[R] Wolfsschanze - GPM 1:200
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[R] Wolfsschanze - GPM 1:200
Witajcie,
Dawno mnie tutaj nie było, bo miałem przerwę z kartonem na rzecz plastiku. Warto od czasu do czasu zrobić sobie przerwę, żeby móc wrócić z nowym zapałem. A zatem wracam. Na rozruszanie coś prostego, na co chorowałem od dziecka:
Jak zawsze u mnie będzie to standard, ale z uplastycznieniem tego co się da. Na początek to, co mi się totalnie nie podobało to podstawka, więc postanowiłem zasiać trochę trawki, dodać piasku oraz zrobić mocniejsze boki. Do tego wypaliłem laserowo nazwę modelu na podstawce:
Oczywiście podstawka wymagała odpowiedniego wzmocnienia, więc na spodzie dorobiłem taki szkielet:
To tyle na teraz. Niby model prosty, ale już widzę, że będzie z nim trochę zabawy. Zobaczymy jaki wyjdzie efekt.
PS Przepraszam za tło, to jest moja robocza mata, ale mam już nową i następne zdjęcia będą na czystszej
Dawno mnie tutaj nie było, bo miałem przerwę z kartonem na rzecz plastiku. Warto od czasu do czasu zrobić sobie przerwę, żeby móc wrócić z nowym zapałem. A zatem wracam. Na rozruszanie coś prostego, na co chorowałem od dziecka:
Jak zawsze u mnie będzie to standard, ale z uplastycznieniem tego co się da. Na początek to, co mi się totalnie nie podobało to podstawka, więc postanowiłem zasiać trochę trawki, dodać piasku oraz zrobić mocniejsze boki. Do tego wypaliłem laserowo nazwę modelu na podstawce:
Oczywiście podstawka wymagała odpowiedniego wzmocnienia, więc na spodzie dorobiłem taki szkielet:
To tyle na teraz. Niby model prosty, ale już widzę, że będzie z nim trochę zabawy. Zobaczymy jaki wyjdzie efekt.
PS Przepraszam za tło, to jest moja robocza mata, ale mam już nową i następne zdjęcia będą na czystszej
Re: [R] Wolfsschanze - GPM 1:200
Widzę że na te wzmocnienia kleju nie żałowałeś. Co to za klej ?
Pamiętam jak sklejał to mój kuzyn..... w roku wydania. Ależ to były czasy. Fajna dioramka. Dzisiaj na pewno można ją zrobić lepiej jak oryginał. Już widać potencjał w pierwszym poście. Podglądam bo bardzo lubię takie tematy...
Pozdrawiam,
Karol
Karol
Dałem dużo kleju, żeby być pewnym, że będzie trzymać. A klej to uniwersalny poliuretanowy z DragonaTempest pisze: pt paź 27 2023, 15:27 Widzę że na te wzmocnienia kleju nie żałowałeś. Co to za klej ?
Zapowiada się świetnie wykonany model. Czekam na kolejne relacje z postępu prac.
Pomalowałem krawędzie podstawki:
I ta już czeka na ściany boczne:
Może tego nie widać, ale wyciąłem wszystkie czarne otwory i dodałem "głębię". Retusz też już jest wykonany, więc tylko łączyć ze sobą i do podstawki.
Przy okazji widać zalążki drabiny. Więcej uchwytów tutaj:
A tutaj już pocięte:
No i na koniec podklejony na tekturę dach, który czeka na wiosnę na obsianie trawką
I ta już czeka na ściany boczne:
Może tego nie widać, ale wyciąłem wszystkie czarne otwory i dodałem "głębię". Retusz też już jest wykonany, więc tylko łączyć ze sobą i do podstawki.
Przy okazji widać zalążki drabiny. Więcej uchwytów tutaj:
A tutaj już pocięte:
No i na koniec podklejony na tekturę dach, który czeka na wiosnę na obsianie trawką
Fajny temat. Będę kibicował.
Prace powoli (z racji sezonu), ale skutecznie idą do przodu. Przykleiłem już 3 ściany do podstawki. W modelu autor sugerował najpierw sklejenie wszystkich ścian, a następnie przyklejenie od góry dachu, ale mnie się to kompletnie nie widziało. Obawiałem się, że albo to będzie za mało sztywne (zwłaszcza jak miałem posiać trawę), albo jak usztywnię to nie uda mi się dobrze tego przykleić (ściany zapadną się do środka). Mogłem przykleić również wszystkie 4 ściany do dachu i tak przykleić do podstawki, ale wtedy obawiałem się, że nie będę miał jak tego przycisnąć przy klejeniu. Dlatego ostatecznie postanowiłem skleić 3 ściany z dachem, a to mocno do podstawki. I tak też zrobiłem. Póki co efekt jest bardzo zadowalający:
Teraz najtrudniesza część, czyli przyklejenie 4 ściany. Tytaj dopiero się okaże czy mój plan w praktyce będzie taki dobry jak w teorii czy jednak się wysypie:
No i na koniec zbliżenia na detale. Drabinki:
Oraz kopułka na dachu:
Teraz najtrudniesza część, czyli przyklejenie 4 ściany. Tytaj dopiero się okaże czy mój plan w praktyce będzie taki dobry jak w teorii czy jednak się wysypie:
No i na koniec zbliżenia na detale. Drabinki:
Oraz kopułka na dachu:
Ta kopułka na dachu wygląda jakby ją na trawie jakiś dźwig ustawił. Może trzeba wyskrobać trochę miejsce gdzie ma zostać przyklejona aby tak niezbyt naturalnie jak teraz nie wyglądała.
Ostatnio zmieniony śr gru 06 2023, 16:48 przez Tempest, łącznie zmieniany 1 raz.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Hej,
bardzo fajnie, ale zdecydowanie nie podobają mi się (bardzo) krzywo umieszczone szczebelki drabinki na ścianie bunkra – zobacz np. tutaj; https://www.schraegstrichpunkt.de/tag/wolfsschanze/
bardzo fajnie, ale zdecydowanie nie podobają mi się (bardzo) krzywo umieszczone szczebelki drabinki na ścianie bunkra – zobacz np. tutaj; https://www.schraegstrichpunkt.de/tag/wolfsschanze/