Po dłuższej nieobecności mogę znowu wrócić do sklejania modeli. Wybór padł na ORP Grom z Małego Modelarza, w opracowaniu Grzegorza Nowaka, przedstawiający jednostkę na stan z 1937 r. Do wyboru modelu złożył się fakt, że posiadam gotowy szkielet oklejony podposzyciem, który powstał w grudniu 2018 r., gdy bawiłem się w podposzycia. Co prawda szkielet z podposzyciem został złożony z wycinanki Answer MKF2-3-2002, ale autor ten sam i mierzone linijką burty i sklejki poszycia dennego miały ten sam rozmiar co w nowym wydaniu MM, więc założyłem, że taka hybryda powinna ze sobą pasować.
Model jak zwykle będzie klejony w klasie standard. Zmiany które chcę wnieść mają na celu jedynie uplastycznienie, ale bez nadmiernej przesady w szczegóły. Chcę, żeby model dał przyjemność ze sklejania, a liczba zmian ograniczała się do minimum. Przewiduję:
Moje zmiany i dodatki: (aktualizacja: 19.12.2022 r.)
- Wykonanie imitacji bulajów burtowych i w nadbudówkach /wykonane
- Drabinki burtowe na rufie /wykonane
- Wykonanie poziomych poręczy w nadbudówkach, które w opracowaniu są nadrukowane /wykonane
- Wykonanie pionowych poręczy drabinek na kioski artylerii plot., pokładów i nadbudówek /nie wykonane
- Uplastycznione odboje kotwiczne na burtach /wykonane
- Otwarte wyloty tuneli minowych na rufie /wykonane
- Przeźroczyste otwory świetlików w sekcji śródokręcia /wykonane
- Otwarta przestrzeń w kominie /wykonane
- Okratowanie czapy komina /wykonane
- Przeźroczyste reflektory na nadbudówkach /wykonane
- Inne (jak coś wpadnie mi do głowy będzie wpisane tutaj)
- Za krótkie sklejki burt (szczegóły tutaj)
- Brak części w dziobowej części (szczegóły tutaj)
- Zbyt wąska część 75A - trzon karabinu Hotchkiss (szczegóły tutaj)
- Białe pole będące miejscem przyklejenie nadbudówki jest za małe - nie skracać ścian nadbudówki dziobowej! (szczegóły tutaj)
- Trzy rozcięcia burt szalup - nie rozcinać, bo zostają szpary. Bez rozcinania burty szalup pasują do podestu z którym są połączone (szczegóły tutaj)
- Inne (jak coś wyjdzie na jaw będzie wpisane tutaj)
Arkusze z częściami zostały wstępnie zaimpregowane jedną warstwą półmatowego lakieru od Mr. Hobby - Mr. Super Clear semi-gloss (B-516). Podobnie jak tradycyjny Capon, lakier Mr. Super Clear semi-gloss jest nitrocelulozowym lakierem na bazie rozpuszczalników i po przetestowaniu na dawcy z innej wycinanki, wykazał się dobrymi właściwościami.Druga warstwa zaplanowana jest na oklejony już kadłub - pokład, burty, sklejki dna i stępki przeciwpochyłowe. Ta warstwa będzie miała za zadanie związać i utrwalić styki łączenia wraz z retuszem temperami. Ale o tym jak dotrwam do tego etapu
Szkielet modelu został wykonany z tradycyjnej tektury o grubości 1 mm, a pokład z tektury podpiwnej o grubości 0,5 mm (wg zaleceń instrukcji powinna mieć 0,7 mm - ale chcę zostawić zapas do korygowania położenia linii burt i części podwodnej w późniejszym etapie).
Na chwilę obecną udało mi się złożyć część podwodną. Póki co sklejki elegancko pasują, a dzięki zastosowaniu podposzycia można je formować na żywym organizmie. Retusz będzie wykonany już po sklejeniu skorupy na szkielet. Stan prac na dzień dzisiejszy: