Wieża wodna 1:25 z cegiełek
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Wieża wodna 1:25 z cegiełek
Witajcie. Od jakiegoś czasu chodziła za mną budowa jakiegoś dużego budynku. W związku z tym, że kleję kolejki w 1:25, czemu nie taka skala.
Ot koncept: Budowa wieży wodnej w skali 1:25 wykonanej z odlewanych cegiełek gipsowych ( również w skali 1:25).
Etapy przygotowań:
0 Wykonanie modelu bazowego jednej cegiełki ( modelina)
1 Stworzenie formy z modelu bazowego
2 Odlanie wielu cegiełek w celu utworzenia formy właściwej (żywica)
3 Odlanie formy właściwej
4 Odlewanie cegiełek z gipsu ( woda + gips + barwnik)
Z jednej formy uzyskuję 60 cegiełek w ciągu ~ 30 min
Wymiary cegiełki: 1cm długości, 0,5cm szerokości, 0,3cm wysokości.
1 2 3
4
Wygląd: 3 kondygnacyjna wieża, 2 piętra wykonane z cegieł, piętro w którym znajduje się zbiornik wykonane z pociętej i pomalowanej balsy.
Dach na planie 16 kąta foremnego również pokryty deskowaniem z balsy.
Dodatkowo na drzwiami wejściowymi i w jednym z okien oświetlenie z LED.
Wymiary.
Podstawa fi 25 cm
Górna część muru fi 20cm
Część zbiornikowa fi 25cm
Wysokość całkowita z dachem 60cm
Klejenie wikolem
Postępy prac:
Szkielet kartonowy, co by wymiary trzymało Mur z bliska
Kolejny etap: Okna na parterze:
W zamyśle całość muru zostanie wyszlifowana i polakierowana ( mat), aby uzyskać ładny wygląd. W oknach będą imitacje ram i szyb.
Przepraszam za jakość niektórych zdjęć, ale były wykonywane telefonem.
Pytanie do oglądających:
Czy dobrym pomysłem byłoby wstawienie krat w okna ?
Ot koncept: Budowa wieży wodnej w skali 1:25 wykonanej z odlewanych cegiełek gipsowych ( również w skali 1:25).
Etapy przygotowań:
0 Wykonanie modelu bazowego jednej cegiełki ( modelina)
1 Stworzenie formy z modelu bazowego
2 Odlanie wielu cegiełek w celu utworzenia formy właściwej (żywica)
3 Odlanie formy właściwej
4 Odlewanie cegiełek z gipsu ( woda + gips + barwnik)
Z jednej formy uzyskuję 60 cegiełek w ciągu ~ 30 min
Wymiary cegiełki: 1cm długości, 0,5cm szerokości, 0,3cm wysokości.
1 2 3
4
Wygląd: 3 kondygnacyjna wieża, 2 piętra wykonane z cegieł, piętro w którym znajduje się zbiornik wykonane z pociętej i pomalowanej balsy.
Dach na planie 16 kąta foremnego również pokryty deskowaniem z balsy.
Dodatkowo na drzwiami wejściowymi i w jednym z okien oświetlenie z LED.
Wymiary.
Podstawa fi 25 cm
Górna część muru fi 20cm
Część zbiornikowa fi 25cm
Wysokość całkowita z dachem 60cm
Klejenie wikolem
Postępy prac:
Szkielet kartonowy, co by wymiary trzymało Mur z bliska
Kolejny etap: Okna na parterze:
W zamyśle całość muru zostanie wyszlifowana i polakierowana ( mat), aby uzyskać ładny wygląd. W oknach będą imitacje ram i szyb.
Przepraszam za jakość niektórych zdjęć, ale były wykonywane telefonem.
Pytanie do oglądających:
Czy dobrym pomysłem byłoby wstawienie krat w okna ?
No nie powiem ciekawa pomysła - a propos - wikol zdaje się jest przeźroczysty po wyschnięciu...
Andrzej
Andrzej
Już ten momęcik na 7 TP
http://bigtank120.blogspot.com/
http://bigtank120.blogspot.com/
-
Oj, oj, cos Ciebie cienko w tej szkole uczyli. W budownictwie przyjmuje sie srednia grubosc spoiny (nie "fugi") tradycyjnej jako 1cm.orfeusz1988 pisze:Ciekawy projekt, trochę się przy tum narobisz Co do fugi to w rzeczywistości miała by może 0.5cm więc tu jest raczej nie widoczna, a co do wiązania muru to raczej jedyny sposób, bynajmniej tak mnie w szkole uczyli
Mnie spontanicznie przychodzi na mysl przynajmniej dwanascie roznych sposobow wiazania murow z cegly. Natomiast przedstawione tutaj wiazanie wozowkowe stosuje sie w konstrukcjach podrzednych, jak na przyklad scianki dzialowe o grubosci 12cm. Sciany nosne (a z takimi mamy do czynienia w przypadku scian zewnetrznych wiezy cisnien) powinny byc grubsze i posiadac wiazania siegajace na cala grubosc muru, a to z kolei wyklucza stosowanie wiazania wozowkowego.
Jarek M
- dominik294
Jedno wiązanie cegieł Mała ściągawka na przykładzie klinkieru : http://budownictwopolskie.pl/artykul/sp ... el_w_murze
A tu na przykładzie wieży ciśnień http://www.wieze.geotor.pl/wieze_cisn/s ... 020046.jpg *
*Autor zdjęcia Pan Bolesław Wojtyniak.
A tu na przykładzie wieży ciśnień http://www.wieze.geotor.pl/wieze_cisn/s ... 020046.jpg *
*Autor zdjęcia Pan Bolesław Wojtyniak.
Re: Wieża wodna 1:25 z cegiełek
Panowie....
Nie chcę rozkręcać niepotrzebnie dyskusji..., ale już chyba za bardzo się czepiacie....
To jest "tylko i wyłącznie" model. Nie replika. Cały czas powtarzam, że u Nas to za bardzo czepiamy się szczegółów.... Jak już coś robić to na całego, albo wcale...
Świetny pomysł i podziwiam za realizację. Super że korzystasz z tego co masz pod ręką. Dla mnie tym jest kwintesencja modelarstwa. Zrobić coś z niczego..
Mamy za duży dystans do "modelarstwa redukcyjnego"... a nie zwykłego "sklejania modeli".
Próbował ktoś z Was w ostatnim czasie narysować taki budynek na bloku technicznym "długopisem", wyciąć nożyczkami i pomalować kredkami swojej pociechy.....
Polecam
Podglądam bo budowle to też u Nas nisza....
Nie chcę rozkręcać niepotrzebnie dyskusji..., ale już chyba za bardzo się czepiacie....
To jest "tylko i wyłącznie" model. Nie replika. Cały czas powtarzam, że u Nas to za bardzo czepiamy się szczegółów.... Jak już coś robić to na całego, albo wcale...
Świetny pomysł i podziwiam za realizację. Super że korzystasz z tego co masz pod ręką. Dla mnie tym jest kwintesencja modelarstwa. Zrobić coś z niczego..
Mamy za duży dystans do "modelarstwa redukcyjnego"... a nie zwykłego "sklejania modeli".
Próbował ktoś z Was w ostatnim czasie narysować taki budynek na bloku technicznym "długopisem", wyciąć nożyczkami i pomalować kredkami swojej pociechy.....
Polecam
Podglądam bo budowle to też u Nas nisza....
Pozdrawiam,
Karol
Karol
Re: Wieża wodna 1:25 z cegiełek
Karol,
wONtek to wykop sprzed 10 lat
Faktycznie ma czego rozkręcać
wONtek to wykop sprzed 10 lat
Faktycznie ma czego rozkręcać
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD