[R/G] P-47M Thunderbolt, AH, czyli dzbanek by QŃ
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] P-47M Thunderbolt, AH, czyli dzbanek by QŃ
Duże powierzchnie budasiem. Najbezpieczniej...
Skrzydeł ciąg dalszy – klapy. Postanowiłem zrobić wychylone.
Jak widać troszkę dodałem od siebie. Elementy mocujące mają zmieniony lekko kształt (w wycinance były proste paski) – teraz zwężają się od środka. Dodane trochę detali, kształt zmieniony na dwuteownik. Dodatkowo na zewnętrznych elementach klapy dodałem trochę pasków, żeby wyglądały bardziej 3D.
Klapy wyszły tak:
A tak złożone bez kleju na skrzydle:
Mocowania przemalowałem na srebrno, bo na większości zdjęć takie widziałem. Nie wiem, czy to dobrze, ale już tak zostanie.
Jak widać troszkę dodałem od siebie. Elementy mocujące mają zmieniony lekko kształt (w wycinance były proste paski) – teraz zwężają się od środka. Dodane trochę detali, kształt zmieniony na dwuteownik. Dodatkowo na zewnętrznych elementach klapy dodałem trochę pasków, żeby wyglądały bardziej 3D.
Klapy wyszły tak:
A tak złożone bez kleju na skrzydle:
Mocowania przemalowałem na srebrno, bo na większości zdjęć takie widziałem. Nie wiem, czy to dobrze, ale już tak zostanie.
Smakowite detale.
- greatgonzo
- x 12
Rzecz zapierająca dech w piersiach plastikowca.
Ale poszycie centropłatu i zewnętrznej części skrzydła się przesunęło. Widać uskok na nitach i w linii oddzielającej NMF na natarciu od farby.
Ale poszycie centropłatu i zewnętrznej części skrzydła się przesunęło. Widać uskok na nitach i w linii oddzielającej NMF na natarciu od farby.
Ale w tym modelu poszycie płata jest całością. Nie ma podziału na centropłat i keson zewnętrzny.
Tak jest nadrukowane, nie ma tam przesunięcia wynikającego z błędu przy klejeniu.
Spójrz na arkusze tego modelu.
https://www.mojehobby.pl/products/Repub ... serem.html
Tak jest nadrukowane, nie ma tam przesunięcia wynikającego z błędu przy klejeniu.
Spójrz na arkusze tego modelu.
https://www.mojehobby.pl/products/Repub ... serem.html
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
W tym samolocie wnęka pod klapy jest głębsza niż wnęka pod lotki.
Do tego przejście z dolnej powierzchni płata do wnęki klap jest ostre, a do wnęki lotek jest zaokrąglone po łagodnym łuku.
Nie powiem, ciężkie jest to skrzydło do wykonania. Kiedy jest jedna siatka skrzydła, a w połowie długości trzeba inaczej wyoblić jedna część a inaczej drugą.
Do tego są to długie i wąskie kawałki papieru. A żeby było jeszcze bardziej porąbane, to wnęka pod lotki wymaga jeszcze kształtowania po łuku wzdłuż skrzydła - takie siodło. I nie jest to w żaden sposób zaznaczone - trzeba pasować na oko.
Sama krawędź natarcia też do najłatwiejszych nie należy. Niby profil dość gruby, ale ma bardzo ostry łuk w dolnej części na całej długości.
Do tego przejście z dolnej powierzchni płata do wnęki klap jest ostre, a do wnęki lotek jest zaokrąglone po łagodnym łuku.
Nie powiem, ciężkie jest to skrzydło do wykonania. Kiedy jest jedna siatka skrzydła, a w połowie długości trzeba inaczej wyoblić jedna część a inaczej drugą.
Do tego są to długie i wąskie kawałki papieru. A żeby było jeszcze bardziej porąbane, to wnęka pod lotki wymaga jeszcze kształtowania po łuku wzdłuż skrzydła - takie siodło. I nie jest to w żaden sposób zaznaczone - trzeba pasować na oko.
Sama krawędź natarcia też do najłatwiejszych nie należy. Niby profil dość gruby, ale ma bardzo ostry łuk w dolnej części na całej długości.
- Lukson 1982
- x 10
Wow. Pięknie to wygląda, rozumiem że klapy nie są ruchome?
- greatgonzo
- x 12
No tak. Zdumiewający błąd zestawu.
Ale uwierzyłem na słowo. Plastikowych inboxów też mi się nie chce oglądać .
Ale uwierzyłem na słowo. Plastikowych inboxów też mi się nie chce oglądać .
Chyba nie ma błędu w opracowaniu. Tak to wyglądało w oryginale:
Widać wyraźnie uskok pomiędzy wnęką klapy i wnęką lotki. Do tego widać, że przejścia z dolnej powierzchni we wnęki skrzydeł są inne.
Tak samo jest uskok na górnej powierzchni.
Widać wyraźnie uskok pomiędzy wnęką klapy i wnęką lotki. Do tego widać, że przejścia z dolnej powierzchni we wnęki skrzydeł są inne.
Tak samo jest uskok na górnej powierzchni.
Radkowi chodziło o górną powierzchnię krawędzi natarcia skrzydła i ten uskok na granicy srebrnego i czarnego. NMF czyli Natural Metal Finish. Autor opracowania poprowadził srebrną krawędź natarcia według linii podziału blach i stąd tam uskok. Prawdopodobnie nie powinno go tam być a linia srebrnej powierzchni krawędzi natarcia powinna być prosta na całej rozpiętości, ale tak jest opracowana wycinanka i to nie jest błąd sklejającego.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
ZŁO SQUAD