[R/G] Focke-Wulf Ta-183 (MPM/Answer 1/33)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] Focke-Wulf Ta-183 (MPM/Answer 1/33)
Choć na stole pozostaje opcja, że coś źle kombinuję.
Zasadniczo, wg numeracji części i ich kształtu tablicę oraz "maskownicę" od góry trzeba wklejać na początku budowy, bo później się nie da tego detalu wkleić. Teoretycznie . Nie takie rzeczy ze szwagrem ....
Jednakże z drugiej strony kształt tych elementów wskazuje, że chyba dobrze próbuję. Osiągając zabawny rezultat.
Instrukcja pokazuje tablicę jako element bez bocznych paneli idących w dół:
Skrzętnie wykorzystując to alibi, odciąłem rzeczone boczne panele od tablicy, pomniejszyłem jej górne krawędzie o 0,5 mm i skróciłem górny szary element o 2,5 mm, żeby cofnąć nieco tablicę do tyłu czyli do przodu
Popodcinałem kąty w celowniku i w efekcie:
Tyle tylko, że aby pilot cokolwiek zobaczył przez celownik, w sensie cel na zewnątrz, tablica powinna być dwa razy wyżej niż w moim MODELU
Boxart (okładkoart) zeszytu pokazuje jak wysoko jest maskownica. Tyle, że z tą tablicą takie umiejscowienie jest nie do uzyskania.
Ciekawe jak to haydee rozwiąże/rozwiązał.
Zasadniczo, wg numeracji części i ich kształtu tablicę oraz "maskownicę" od góry trzeba wklejać na początku budowy, bo później się nie da tego detalu wkleić. Teoretycznie . Nie takie rzeczy ze szwagrem ....
Jednakże z drugiej strony kształt tych elementów wskazuje, że chyba dobrze próbuję. Osiągając zabawny rezultat.
Instrukcja pokazuje tablicę jako element bez bocznych paneli idących w dół:
Skrzętnie wykorzystując to alibi, odciąłem rzeczone boczne panele od tablicy, pomniejszyłem jej górne krawędzie o 0,5 mm i skróciłem górny szary element o 2,5 mm, żeby cofnąć nieco tablicę do tyłu czyli do przodu
Popodcinałem kąty w celowniku i w efekcie:
Tyle tylko, że aby pilot cokolwiek zobaczył przez celownik, w sensie cel na zewnątrz, tablica powinna być dwa razy wyżej niż w moim MODELU
Boxart (okładkoart) zeszytu pokazuje jak wysoko jest maskownica. Tyle, że z tą tablicą takie umiejscowienie jest nie do uzyskania.
Ciekawe jak to haydee rozwiąże/rozwiązał.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Cześć, no drążek i celownik to niestety nie jest coś o czym chcę rozmawiać, nie rozdrapujmy już tych ran . Z pozytywów to kabina ładnie siadła . Wrzuciłem zdjęcia w relację.
Tak, owiewka jest ok. Pasuje doskonale.
I przyklejona:
Wskutek mojego gapiostwa paski na owiewce i na kadłubie się nie zgrały, tzn. jeden pasek Bo tylko jeden można dopasować, pozostałe niestety nie pasują do siebie i się rozjeżdżają.
I przyklejona:
Wskutek mojego gapiostwa paski na owiewce i na kadłubie się nie zgrały, tzn. jeden pasek Bo tylko jeden można dopasować, pozostałe niestety nie pasują do siebie i się rozjeżdżają.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Zaje...ście, aż z wrażenia bryle mi zaparowały a przecież tego mogłem się spodziewać. Ty powinieneś dostawać od wydawców modele za darmo ! Nawet największy projektowy bubel skleisz tak, że wiodące i mniej wiodące wydawnictwo na słuszne zarzuty odpowiedzą wskazaniem Twojego wykonu.
Jakbys nie napisal, to bym tego nie zauwazyl. Jakosc wykonania przebija takie drobiazgi.gk pisze: pt kwie 19 2024, 16:52 Wskutek mojego gapiostwa paski na owiewce i na kadłubie się nie zgrały, tzn. jeden pasek.
???
Jarek M
mam nadzieję, ze w Mielcu się pojawisz
- pawelelka77
- x 108
Pokraka z niego straszny ale sklejony fantastycznie. Czyściutko, precyzyjnie z idealnie dobranym retuszem. Gęba sama mi się śmieje, jak widzę taką robotę...., a finisz bliski!
Zgadzam się w pełni i popieram
Rozszerzył bym tę opcję o stacje benzynowe i spożywczaki przynajmniej
Ten model NIE JEST bublem. Jest to typowa kartonówka. Siatki kadłuba pasują bardzo dobrze. Bardzo. Ma swoje minusy, ale w nowej panierce jest smaczny.
Kto wie. Nie przesadnie daleko . Jeśli nie zaistnieje żadna vis maior, to będę.
Nawet wczoraj rozmawiałem o wizycie w Mielcu, z niespodzianie spotkanym TRH .
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Pisząc o bublu nie miałem na myśli niniejszego projektu. To był jedynie wyraz przekonania, że poradzisz sobie z każdym projektem w koncertowy sposób.
Wiem Jarek, że to była figura retoryczna, ale nie chciałem pozostawiać wrażenia, że mówimy o tym projekcie
Żeby się przekonać trzeba by sięgnąć po coś naprawdę słabego
Są w ogóle takie modele?
EDIT
GUpi jestem, sOM - kadłuby okrętów projektu M. Glocka wydane w 1/200. Mam taki jeden zaczęty MA SA KRA. Już dwa razy chciałem go wrzucić do pieca.
jhradca pisze: sob kwie 20 2024, 21:36 To był jedynie wyraz przekonania, że poradzisz sobie z każdym projektem w koncertowy sposób.
Żeby się przekonać trzeba by sięgnąć po coś naprawdę słabego
Są w ogóle takie modele?
EDIT
GUpi jestem, sOM - kadłuby okrętów projektu M. Glocka wydane w 1/200. Mam taki jeden zaczęty MA SA KRA. Już dwa razy chciałem go wrzucić do pieca.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD