Zapraszam do kolejnej aktualizacji, której wiodącym tematem jest podwozie
Dzisiaj dużo zdjęć warsztatowych :/
Aby uniknąć schodków na goleniach element rozcinam na mniejsze fragmenty, które następnie sklejam w walce i nakładam na siebie. Na dobrą sprawę całą goleń wykonuję jedynie z fragmentu już niewidocznego na zdjęciu
Wszystkie elementy nawijam na rdzeniu z papieru milimetrowego, który jest nawijany na pręt u docelowej średnicy tłoczyska:
Poniżej jeszcze przegląd elementów użytych do wykonania goleni wraz z przekrojem/schematem goleni:
Efekt końcowy:
Wykonałem również opony (na zdjęciu trochę się błyszczą, ale w rzeczywistości są bardziej matowe, pomalowane Tire Black z Gunze serii C):
Po wykonaniu goleni nadszedł czas na osłony podwozia. Dodałem parę kawałków papieru oraz drutu, żeby nie odstawały od wnęk (na ostatnim zdjęciu widać drogę jaką pokonał detal od oryginalnego elementu, poprzez za gruby prototyp do ostatecznego efektu)
Po pomalowaniu i pobrudzeniu wkleiłem osłony na właściwe miejsca:
Reszta osłon podwozia głównego:
Oraz osłony kółka ogonowego. Przy okazji wypróbowałem farbę Chrome Metal od GSW i jestem bardzo zadowolony z efektów :O farba wygląda jak płynny metal, daje efekt podobny do Chromu od Alclada, z tą różnicą, że tą farbę nakłada się pędzlem. Minusem jest bardzo długi czas schnięcia - nawet po 3 dniach na elementach pozostają ślady palców i farba matowieje od dotyku, jednak wg. mnie bardzo dobrze nadaje się do detali, które nie są narażone na dotyk
Kolejnym etapem będzie postawienie modelu na kołach