piootrek pisze:co może dać ten HTC 20A
38
db czyli ciszę podczas pracy, a może jeszcze coś jeszcze ale nie wiem bo do tych kilku modeli, które zmalowałem używałem kompresora Eurotec 16A czyli chyba tego
Sparmaxa, z tym że mój kupiony z 10 a może i więcej lat temu ma wyjście na 2 aerografy. Beznadziejnie jest umieszczony w tym modelu włącznik/wyłącznik zasilania bo z tyłu na korpusie kompresora, schowany pod blaszaną obudową a mam go umieszczony w biurku tzw. "komputerowym" i każdorazowe włączanie/wyłączanie wymaga niezłej gimnastyki nadgarstka że o oddawania mu hołdu na kolanach nie wspomnę. Na szczęście używam go raz na rok a może i rzadziej więc mnie to zbytnio nie męczy
Wracając do decybeli to dla dys-matematyków do których się już zaliczam choć w zamierzchłych czasach jakieś równania różniczkowe bez dokładnego rozwiązania zdarzyło mi się rozwiązywać aby obliczyć tor lotu samolotu po zrzucie masy takie bardziej ludzkie wytłumaczenie tych decybeli można znaleźć
tutaj.
Pewnie się narażę, ale jak czytam teksty typu "ja na razie to tylko....ale nie wiem... a może .. więc aby nie było drogo ... bo może jednak ... itedeitepe" to podpowiem, że kiedyś też kupiłem kompresor tani, bez zbiornika, wysiadł w nim wyłącznik ciśnieniowy więc po jakimś czasie kupiłem tego Euroteca za którego zapłaciłem 3 razy tyle co za ten poprzedni i działa do dziś.
Jeśli ktoś ma "smykałkę" to może sobie sam zbudować kompresor ze zbiornikiem na bazie agregatu z lodówki i jakiegoś zbiornika ale jeśli kogoś raczej interesuje tylko "sklejanie" i malowanie modeli, nie ma odpowiednich narzędzi do takich prac to trzeba zacząć oszczędzać i kupić dobrego gotowca.