[R/G] Curtiss H-75 razy dwa (2 x Answer 1/33)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jhradca
x 21

Re: [R] Curtiss H-75 razy dwa (2 x Answer 1/33)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: jhradca »

Zablo, mam to samo. Jak widzę modele wykonywane przez Grzegorza to też bym zaraz kupił i kleił. I czasem nawet niektóre kupię ale dorównać Grzegorzowi to jak ścigać się z Pogaczarem więc tylko podpatruję, podpytuję, podrążę nurtujące mnie kwestie. Może kiedyś dzięki takim relacjom jak ta (szczegółowa) coś będzie wyglądało sensownie w dalekim planie.
Awatar użytkownika
gk
x 895

Post autor: gk »

Przesadzacie Panowie.
Trzeba tylko chwilkę dłużej posiedzieć nad elementem. Jak się śpieszę to też wychodzi tak sE.

Wróciłem dziś z podładowanymi akumulatorami z wystawy w Strzyżowie, gdzie spędziłem fajny czas ze znakomitymi modelarzami. Pozdrawiam :D
I zabrałem się ochoczo za skrzydła HawkoMohawków.

Mohawk ma laserowe. Hawka trzeba podkleić (albo użyć Mohawka, bo są takie same).

Obrazek

Zwracam uwagę, że wskazówka instrukcji by podklejać do grubości 1mm ma znaczenie.
Ja świadomie podkleiłem na 1mm czyli dostałem około 1,2 mm. Uznałem, że dam sE radę. Po przymiarkach mój entuzjazm opadł dość ostro. Na tyle, że nawet nie chciało mi się podkładać kartonu do zdjęć i są z prosto z maty :haha:

Nie zgadzają się wpusty. Żebra są za krótkie. A liczyłem na szybki montaż.
Jak coś się nie zgadza, to nie jest problemem poprawić, ale nie wiadomo jak poprawki wpłyną na pasowanie poszycia. Co powoduje niekończące się pasmo przymiarek.

Przyłożenie dwóch elementów. Idąc od prawej brakuje 1 mm, na pierwszym wpuście od prawej przesunięcie 0,5 mm. Dalej już ok.

Obrazek

Ostatecznie "wypuściłem" naddatek na końcówkę. SiEM utnie. Tu można się zastanawiać, czy ostatnie żeberko nie miało być dzielone na pół, ale wygląd części tego nie sugeruje.

Obrazek

Tu widać, że dzielone żeberka nie dochodzą do tylnego dźwigara. I zastosowanie podklejenia na tekturkę 1 mm nie ma tu nic do rzeczy. Ponadto element na spływie płata szybko zastąpiłem wyciętym z tektury 0,5 mm, żeby nie mordować się ze szlifowaniem spływu.
I modyfikacja "dziury na koło".
Projekt znacznie upraszcza wnękę podwozia - dając okrągły sufit wnęki oklejany paskiem. I na tym okręgu są nawet zamarkowane otwory :lol:
P-36 nie miał okrągłej wnęki podwozia.
Okrągła wnęka miałaby sens, gdyby projekt przewidywał brezent we wnętrzu.
Stąd podejmę heroiczną próbę dojścia do prawdy :haha:

Obrazek

cdn
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
jhradca
x 21

Post autor: jhradca »

Answer powinien albo poprosić Cię o sklejanie testowe i/lub o wykonywannie instrukcji do swoich modeli niezależnie od premii za ich nienanachalne i mimowolne propagowanie 😉.
Awatar użytkownika
gk
x 895

Jarek,
kleiłem "testowo" przed wydaniem jeden modelik. Cały. To trwa.
Nie wyobrażam sobie klejenia tylko np 1 podzespołu z kilku, tylko po to żeby go sprawdzić. Nie chciałoby mi się.
Poza tym uważam, że wiele zgłaszanych problemów z tzw. sklejalnością, nie wynika z jakiś błędów projektu, a z braku odpowiedniej instrukcji.
Autor nie wyjaśnia co miał na myśli. Jeśli odgadniesz jego zamysł, to wyjdzie. Jeśli nie, to lament, że projekt do bani. A tak naprawdę wszystko gra, tylko albo autor nie umie przekazać swej koncepcji poprzez instrukcję, albo wydawca tnie ilość obrazków, żeby wyrobić się w jakimś formacie.

Teraz np. takie dwa foto. Hawk nabiera ciała:

Obrazek

Obrazek

Wydawać by się mogło, że pykło. Ale tak naprawdę nie mam pojęcia co z tym zrobić. Instrukcja nie pokazuje należycie sposobu wklejenia płata. Jest o 4 mm "dłuższy" niż przewidziany na niego "otwór". A tak w ogóle, to przykleja się go do niczego :haha:. Nie wiadomo jak go ustawiać. Autor wie, ale nie pokazał tego.

Taka intelektualna zagadka :zeby:

Nie narzekam, jakby co.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
gk
x 895

Flauta jakaś.
Majówka?
Jak w filmie polskim, proszę pana. To jest tak: nuda… Nic się nie dzieje, proszę pana. Nic. :haha:

Nie aspirując do wartości artystycznych, ale dla przełamania flauty - jedno zdjęcie ;-) :

Obrazek

Na powyższym, w ramach samokrytyki - czarna strzałka po lewej, pokazuje konsekwencje zbyt obfitego (o 0,2 mm ) podklejenia. Lewa (na foto) krawędź miejsca na lotkę wychodzi mi poza obrys poszycia skrzydła. Odchudzenie nie stanowi problemu.
A czarna strzałka z prawej - tu nie czuje się winny. Za dużo wchodzi w obrys poszycia. Też nie ma problemu. SiEM wklei trójkąt zamykający dziurę.

Czerwona zaś strzałka pokazuje element, który należy skrócić o minimum 3 mm (po uprzednim nie podklejaniu go na 1mm tylko na 0,5 mm) aby uniknąć nonsensu szlifowania w kancik. Oryginalnie dochodzi bowiem do krawędzi spływu. Nie wiadomo po co.

I nie narzekam. To tylko spostrzeżenia. :mrgreen:
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
zablo1978
x 56

Post autor: zablo1978 »

Witam.
Patrze na ten model i zastanawiam się czy bym go zrobił bo ma tego w malowaniu brytyjskim, przez to że ma fajne kamo na razie jeszcze leży nie oddaję. :D
Awatar użytkownika
gk
x 895

zablo1978 pisze: śr maja 03 2023, 11:03 ...i zastanawiam się czy bym go...
:mrgreen: Czemu nie. Może jednak najpierw skończ choć ze dwa z tych co masz zaczęte ;-)

Działam, działam, ale doba jakaś krótsza się zrobiła. A i części jakby podwójnie :haha:

Rzut oka na szkielety skrzydeł:

Obrazek

Poszycie skrzydeł Hawka - podklejone między wręgami kartonem ( z odzysku - zero waste) Wyciąłem otwory na wyrzutniki łusek i dla nadania głębi zaślepiłem pudełkami. W tym celu trzeba zrobić wcięcia w dźwigarze szkieletu bo akurat wychodzą w jednej linii. Każda dziura dostała swoje pudełko, bo płat ma lekką krzywiznę i nie chciało mi się męczyć z jej odwzorowywaniem, co byłoby konieczne przy dłuższych krawędziach pudełek (obejmujących dwa otwory). Na krótkich odcinkach można to zgubić.

Obrazek

I robiOM się wnęki. Za zdjęciu propozycja z wycinanki, która wydała mi się nieodpowiednia. Rąbnąłem więc koncepcję z P-40 AH ;-). Trochę przekombinowałem, bo chyba nie powinno być wklęsłego przetłoczenia, ale już tak zostawię. I tak będzie stał kołami do dołu :haha:
Kolor dobrany aplikacją color picker i wydrukowany na domowej plujce epsona.

Obrazek

Wnęka przyłożona próbnie do poszycia płata. Widać kolor oryginalny z drukarni ("zielony") i ten drukowany samodzielnie. Nawet ładnie współgrają.

Obrazek
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
zablo1978
x 56

Zaczynać na razie jeszcze nie tylko miałem na myśli że coś z instrukcją jest nie tak, opis budowy nie pasuje do numeracji części, czy w twoim też tak jest?
Awatar użytkownika
gk
x 895

zablo1978 pisze: sob maja 06 2023, 18:18 coś z instrukcją jest nie tak
:haha:

Instrukcja jest totalnie skopana. Skopiowana z Hawka z wartością dodaną w postaci błędnej numeracji. Rysunki też słabo pomogą.
Żeby się zorientować co i jak weź sobie instrukcję z Hawka np. ze sklepu mojehobby.pl. (albo mogę Ci podesłać skan). Będzie wiadomo jaką część do czego użyć. No prawie :lol:
Dziwię się Answerowi, że puszcza takie niedopracowania. Bo, co by nie mówić, sam model jest całkiem fajny.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
zablo1978
x 56

ten model i P-40 z WAK-u bym chciał mieć w kolekcji bo podobają mi się ich ogony.
ODPOWIEDZ