[R/G] Curtiss H-75 razy dwa (2 x Answer 1/33)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] Curtiss H-75 razy dwa (2 x Answer 1/33)
Te niebieskie mazy na francuziku to efekt obróbki zdjęcia
Nie wiem dlaczego tak wyszło.
A czarne przy wyrzutniku to już moja kulpa spowodowana drgnięciem ręki
Nie mam jeszcze weny na opisy (rozkręcam się po wakacjach ), ale dodam, że kolor "niebieskiego" retuszu na MOhawku jest mieszany i całkiem nieźle IMHO siadł.
W Hawku zaś opętany lenistwem użyłem gotowej farby - pactry dla ruskich samolotów i widać różnicę, Na żywo nie jest tak tragicznie, ale lenistwo nie popłaca, jak widać.
W sumie czekam już na długie wieczory. Ciemność o 17.00. Deszcz i zimno.
Żeby tracić czas na sklejanie kartoników.
Nie wiem dlaczego tak wyszło.
A czarne przy wyrzutniku to już moja kulpa spowodowana drgnięciem ręki
Nie mam jeszcze weny na opisy (rozkręcam się po wakacjach ), ale dodam, że kolor "niebieskiego" retuszu na MOhawku jest mieszany i całkiem nieźle IMHO siadł.
W Hawku zaś opętany lenistwem użyłem gotowej farby - pactry dla ruskich samolotów i widać różnicę, Na żywo nie jest tak tragicznie, ale lenistwo nie popłaca, jak widać.
W sumie czekam już na długie wieczory. Ciemność o 17.00. Deszcz i zimno.
Żeby tracić czas na sklejanie kartoników.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Odnoszę wrażenie, że brzegi dookoła okapotowania komór kół na Hawku a konkretnie komór goleni są tylko podretuszowane a na Mohawku jest jakby wyprofilowany płaski brzeg przez co jest zdecydowanie mniej retuszu. Różnica w projekcie, dorabiałeś ? A co z widocznymi przy krawędzi natarcia skrzydła miejscami, które miały być pod kopułkami okapotowania goleni ? Zostawisz jak jest czy jednak retusz ?
Złudzenie. W obu jest tak samo, choć inaczej robione W Hawku może wydawać się szersze, bo zamalowywałem cały rant, który w wycinance jest wymalowany na zielono. Na wcześniejszych zdjęciach to dobrze widać.jhradca pisze: pn sie 21 2023, 10:49 Odnoszę wrażenie, że brzegi dookoła okapotowania komór kół na Hawku a konkretnie komór goleni są tylko podretuszowane a na Mohawku jest jakby wyprofilowany płaski brzeg przez co jest zdecydowanie mniej retuszu. Różnica w projekcie, dorabiałeś ? A co z widocznymi przy krawędzi natarcia skrzydła miejscami, które miały być pod kopułkami okapotowania goleni ? Zostawisz jak jest czy jednak retusz ?
Projekt tego nie przewiduje (w obu jest tak samo). Te elementy są bardzo uproszczone w projekcie. Wg wycinanki nakleja się płaskie elementy podklejone na 1 mm tekturę, fazowane jedynie na krawędzi natarcia. Zaokrąglałem krawędź z trzech stron żeby to uproszczenie nieco oszukać. W Hawku element naklejony na tekturę szlifowałem od spodu pod kątem i zaokrąglałem na pręcie. W Mohawku wyrzeźbiłem tekturę do pożądanego kształtu i dopiero naklejałem element kartonowy na już przygotowany kształt. To drugie rozwiązanie łatwiejsze i lepsze wg mnie.
To zielone na skrzydłach przy kopułkach oczywiście zamaluję, jak sE umieszam kolorki.
Zacząłem zwijać golenie podwozia (na foto po lewej). Bezmyślnie. Jak już pomyślałem to dotarło do mnie, że ślizg amortyzatora nie może być w tym jaśniejszym miejscu. On jest dużo niżej w Curtisie. Porzuciłem zwinięte początki goleni i zacząłem jeszcze raz (na foto po prawej)
Trzeba będzie inaczej rozplanować pogrubienia, bo w lewej wersji są zbyt ordynarnie niezgodne z oryginalną oryginalnością.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Nadal tempo wakacyjne
Dla zaakcentowania istnienia - zmontowane golenie:
Dla zaakcentowania istnienia - zmontowane golenie:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Dla zaakcentowania istnienia ? Dla coraz większej ilości modelarzy , istnienie to tylko na fejsie.
Fejs jest mi zbędny. Trzeba byłoby go przeglądać, czyli tracić ileś tam dziennie dodatkowo.
W sumie może mnie nie być
Mój fejs to KnW (dopóki działa)
A, że czegoś się nie dowiem, lub coś mnie ominie - olewam. I tak ludzkość jest przebodźcowana, co się źle skończy.
Powolutku kółko:
Przymiarka koncepcyjna :
Jak sobie pomyślałem, że trzeba mi takie cztery, to popatrzyłem do pudła ze "sprzętem odlewniczym"
Żywica letko po terminie, ale chlupocze i nie wygląda na zepsutą. Chyba sE odleję te kółka, bo mnie leń wziON
W sumie może mnie nie być
Mój fejs to KnW (dopóki działa)
A, że czegoś się nie dowiem, lub coś mnie ominie - olewam. I tak ludzkość jest przebodźcowana, co się źle skończy.
Powolutku kółko:
Przymiarka koncepcyjna :
Jak sobie pomyślałem, że trzeba mi takie cztery, to popatrzyłem do pudła ze "sprzętem odlewniczym"
Żywica letko po terminie, ale chlupocze i nie wygląda na zepsutą. Chyba sE odleję te kółka, bo mnie leń wziON
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
I to jest dobra koncepcja.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Powinno być chyba „słuszna“?
Powoli, powoli
elementy osłon podwozia:
I koła oczekujące na zalanie gumą:
elementy osłon podwozia:
I koła oczekujące na zalanie gumą:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD