[G] Modelik, Gaz 69 M,1:25
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[G] Modelik, Gaz 69 M,1:25
Gaz 69M jest to pomniejszona i ulepszona graficznie kopia modelu wydanego w Małym Modelarzu Kwiecień 1984r. Autor opracowania Adam Kolczarek. Szczęście trafił się jeszcze w druku offsetowym (druk Indygo HP nadaje się tylko do oglądania lub malowania modelu). Posiadam oba egzemplarze.
Założenie miałem takie: koła żywiczne, rama malowana aerografem i reszta jak z wycinanki bez malowania.
Model trudny, dość szczegółowy, na plus zasadniczo wszystko pasowało. Wycinanka potraktowana "Caponem" rozcieńczonym 1:1 z nitro. Wydaje mi się, że to nie był dobry pomysł, bo karton i tak się przecierał masakrycznie na burtach. Najtrudniejsze w modelu do wykonania są burty, przednie błotniki i podłoga pojazdu, reszta obleci. Model nie wyszedł idealnie chociaż finalnie jestem zadowolony. Gazik zostaje bez plandeki (tak mi się podoba). Inspiracją do zrobienia modelu była pewna relacja na YT z budowy tego modelu z MM 1984.
Model jest/będzie prezentem dla mojego ojca, który 13 Marca 2024 kończy 70 lat i dokładnie 50 lat temu był kierowcą takiego gazika w Ludowym Wojsku Polskim 1974 r.
Założenie miałem takie: koła żywiczne, rama malowana aerografem i reszta jak z wycinanki bez malowania.
Model trudny, dość szczegółowy, na plus zasadniczo wszystko pasowało. Wycinanka potraktowana "Caponem" rozcieńczonym 1:1 z nitro. Wydaje mi się, że to nie był dobry pomysł, bo karton i tak się przecierał masakrycznie na burtach. Najtrudniejsze w modelu do wykonania są burty, przednie błotniki i podłoga pojazdu, reszta obleci. Model nie wyszedł idealnie chociaż finalnie jestem zadowolony. Gazik zostaje bez plandeki (tak mi się podoba). Inspiracją do zrobienia modelu była pewna relacja na YT z budowy tego modelu z MM 1984.
Model jest/będzie prezentem dla mojego ojca, który 13 Marca 2024 kończy 70 lat i dokładnie 50 lat temu był kierowcą takiego gazika w Ludowym Wojsku Polskim 1974 r.
The Show Must Go On
Re: [G] Modelik, Gaz 69 M,1:25
a kot z jakiego wydawnictwa?
elegancko jest
elegancko jest
Dziękuję. Nie wiem jakie to wydawnictwo, została znaleziona już poskładana Wygląda na offset tylko nie wiem czy ma szkielet wycinany laserowo
The Show Must Go On
Prawda?
Choć Pan Janusz Oleś zapewnia że jest jak offset. Niestety nie do końca. Ale delikatnie da się ogarnąć.
Czyli jest git. Co zresztą widać.
Gratuluję. Prezentuje się świetnie.
Szanowny jubilat będzie zadowolony.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
- Sklejacz Maciej
- x 110
Ależ ładniucho wyszedł... Nie tyle wyszedł ile sam go zrobiłeś. Ekstra dla oczu przyjemność.
Gratuluję i Pozdrawiam.
Gratuluję i Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
- Lukson 1982
- x 10
Super robota!
Model świetny.
Widzę że ostatnio na forum wstawiane są zdjęcia modelu z autorem (ostatnie zdjęcie)
Tem wygląda jak by był zazdrosny o ten model
Widzę że ostatnio na forum wstawiane są zdjęcia modelu z autorem (ostatnie zdjęcie)
Tem wygląda jak by był zazdrosny o ten model
Kleje bo lubię!!!
Dziękuję wszystkim za miłe wpisy. Na ostatnim zdjęciu to autorka wszelkiego zamętu
The Show Must Go On
Gratki za wykonanie gazika i głaski dla kici