[R/G] Lodołamacz Jermak (Modelik 1/400)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] Lodołamacz Jermak (Modelik 1/400)
Co byś nie kleił wygląda fantastycznie. Klejenie pudełek nadbudówek perfekcyjne (no nie tylko co oczywiste ale te tutaj szczególnie świetliki zryły mi beret). Czy tylko lakierowanie modelu zabezpiecza spoiny z bcg przed wilgocią ?
A nie wiem. Nie wiem czy w ogóle trzeba je zabezpieczać. Do sauny z modelem kartonowym raczej się nie chodzijhradca pisze: czw lut 24 2022, 11:28 Czy tylko lakierowanie modelu zabezpiecza spoiny z bcg przed wilgocią ?
W pokoju nie ma takiej wilgoci, żeby miało to jakikolwiek wpływ na spoiny. Spoiny można poluźnić dopiero jak się obficie je zmoczy wodą. Wilgoć raczej nie ma nic do rzeczy.
Ale i tak zawsze lekko lakieruję na koniec, więc tym bardziej nie wiem .
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Robiłem w tzw międzyczasie inna robótkę, wiec tym samym Jermak odpoczywał. Powoli wraca jednak do łask.
W sumie nie ma co pisać
Może tyle, że łapiduch od kręgosłupa powiedział mi, że nie powinienem spędzać czasu przy budowie modeli. Zobaczył chyba jednak w moich oczach mord, więc się zreflektował i zaproponował nadstawkę na biurko, żeby nie pochylać zanadto głowy
Trzeba będzie spróbować coś takiego sklecić
Tak więc:
Duże nawiewniki z GPM, małe z JSC
W sumie nie ma co pisać
Może tyle, że łapiduch od kręgosłupa powiedział mi, że nie powinienem spędzać czasu przy budowie modeli. Zobaczył chyba jednak w moich oczach mord, więc się zreflektował i zaproponował nadstawkę na biurko, żeby nie pochylać zanadto głowy
Trzeba będzie spróbować coś takiego sklecić
Tak więc:
Duże nawiewniki z GPM, małe z JSC
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Witam, te nawiewniki to masz jakiś zapas różnych i wtedy je dopasowujesz?
Te nawiewniki to zywica?
Bulaje zdaja sie na zdjeciach poblyskiwac mosiadzem. Pomalowane krawedzie, czy jedynie produkt mojej wyobrazni?
Jak zwykle, za calosc pochwaly sie naleza.
Bulaje zdaja sie na zdjeciach poblyskiwac mosiadzem. Pomalowane krawedzie, czy jedynie produkt mojej wyobrazni?
Jak zwykle, za calosc pochwaly sie naleza.
Jarek M
Michał,
w zasadzie tak, kupiłem 2 najbogatsze zestawy z JSC i mniejsze zestawy z GPM i dobrałem wg wymiarów z wycinanki.
Jaro,
tak. Z GPM to druk 3d. Trzeba je oczyszczać bo w środku nie wypłukana żywica aż kapie, ale za to są puste w środku. Te z JSC wyglądają jak odlewane w formie. W fajce mają tylko lekkie wgłębienie. Do ewentualnego powiększenia frezem lub wiertłem. Choć w tych malutkich to zbędne. Kapnąłem tylko ciemnej farby.
A bulaje pociągnięte złotą pactrą na krawędzi.
w zasadzie tak, kupiłem 2 najbogatsze zestawy z JSC i mniejsze zestawy z GPM i dobrałem wg wymiarów z wycinanki.
Jaro,
tak. Z GPM to druk 3d. Trzeba je oczyszczać bo w środku nie wypłukana żywica aż kapie, ale za to są puste w środku. Te z JSC wyglądają jak odlewane w formie. W fajce mają tylko lekkie wgłębienie. Do ewentualnego powiększenia frezem lub wiertłem. Choć w tych malutkich to zbędne. Kapnąłem tylko ciemnej farby.
A bulaje pociągnięte złotą pactrą na krawędzi.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Wykon perfekcyjny mimo skali. Czas na 1:700.
Grzegorzu, ta zlota farbka w bulajach polyskuje z umiarem, akurat na tyle, by dala sie zauwazyc, ale nie bije po oczach. Znakomicie to wyglada.
A zywica (nawiewniki) do kartonu czym klejona, jesli mozna zapytac?
A zywica (nawiewniki) do kartonu czym klejona, jesli mozna zapytac?
Jarek M
Ciężko o kartonowe siedemsetki
Jedyną jaką mam to HMS Drednot, który był niegdyś do ściągnięcia z Digitalnavy
Jaro, nawiewniki przyklejone CA.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Dziekuje.
Jarek M