy HobbyColor (w wypadku Mr.Color jest to obligatoryjne) stosuj Mr.Leveling Thinner, albo Mr.Thinner z dodatkiem Mr.Retarder lub nawet Tamiya Lacquer Thinner. Wowczas Farba na pomalowanej powierzchni bedzie wysychala jak pieprz i wykazywala odczuwalnie wieksza przyczepnosc. Moze nie kazdy zwraca na to uwage, ale roznica jest wyraznie wyczuwalna. Jedyna wada stosowania tych specyfikow jest ich wieksza szkodliwosc dla zdrowia w porownaniu z X-20A badz Izopropanolem, ale to da sie obejsc stosujac odpowiednia maske z filtrem weglowym.
Powyzsze dotyczy oczywiscie malowania aerografem, bo malowanie pedzelkiem rzadzi sie nieco innymi prawami.
Teraz siedze juz cicho i jeszcze raz przepraszam za smiecenie.
Jarek M
- Szydercza Gała
- x 169
BZDURY.mr.jaro pisze: śr kwie 07 2021, 7:58Przepraszam wszystkich, ze odbiegam od tematu, ale akurat odnosnie wspomnianego X-20A wypadaloby pewien drobiazg sprostowac. Wiekszosc o tym wie, ale wyglada na to, ze nie kazdy.jacob pisze: wt kwie 06 2021, 19:30 ...tamiya-farba-akrylowa-x-19-smoke-10ml-45032882.html]link[/url] po rozcieńczeniu np. 50/05 dedykowanym X20A...
Jakub, zapomnij ten X-20A raz na zawsze. Po pierwsze, rownie dobrze mozna stosowac duzo tanszy isopropanol. Po drugie, farbki akrylowe Tamiya (i nie tylko) rozcienczane tym specyfikiem nie sa w stanie calkowicie wyschnac i lepia sie potem do paluchow oraz latwiej sie na nich kurz osadza. Nie jest to wprawdzie wielka tragedia, ale po wielokrotnym chwytaniu modelu moga sie pojawic w tych miejscach slady palcow badz przebarwienia. Do rozcienczania akryli takich, jak Tamiya, czy HobbyColor (w wypadku Mr.Color jest to obligatoryjne) stosuj Mr.Leveling Thinner, albo Mr.Thinner z dodatkiem Mr.Retarder lub nawet Tamiya Lacquer Thinner. Wowczas Farba na pomalowanej powierzchni bedzie wysychala jak pieprz i wykazywala odczuwalnie wieksza przyczepnosc. Moze nie kazdy zwraca na to uwage, ale roznica jest wyraznie wyczuwalna. Jedyna wada stosowania tych specyfikow jest ich wieksza szkodliwosc dla zdrowia w porownaniu z X-20A badz Izopropanolem, ale to da sie obejsc stosujac odpowiednia maske z filtrem weglowym.
Powyzsze dotyczy oczywiscie malowania aerografem, bo malowanie pedzelkiem rzadzi sie nieco innymi prawami.
Teraz siedze juz cicho i jeszcze raz przepraszam za smiecenie.
Od 10 lat używam X20A i nigdy nie zdarzyło się żeby farba nie wyschła albo się lepiła.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!