[R] Vought SB2U Vindicator (Kartonowa Kolekcja, 1/33)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- bestialsko
- x 119
Re: [R] Vought SB2U Vindicator (Kartonowa Kolekcja, 1/33)
Hej Tempest, brązowe drewniane pokłady lotniskowców US NAVY były malowane więc nie odtwarzam tutaj naturalnego koloru drewna. Z resztą w moim modelu nie ma to większego znaczenia bo cały ten fragment pokładu i tak będzie pomalowany "Deck Blue". Teraz to jest półprodukt, w którym poprawię jeszcze parę łączeń desek, posmaruję panel linerami i takie tam.
Podczas zabawy z moim pokładem korzystam z filmików w necie i tej stronki:
https://www.shipcamouflage.com/
Podczas zabawy z moim pokładem korzystam z filmików w necie i tej stronki:
https://www.shipcamouflage.com/
Pzdr.
BES.
BES.
Czyli to malowanie kolorem "Mahogany brown" to było takie ćwiczenie tylko, skoro i tak zostanie to pokryte innym kolorem ?bestialsko pisze:cały ten fragment pokładu i tak będzie pomalowany "Deck Blue"
A wracając do tej roboty ze szlifowaniem listewek to skoro całość pokryta będzie kolorem "Deck blue" to czy nie wystarczyło wykonać ten pokład z kawałka gładkiej tektury naciętej w miejscu łączenia desek ?
Chyba nie wiem co to są "linery". Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie.bestialsko pisze:posmaruję panel linerami
- bestialsko
- x 119
Malowanie na brązowo to nie tylko ćwiczenie bo w planach są lekkie przetarcia niebieskiego. W tym celu całość jest zabezpieczona dwoma warstwami lakieru bezbarwnego. "Linery" to wiesz co to jest bo to washe do podkreślania linii łączeń paneli poszycia w modelach plastikowych. Handlowe nazwy u różnych producentów są różne: Panel Line Accent Color Tamiya, Panel Line Wash MiG-a itd.
A z listewkami to tak, niestety masz rację. Cała ta robota okazała się nieudanym eksperymentem. Listewki z marketu budowlanego nie trzymają żadnych wymiarów, do tego dochodzi grubość kleju. Z bliska nie wygląda to tak super jak sobie wyobrażałem. W stosunku do modelu, odległości między "tie downs" wyszły za duże i będę miał problemy z odpowiednim ułożeniem samolotu na podstawce.
A z listewkami to tak, niestety masz rację. Cała ta robota okazała się nieudanym eksperymentem. Listewki z marketu budowlanego nie trzymają żadnych wymiarów, do tego dochodzi grubość kleju. Z bliska nie wygląda to tak super jak sobie wyobrażałem. W stosunku do modelu, odległości między "tie downs" wyszły za duże i będę miał problemy z odpowiednim ułożeniem samolotu na podstawce.
Pzdr.
BES.
BES.
- bestialsko
- x 119
A dziś mi się taki towarzysz pracy trafił. Jak widać weathering robi
Pzdr.
BES.
BES.
- bestialsko
- x 119
Hi,
Pomijając biedrona, przed położeniem finalnego koloru przemalowałem deski pokładu pociemnionym i pojaśnionym "Mahogany Brown"
Ostatecznie nic to nie dało, bo znowu bojąc się zrobić chmurki z "Deck Blue" użyłem albo za gęstej farby albo położyłem jej za dużo. Efekt końcowy po przetarciach, plamach z wascha "Oil Stains Gloss" jest jak na zdjęciach:
Lina hamująca zrobiona z linki od przerzutki rowerowej:
Koniec jest bliski. Zostało tylko połączyć podstawkę z samolotem. O takim:
Pomijając biedrona, przed położeniem finalnego koloru przemalowałem deski pokładu pociemnionym i pojaśnionym "Mahogany Brown"
Ostatecznie nic to nie dało, bo znowu bojąc się zrobić chmurki z "Deck Blue" użyłem albo za gęstej farby albo położyłem jej za dużo. Efekt końcowy po przetarciach, plamach z wascha "Oil Stains Gloss" jest jak na zdjęciach:
Lina hamująca zrobiona z linki od przerzutki rowerowej:
Koniec jest bliski. Zostało tylko połączyć podstawkę z samolotem. O takim:
Pzdr.
BES.
BES.
Patrz przez palce na to co piszę poniżej ale...
- Czy ten pokrowiec jest konieczny...?
- Co do pokładu - nie zgłębiałem tajników malowania "fly deck'ów flat-top'ów" dla mnie całościowo wygląda OK. Zastanawiam jednak - deski a metalowe panele - są tak samo matowe. To inne materiały, więc mogłyby się różnić nieco połyskiem. A gdyby tak metalowe fragmenty pokryć bezbarwną satyną (nie połyskiem)? Prawdopodobnie uzyskałbyś delikatnie inny ton koloru, a i pod kątem delikatnie "wychodziłyby" one z drewnianego tła.
Generalnie Bess, super robota .
- Czy ten pokrowiec jest konieczny...?
- Co do pokładu - nie zgłębiałem tajników malowania "fly deck'ów flat-top'ów" dla mnie całościowo wygląda OK. Zastanawiam jednak - deski a metalowe panele - są tak samo matowe. To inne materiały, więc mogłyby się różnić nieco połyskiem. A gdyby tak metalowe fragmenty pokryć bezbarwną satyną (nie połyskiem)? Prawdopodobnie uzyskałbyś delikatnie inny ton koloru, a i pod kątem delikatnie "wychodziłyby" one z drewnianego tła.
Generalnie Bess, super robota .
Mam nadzieję, że ten pokrowiec jeszcze da się zdjąć.
Wiem, że masz jakąś koncepcję prezentacji, ale pokrowce były przecież zdejmowane?
Wiem, że masz jakąś koncepcję prezentacji, ale pokrowce były przecież zdejmowane?
Też mi jakoś psuje ten pokrowiec wygląd tego wspaniałego modelu ale obawiam się, że był formowany jakąś metodą "na mokro" i może być ciężko go zdjąć.
- Heinrich Kosmala
- x 170
A mnie się pokrowiec podoba! To przecież nie będzie (chyba) jedyny samolot...
Czyżby ten pokrowiec miał mieć za zadanie przykrycie nie udanej obudowy silnika?
Mam przeczucie ze coś tam chyba nie pykło i stąd ten pomysł. Też wolał bym, żeby całość samolotu była widoczna.
Mam przeczucie ze coś tam chyba nie pykło i stąd ten pomysł. Też wolał bym, żeby całość samolotu była widoczna.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD