Nagrobek dla Pana Tadeusza Grzelczaka
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Nagrobek dla Pana Tadeusza Grzelczaka
Koleżanki i koledzy. Nazwisko Tadeusz Grzelczak jest doskonale znane miłośnikom kartonowych modeli samolotów. Śmiało można powiedzieć, że Pan Tadeusz zrewolucjonizował modelarstwo kartonowe w Polsce i wprowadził je na nowy poziom. Pan Grzelczak był przy tym bardzo sympatycznym, cichym i niesłychanie życzliwym człowiekiem. Chętnie dzielił się swoim doświadczeniem i uczył innych projektowania modeli kartonowych. W 2016 roku Pan Tadeusz Grzelczak zmarł i został pochowany na cmentarzu przy ulicy Ogrodowej w Łodzi. Niestety z przyczyn losowych jego grób jest wciąż bardzo skromny. Pomyślałem więc, że można by uczcić jego pamięć fundując naszemu Mistrzowi stosowny nagrobek. Zostało to przedyskutowane z rodziną pana Grzelczaka i uzyskałem zgodę na zorganizowanie stosownej zbiórki. Z wstępnych rozmów z zakładami kamieniarskimi wynika, że kosz najtańszego nagrobka wykonanego z granitu strzegomskiego oscyluje w granicach 7 tysięcy złotych. Pomnik z bardziej eleganckiego materiału to już około 14 tysięcy. Biorąc pod uwagę jak szerokie jest grono modelarzy kartonowych w Polsce myślę, że możemy się postarać o uczczenie Jego pamięci na odpowiednim poziomie. Na stronie https://zrzutka.pl/54bhg4 otwieram więc zbiórkę funduszy na pomnik dla Pana Tadeusza Grzelczaka i jego żony, która jest pochowana w tym samym grobie.
Re: Nagrobek dla Pana Tadeusza Grzelczaka
Jeśli chcecie wspomóc zbiórkę funduszy na nagrobek dla Pana Tadeusza Grzelczaka, to pojawiła się niebywała zostać właścicielem modelu sklejonego przez samego Mistrza. Licytacja modeli odbywa się na FB w grupie Kartonowe perełki - kartonowe smaczki. Licytacja trwa do 30 maja, a modele będzie można odebrać w Warszawie na BBARYBIE w przyszły weekend, lub na konkursie w Inowrocławiu.
Koleżanki i koledzy. W ciągu tygodnia udało się nam zebrać założoną kwotę a nawet ją przekroczyć. Piszą do mnie ludzie, którzy chcą się jeszcze dołożyć, ale czekają na wypłatę. Po konsultacji z kolegami postanowiliśmy przedłużyć zbiórkę do 11 czerwca.
Dziś zamykamy zbiórkę na nagrobek dla Pana Grzelczaka. Uzbieraliśmy 16 600 zł co pozwoli na postawienie porządnego pomnika i opłacenie miejsca na cmentarzu. Na początku wakacji wybiorę się do Łodzi żeby w zakładzie kamieniarskim wybrać pomnik i załatwić niezbędne formalności. Dziękuję wszystkim za wsparcie.