[Koniec] ORP Ślązak (L26) 1:200 WAK
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] ORP Ślązak (L26) 1:200 WAK
Jakby potrzymać Grześkowi piwo to wzorem Wujcia Andrzeja pyknie takie cosik z kartonu
Jarek, zrobienie takiego elementu z kartonu nie jest lotem w kosmos. Pod warunkiem, że karton jest dobrej jakości, i uprzednim zagruntowaniu go klejem w płynie. Dużo roboty. Pytanie tylko po co? Jak się ma fototrawkę. No chyba, że dla idei
Mam zrobione mniejsze prętowe podesty nad kotwicami na HMS Onslow, ale nie używałem kartonu tylko rozciągniętej na gorąco ramki z modelu plastikowego. Karton w bardzo małych detalach bywa frustrujący i bardzo podatny na uszkodzenia.
Piotr wybrał wg mnie idealnie.
Mam zrobione mniejsze prętowe podesty nad kotwicami na HMS Onslow, ale nie używałem kartonu tylko rozciągniętej na gorąco ramki z modelu plastikowego. Karton w bardzo małych detalach bywa frustrujący i bardzo podatny na uszkodzenia.
Piotr wybrał wg mnie idealnie.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Dzięki Grzesiu, mój wybór podyktowany był czystym lenistwem
Wracając do bieżących spraw to męczę tego Ślązaka i męczę...I jeszcze trochę pomęczę
Podest pom-pomów miał być prosty jak budowa cepa. Skleiłem go i stał taki goły jak cep... Za goły... Zajrzałem więc znowu do książeczki panów Borowiaka / Góralskiego no i dorobiłem relingi, drabinki, żurawik, skrzynki jakieś znowu, tratwy, podeściki do armaty, podpory, stelaże na sieci ratunkowe no i te dwa wygięte wentylatory. Szału nie ma ale jest lepiej
Pozdr
Piotr
Wracając do bieżących spraw to męczę tego Ślązaka i męczę...I jeszcze trochę pomęczę
Podest pom-pomów miał być prosty jak budowa cepa. Skleiłem go i stał taki goły jak cep... Za goły... Zajrzałem więc znowu do książeczki panów Borowiaka / Góralskiego no i dorobiłem relingi, drabinki, żurawik, skrzynki jakieś znowu, tratwy, podeściki do armaty, podpory, stelaże na sieci ratunkowe no i te dwa wygięte wentylatory. Szału nie ma ale jest lepiej
Pozdr
Piotr
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
Jakość klejenia - wspaniała.
Jednak mam mały niedosyt - grubość ścianek osłon pomostu.
Wiem, że taka konstrukcja, ale czy nie myślałeś o tym, żeby rozwarstwić obie części wewnętrzną i zewnętrzną i dopiero je skleić?
Mógłbyś zrobić sobie eksperyment na jakimś kawałku ścinków z wycinanki.
Jednak mam mały niedosyt - grubość ścianek osłon pomostu.
Wiem, że taka konstrukcja, ale czy nie myślałeś o tym, żeby rozwarstwić obie części wewnętrzną i zewnętrzną i dopiero je skleić?
Mógłbyś zrobić sobie eksperyment na jakimś kawałku ścinków z wycinanki.
Trafiłeś mnie w dziesiątkę QNiu!
Rozwarstwianie kartonu idzie całkiem nieźle, zwłaszcza jak jest od strony nadruku zaimpregnowane lakierem. Sęk w tym, że nie wiem jak to zrobiłem ale zapomniałem tego zrobić na podstawie pom-ponów! Na nadbudówce dziobowej tak a tu straciłem czujność i faktycznie wyszło grubawe. Nie nam nic na swoje wytłumaczenie poza tym, że brak mi ciągłości w sklejaniu, siadam sporadycznie wieczorami, po godzince, pół i widocznie stąd ten błąd.
Pozdr
Piotr
Rozwarstwianie kartonu idzie całkiem nieźle, zwłaszcza jak jest od strony nadruku zaimpregnowane lakierem. Sęk w tym, że nie wiem jak to zrobiłem ale zapomniałem tego zrobić na podstawie pom-ponów! Na nadbudówce dziobowej tak a tu straciłem czujność i faktycznie wyszło grubawe. Nie nam nic na swoje wytłumaczenie poza tym, że brak mi ciągłości w sklejaniu, siadam sporadycznie wieczorami, po godzince, pół i widocznie stąd ten błąd.
Pozdr
Piotr
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)
- Sklejacz Maciej
- x 111
Wyborne, patrzę na Twoją pracę i ze smutkiem myślę sobie, że jakoś rok temu kupiłem model brata, czyli ORP Krakowiak z myślą aby go skleić i rozpocząć przygodę z polskimi niszczycielami... Teraz jestem zdruzgotany, bo wiem, że osiągnięcie takiej jakości klejenia będzie dla mnie nieosiągalne. Co się zobaczyło, tego nie można już od zobaczyć....
A tak poważnie, to cieszę się, że będzie od kogo się uczyć.
Pozdrawiam.
A tak poważnie, to cieszę się, że będzie od kogo się uczyć.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
- Lukson 1982
- x 10
To jest uczta dla oka!
Cze!
Prawie cztery miesiące przerwy...W takim czasie to nie jeden modelarz zdążyłby taki model skleić z kilka razy Ale nie dość, że brak czasu komplikuje mi regularność w klejeniu to jeszcze daję się wpuszczać w maliny różnych przebudówek i dodatków z wcześniej wspomnianych materiałów...I cóż poradzić?
Tymczasem nadbudówki radaru i rufowa:
Obie dosyć przerobiłem m.in. zrobiłem inny radar (z monografii) oraz zmieniłem przybudówkę nadbudówki rufowej poszerzając ją i dodając dwa wywietrzniki. Nadbudówka rufowa jeszcze w trakcie wyposażania. Tak ogólnie sobie myślę, że powstanie jakiś Ślązakowaty Frankenstein będący wypadkową opracowania WAKu, renderów z monografii Borowiaka/Górlaskiego i zdjęć, na pocieszenie, z mniej więcej tego samego czasu wojny
Pozdr
Piotr
Prawie cztery miesiące przerwy...W takim czasie to nie jeden modelarz zdążyłby taki model skleić z kilka razy Ale nie dość, że brak czasu komplikuje mi regularność w klejeniu to jeszcze daję się wpuszczać w maliny różnych przebudówek i dodatków z wcześniej wspomnianych materiałów...I cóż poradzić?
Nie przesadzaj Maciej, na szczęście dodałeś to "na poważnie" na końcu, bo to jednak daje szansę na zobaczenie kolejnego polskiego HuntaSklejacz Maciej pisze:Teraz jestem zdruzgotany, bo wiem, że osiągnięcie takiej jakości klejenia będzie dla mnie nieosiągalne. Co się zobaczyło, tego nie można już od zobaczyć....
A tak poważnie, to cieszę się, że będzie od kogo się uczyć. .
Tymczasem nadbudówki radaru i rufowa:
Obie dosyć przerobiłem m.in. zrobiłem inny radar (z monografii) oraz zmieniłem przybudówkę nadbudówki rufowej poszerzając ją i dodając dwa wywietrzniki. Nadbudówka rufowa jeszcze w trakcie wyposażania. Tak ogólnie sobie myślę, że powstanie jakiś Ślązakowaty Frankenstein będący wypadkową opracowania WAKu, renderów z monografii Borowiaka/Górlaskiego i zdjęć, na pocieszenie, z mniej więcej tego samego czasu wojny
Pozdr
Piotr
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)
- Sklejacz Maciej
- x 111
Jestem, jestem ...i czujnie tu zaglądam aby nic nie przeoczyć... Bo jest wybornie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)