Silniki do modeli kartonowych i plastikowych
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Silniki do modeli kartonowych i plastikowych
Zakładam ten wątek żeby zaprezentować, ale też sprawdzić czy byłoby zainteresowanie takimi wydrukami. Pomysł jest prosty, Robić wysokiej jakości zdetalizowane modele 3d silników do samolotów oraz pojazdów wojskowych w skalach 1:48, 1:32, 1:33, 1:35, 1:24. Drukować je w wysokiej rozdzielczości na drukarce żywicznej i sprzedawać.
Na początek silnik Gnome Rhone 14N,między innymi do samolotów PZL P.24 , LWS Mewa, Messerschmit 323, Bloch Mb 150, Henschel HS 129 .
Projekt 3d:
Próbny wydruk w skali 1:48 ( silnik bez wydechu):
W tej skali silnik ma średnice 24,5 mm, po niedzieli wrzucę zdjęcia wydruków w skali 1:33, ( średnica silnika 35,63 mm), będzie lepiej widać detale.
Sorki za słabą jakość zdjęć, pracuje nad tym by to poprawić.
Na koniec przykład tego co w tym temacie można spotkać w sklepach modelarskich.
Silnik gwiazdowy w sklepie GPMu:
Na początek silnik Gnome Rhone 14N,między innymi do samolotów PZL P.24 , LWS Mewa, Messerschmit 323, Bloch Mb 150, Henschel HS 129 .
Projekt 3d:
Próbny wydruk w skali 1:48 ( silnik bez wydechu):
W tej skali silnik ma średnice 24,5 mm, po niedzieli wrzucę zdjęcia wydruków w skali 1:33, ( średnica silnika 35,63 mm), będzie lepiej widać detale.
Sorki za słabą jakość zdjęć, pracuje nad tym by to poprawić.
Na koniec przykład tego co w tym temacie można spotkać w sklepach modelarskich.
Silnik gwiazdowy w sklepie GPMu:
- Heinrich Kosmala
- x 169
Re: Silniki do modeli kartonowych i plastikowych
Hi,
jestem jak najbardziej za i kupowałbym! Mam jeszcze sporo samolotów pasażerskich z silnikami gwiazdowymi do wykonania. Rzecz jasna „kompletne”, czyli z wydechem.
Ile (+/-) to by kosztowało?
jestem jak najbardziej za i kupowałbym! Mam jeszcze sporo samolotów pasażerskich z silnikami gwiazdowymi do wykonania. Rzecz jasna „kompletne”, czyli z wydechem.
Ile (+/-) to by kosztowało?
Heinrich Kosmala- Wstępnie oceniam że cena za taką podwójną gwiazdę to około 150 zł.
Inne propozycje silników :
Walter Junior ( RWD 8)
Rolls-Royce Falcon I V 12 ( Bristol F.2 Fighter, Royal Aircraft Factory F.E.2 i inne )
BMW 750 cm ( motocykl BMW R75 sahara):
Krupp M 304 Bokser ( Krupp Protze L2 H 143)
Inne propozycje silników :
Walter Junior ( RWD 8)
Rolls-Royce Falcon I V 12 ( Bristol F.2 Fighter, Royal Aircraft Factory F.E.2 i inne )
BMW 750 cm ( motocykl BMW R75 sahara):
Krupp M 304 Bokser ( Krupp Protze L2 H 143)
kliment
Fantastyczna praca.
Czy będzie zainteresowanie? Wg mnie jak tak, pod warunkiem należytej reklamy. Bo jak się nie wie, że jest jakiś produkt, to się go nie kupi .
Do kartonów, to tak średnio to widzę. Sam był nabył, przy budowie jakiejś naprawdę wysokiej klasy wycinanki. Ale do zwykłego poziomu wycinanek, to trochę zbyt wyrafinowane, Do plastików jak najbardziej.
Druk w całości może przysparzać problemów z malowaniem
A tak w ogóle, to powinieneś nawiązać współpracę z jakim wydawcą monografii. Taki materiał referencyjny - skarb. Seria "silniki słynnych samolotów" czy coś . Kagero? Takie wydanie Drawings 3D biorę w ciemno. Super rzecz by była.
Fantastyczna praca.
Cena i jej akceptacja przez nabywcę jest pojęciem bardzo względnym. Wg mnie niewygórowana, jeśli spojrzy się na obecny rynek dodatków i wartość pln-a.kliment pisze: sob lis 19 2022, 12:00 Wstępnie oceniam że cena za taką podwójną gwiazdę to około 150 zł.
Czy będzie zainteresowanie? Wg mnie jak tak, pod warunkiem należytej reklamy. Bo jak się nie wie, że jest jakiś produkt, to się go nie kupi .
Do kartonów, to tak średnio to widzę. Sam był nabył, przy budowie jakiejś naprawdę wysokiej klasy wycinanki. Ale do zwykłego poziomu wycinanek, to trochę zbyt wyrafinowane, Do plastików jak najbardziej.
Druk w całości może przysparzać problemów z malowaniem
A tak w ogóle, to powinieneś nawiązać współpracę z jakim wydawcą monografii. Taki materiał referencyjny - skarb. Seria "silniki słynnych samolotów" czy coś . Kagero? Takie wydanie Drawings 3D biorę w ciemno. Super rzecz by była.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Druk w całości ale przy skali 1:48. Dlatego że drobne elementy np. takie jak przewody elektryczne do świec sa tak cieńkie ze nie sposób tego powklejać poprawnie ręcznie. Spotkałem się z taką sugestią ze strony modelarzy w każdym razie.
My tu gadugadu a w tak zwanym międzyczasie silnik dla PZL P.7a na ukończeniu.
Bristol Jupiter:
My tu gadugadu a w tak zwanym międzyczasie silnik dla PZL P.7a na ukończeniu.
Bristol Jupiter:
- Heinrich Kosmala
- x 169
Na kartonbau.de padła sugestia, wytwarzać także inne akcesoria do modeli samolotów, jak np. działka do MiGów, Ju-87, ME-110 itd.
I takich ludzi nam trzeba.
Świetna rzecz.
Świetna rzecz.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Wielki szacunek dla tych dokonań - wieszczę niezłe powodzenie
Moje uznanie ze względu na wkład pracy w przygotowanie
Moje uznanie ze względu na wkład pracy w przygotowanie