Znaczy żeby namówił mnie bym też mu wytoczył? :-) Chyba mam jeszcze gdzieś ten program na tokarke...Robert_B. pisze: ndz lip 03 2022, 12:46 Dobrze by było, gdyby udało Ci się osiągnąć podobny efekt do mojego.
[R] Parowóz Pm 36-2 projekt własny 1:25
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] Parowóz Pm 36-2 projekt własny 1:25
Bry.
Panowie zapewniam że mat to samo co u Roberta:)
Panowie zapewniam że mat to samo co u Roberta:)
Cześć. Coś za gruba ta rura aby szła do dymnicy. Wygląda bardziej jak rura zasilająca w parę wagony. Wydaje mi sie że omija ona poprzecznice międzycylindrowa przez otwory i idzie do kurka na przodzie czołownicy.
Parowa powinna by mieć izolacje jak jest taka długa.
A może całkiem coś innego? Klint, gdzie peema ma drąg nastwnicy? To jest to cienkie coś tuż nad prawym pomostem czy może ta rura o która pytasz?
A może całkiem coś innego? Klint, gdzie peema ma drąg nastwnicy? To jest to cienkie coś tuż nad prawym pomostem czy może ta rura o która pytasz?
To jest rura zasilająca ogrzewanie do przodu jak parowóz jedzie tyłem. Początek bierze z głowicy głównej w budce maszynisty przechodząc przez zawór przełączany ogrzewania omija palenisko i łukiem schodzi do środka ramy. Przechodzi ona najczęściej po środku ramy przez otwory w poprzecznicach i tak jak wcześniej pisałem biegnie do czołownicy gdzie zakończona jest kurkiem. Jest to inny parowóz ale zerknij na rysunek rura ta ma numer 10Rura zasilająca ogrzewania
To nie jest ta sama rura - ta na drugim zdjęciu to jest rura zasilająca lewy inżektor pod budką, i ta w częsci niewidocznej będzie szła w osi parowozu pod dymnice i tam będzie podłączona do trójnika pomiedzy cylindrami a dyszą pod kominem w dymnicy. Układ rur nie musi być i raczej nie jest symetryczny. Ta pierwsza o którą pytałeś to może być ogrzewanie parowe jak sugeruje draccus, choć wydaje mi się że te akurat izolowano jednak a ta wygląda na łysą.
EDIT: To na pierwszym zdjęciu jednak na 90% to jest drąg nastawnicy jednak a nie rura parowa, przynajniej tak wynika z paru innych fotek, wiec mija się z tą poprzecznicą na zdjęciu i zaraz za nia kończy sie przegubem łączącym go z dźwignią wału stawidłowego. Naromiasr układ ogrzewania parowego jest po lewej stronie parowozu.
EDIT: To na pierwszym zdjęciu jednak na 90% to jest drąg nastawnicy jednak a nie rura parowa, przynajniej tak wynika z paru innych fotek, wiec mija się z tą poprzecznicą na zdjęciu i zaraz za nia kończy sie przegubem łączącym go z dźwignią wału stawidłowego. Naromiasr układ ogrzewania parowego jest po lewej stronie parowozu.