[R/G] motorówka sanitarna SAMARYTANKA (Świat z Kartonu 1/50)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] motorówka sanitarna SAMARYTANKA (Świat z Kartonu 1/50)
Praca perfekcyjna jak wszystko co wychodzi z Twojego warsztatu więc tu się nie ma o czym rozpisywać. Koń jaki jest każdy widzi
Zastanawia mnie tylko umiejscowienie tabliczki z nazwą na burcie. Pewnie autor gdzieś widział napis w tym miejscu skoro tam dał choć zdjęcia archiwalne i foty istniejącego oryginału pokazują to trochę inaczej.
Zastanawia mnie tylko umiejscowienie tabliczki z nazwą na burcie. Pewnie autor gdzieś widział napis w tym miejscu skoro tam dał choć zdjęcia archiwalne i foty istniejącego oryginału pokazują to trochę inaczej.
-
- x 102
Stary, masz chyba rację. Teoretycznie na zdjęciach archiwalnych napis jest umiejscowiony niżej. Nie mówię tu o odrestaurowanym egzemplarzu bo tam napis jest jeszcze cofnięty do tyłu. a może Grzegorz ma asa w rękawie i wyskoczy z jakimś zdjęciem?
Hehe
Nie mam żadnego asa.
Autor zaznaczył na burcie prostokącik do przyklejenia tabliczki z nazwą. Prostokącik ów był wielkości 1/3 nazwy I prawdę mówiąc nie zastanawiałem się jak to przyklejam, byleby zakryć to co wydrukowano na burcie. Pomroczność jasna.
Na wysokość nie było pola manewru, można było tylko cofnąć lub przybliżyć w stronę dziobu.
Beton na katafalk dla łódki wylany. Schnie.
Zacząłem "pomieszczenie medyczne" wpuszczone w pokład, ale na razie słabo pasuje. Dziura w pokładzie za długa ze 2 mm. LeTko zirytowany zrobiłem dla rozrywki szafkę na szczepionki
Jak widać marynarze tłumnie się zaszczepili, zostawiając szafkę pustą.
Nie mam żadnego asa.
Autor zaznaczył na burcie prostokącik do przyklejenia tabliczki z nazwą. Prostokącik ów był wielkości 1/3 nazwy I prawdę mówiąc nie zastanawiałem się jak to przyklejam, byleby zakryć to co wydrukowano na burcie. Pomroczność jasna.
Na wysokość nie było pola manewru, można było tylko cofnąć lub przybliżyć w stronę dziobu.
Beton na katafalk dla łódki wylany. Schnie.
Zacząłem "pomieszczenie medyczne" wpuszczone w pokład, ale na razie słabo pasuje. Dziura w pokładzie za długa ze 2 mm. LeTko zirytowany zrobiłem dla rozrywki szafkę na szczepionki
Jak widać marynarze tłumnie się zaszczepili, zostawiając szafkę pustą.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Nie zrobiłeś wysuwanych szuflad a pewnie tam były ampułki ze szczepionką. Na szybach to by leżały co najwyżej strzykawki, a z reguły inne narzędzia. No i fakt, że łajba słabo się sprawowała i często wykorzystywano inne jednostki to i może sprzęt zabrano...
o Panie... to jest sklejone lepiej niż zaprojektowane nawet sam render nie wyglądał tak dobrze
co tam z tymi 2 mm ? Przybyłem w samą porę na lincz autora ? . Widzę jak kleisz, więc nie mam wątpliwości, że przyczyną musi być błąd projektu. Najgorsze jest jednak to, że jak kleiłem, dziura wyszła mi za mała, musiałem doszlifować i nie pamiętam, żebym to poprawiał, z intencją-lepiej za mało przestrzeni niż za dużo ( ale to było dawno temu )
Mam nadzieję że wybrniesz tego problemu.
przy okazji poszło PW.
Pozdrawiam
Jacek
co tam z tymi 2 mm ? Przybyłem w samą porę na lincz autora ? . Widzę jak kleisz, więc nie mam wątpliwości, że przyczyną musi być błąd projektu. Najgorsze jest jednak to, że jak kleiłem, dziura wyszła mi za mała, musiałem doszlifować i nie pamiętam, żebym to poprawiał, z intencją-lepiej za mało przestrzeni niż za dużo ( ale to było dawno temu )
Mam nadzieję że wybrniesz tego problemu.
przy okazji poszło PW.
Pozdrawiam
Jacek
Spokojnie jak na wojnie.
Otwór wyszedł za długi. Nikt nie wie dlaczego . Ponadto tak po 0,2 mm na każdą stronę za szeroki - tu mogłem za ostro wyciąć.
Ostatecznie przedłużyłem nadbudówkę o 1,2 mm. Dokleiłem pasek przedłużający podłogę. Zielone wnętrze ścianek jest zaprojektowane z zapasem więc nic nie robiłem. Na zewnątrz dokleiłem paski kartonu. I pasuje
Widać też problem na styku z pokładem. Użyłem drewniany pokład o gr. 0,5 mm. Projekt przewiduje podklejenie pokładu tekturą 1 mm. Więc wyszła mi szpara, na którą też poszedł pasek kartonu. Trzeba było podkleić pokład do grubości 1 mm, ale nie wpadłem na to
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
oferta last minute :
Przyłożone dla oglądu, przy czym widzę że schodki się przyłożyły odwrotnie
Schodki jeszcze nie lakierowane, tak, że ten...
Jak przykleję dach i tak nie będzie wiele widać. I nie zamierzam robić zdejmowanego. Nie będzie mi dach latał po gablotce.
Z latareczką przez właz będzie fajnie widać, tak nie za dobrze
Przyłożone dla oglądu, przy czym widzę że schodki się przyłożyły odwrotnie
Schodki jeszcze nie lakierowane, tak, że ten...
Jak przykleję dach i tak nie będzie wiele widać. I nie zamierzam robić zdejmowanego. Nie będzie mi dach latał po gablotce.
Z latareczką przez właz będzie fajnie widać, tak nie za dobrze
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Po obejrzeniu tych zdjęć postanowiłem wyłączyć kompa, odpalić tablet i położyć się w łóżku choć godzina jeszcze "młoda".
Kołderek chyba na tych pryczach brakuje. A może są tak cienkie, że zlewają się z prześcieradłami. A może rannym lub chorym kołderki nie są na czas transportu ze statku na ląd potrzebne. Lekarza nam tu chyba trzeba aby rozwikłać ten dylemat .
Kołderek chyba na tych pryczach brakuje. A może są tak cienkie, że zlewają się z prześcieradłami. A może rannym lub chorym kołderki nie są na czas transportu ze statku na ląd potrzebne. Lekarza nam tu chyba trzeba aby rozwikłać ten dylemat .
Jak za darmo, to uczciwa cena.
To dla posiadaczy bonu turystycznego.
Ponadto każdy śmiałek, który zechce spędzić noc na tym czymś, dostaje 500+
Tak więc oferta jest nie do pogardzenia
Dziś nic nie pokazuje, bo ciENżki tydzień w robocie i czas był tylko na duperele na pokładzie. A te są nudne solo
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD