FW-190 D-9 JV44 1:33 Waloryzowany Haliński
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
-
- x 102
Re: FW-190 D-9 JV44 1:33 Waloryzowany Haliński
Sterownik to płytka CNC shield + chiński klon Arduino Uno C3. Pracuję na darmowym pod procesorze GRBL i programie grblControl_0.8.1. Obecnie tylko wiercę otworki w plexi więc G-kody piszę sam. Natomiast zamierzam też frezować głównie plastik i muszę wymienić silnik 230V na 24VDC z przekładnią planetarną bo obecnie minimalne obroty to 5000 obr/min a do frezowanie polistyrenu muszą być niższe. Wtedy też przejdę na podprocesor LINUX CNC i będę już generował G-kody w darmowym dodatku do SOLIDWORKS czyli SOLID CAM. (darmowy jak się ma wykupionego SOLIDWORKS, he he)
Brzmi to bardzo skomplikowanie więc ...
Gdzieś na jakimś forum wyczytałem że ta frezarka nie nadaje się za bardzo do poważnego frezowania metalu bo jest za słaba.
A jakie obroty są optymalne do frezowania polistyrenu lub innych plastików ?
Gdzieś na jakimś forum wyczytałem że ta frezarka nie nadaje się za bardzo do poważnego frezowania metalu bo jest za słaba.
A jakie obroty są optymalne do frezowania polistyrenu lub innych plastików ?
-
- x 102
Do frezowa metalu faktycznie słaby moment obrotowy, dlatego należy wymienić silnik. Ja korzystałem z tego źródła: https://www.cnc.info.pl/ulepszona-konwe ... 04775.html
oczywiście nie mam tak profesjonalnie wykonanej maszynki ale łożyska na pewno wymienię na kulkowe oporowe.
Jak prędkość do frezowania plastiku - nie wiem. Zacznę próby na razie z tymi 5000 obrotów przy różnych prędkościach posuwu. Teoretycznie do plastiku lepszy jest frez jednopiórowy. Na razie kupiłem jednopiórowy fi0,4mm i dwupiórowe fi 6 i fi 8mm. Jak zrobię próby to dam info jakie parametry są optymalne. Problem z tymi silnikami z przekładnią planetarną jest taki że za bardzo nie można kupić silnika o obrotach 5000 i w dół, tylko np 1300 obrotów i w doł. A 1300 może okazać się za małą prędkością i wtedy zakup silnika za około 250 PLN pójdzie się ...
oczywiście nie mam tak profesjonalnie wykonanej maszynki ale łożyska na pewno wymienię na kulkowe oporowe.
Jak prędkość do frezowania plastiku - nie wiem. Zacznę próby na razie z tymi 5000 obrotów przy różnych prędkościach posuwu. Teoretycznie do plastiku lepszy jest frez jednopiórowy. Na razie kupiłem jednopiórowy fi0,4mm i dwupiórowe fi 6 i fi 8mm. Jak zrobię próby to dam info jakie parametry są optymalne. Problem z tymi silnikami z przekładnią planetarną jest taki że za bardzo nie można kupić silnika o obrotach 5000 i w dół, tylko np 1300 obrotów i w doł. A 1300 może okazać się za małą prędkością i wtedy zakup silnika za około 250 PLN pójdzie się ...
Po przeczytaniu tego tematu na cnc.info stwierdziłem, że forma Proxxon nadużywa słowa "profesjonalne".
-
- x 102
Klapa skończona (druga się powoli dorabia)
Chciałem przedstawić ciekawe rozwiązanie, może się kiedyś komuś przyda, dotyczącą korekty kolorów na wycinance.
Kolorystyka myśliwców niemieckich końca wojny to temat rzeka. Dla zainteresowanych odsyłam do linku: http://www.clubhyper.com/reference/luftcamdb_3.htm
Generalnie posiadam opracowanie „Eagle Files 01 - Focke-Wulf_FW 190 Doras of the Galland Circus „autorstwa Jerrego Crandalla gdzie malowanie czerwonej jedynki wygląda tak:
Widać tu zastosowany kamuflaż RLM 81/82. RLM 81 występuje tu w odcieniu bardziej brązowym.
Wycinaka posiada kamuflaż RLM 81/82 gdzie RLM 81 występuje tu w odcieniu bardziej zielonym oznaczanym często jako RLM 83.
Na modelu wykonanym przez Laszika wygląda to tak:
Ja natomiast chcę uzyskać taki mniej więcej odcień kolorów jak na tym modelu plastikowym:
Wystarczy bezbarwny lakier olejny lekko doprawić czerwoną lub żółtą farbą olejną a następnie delikatnie taką miksturę wetrzeć pędzelkiem w papier a otrzymamy taki efekt (po lewej stronie oryginalna wycinanka):
Taki zabieg nie zakrywa w żaden sposób rysunku nitów i innych efektów graficznych.
Chciałem przedstawić ciekawe rozwiązanie, może się kiedyś komuś przyda, dotyczącą korekty kolorów na wycinance.
Kolorystyka myśliwców niemieckich końca wojny to temat rzeka. Dla zainteresowanych odsyłam do linku: http://www.clubhyper.com/reference/luftcamdb_3.htm
Generalnie posiadam opracowanie „Eagle Files 01 - Focke-Wulf_FW 190 Doras of the Galland Circus „autorstwa Jerrego Crandalla gdzie malowanie czerwonej jedynki wygląda tak:
Widać tu zastosowany kamuflaż RLM 81/82. RLM 81 występuje tu w odcieniu bardziej brązowym.
Wycinaka posiada kamuflaż RLM 81/82 gdzie RLM 81 występuje tu w odcieniu bardziej zielonym oznaczanym często jako RLM 83.
Na modelu wykonanym przez Laszika wygląda to tak:
Ja natomiast chcę uzyskać taki mniej więcej odcień kolorów jak na tym modelu plastikowym:
Wystarczy bezbarwny lakier olejny lekko doprawić czerwoną lub żółtą farbą olejną a następnie delikatnie taką miksturę wetrzeć pędzelkiem w papier a otrzymamy taki efekt (po lewej stronie oryginalna wycinanka):
Taki zabieg nie zakrywa w żaden sposób rysunku nitów i innych efektów graficznych.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Super czysta i precyzyjna praca!!!
Zeby byla jasność, poprawiłeś tą miksturą całe skrzydło, czy tylko ten ciemniejszy fragment który ma się stać brązowy? SUPER ROBOTA!
-
- x 102
Całe skrzydło poprawiłem. Ciemnozielony poprawiłem miksturą z dodatkiem czerwonej farby a jasnozielony poprawiłem miksturą z dodatkiem żółtej farby.
No to poprawić w ten sam sposób trzeba pewnie też kadłub i stateczniki/stery.
Domyślam się, że tej mikstury namieszałeś odpowiedni zapas
Domyślam się, że tej mikstury namieszałeś odpowiedni zapas