[R/G] motorówka Straży Granicznej "Kaszub" (1:50 GPM)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] motorówka Straży Granicznej "Kaszub" (1:50 GPM)
Extra klasa standardu. Niby obiekt modelarsko mało ciekawy a w wykonaniu Grzegorza przerodził się w perełkę. Wielkie brawa !
Dolaczam sie do pochwal i jakie by one nie byly, i tak bedzie za malo.
Jarek M
Dziękuję Panowie. Niemniej nie ma tu wg mnie nic nadzwyczajnego. Zwykła robótka, bez fajerwerków i magicznych technik.
Aktualnie wolne chwile spędzam patrząc na ME w piłce kopanej. Takie turniejowe rozgrywki są wciągające
Stąd postępy w budowie niewielkie. Obecne prace dotyczą poręczy rufowej wnęki.
Najpierw uformowałem docelowo poręcz, do której przylutowałem słupki.
Pojawił się problem zachowania kątów. Nie chciało mi się robić wymyślnych szablonów. Więc - potrzeba matką wynalazków:
Na krawędź burt wnęki dokleiłem pasek kartonu - tak wychodzi ze zdjęcia i planów. Słupki będą mocowane do rantu w kartonowych tulejkach, ale to za parę meczy . Na razie - całość pasuje do krawędzi. Co cieszy.
Wycinanka przewiduje uproszczenie w postaci jednego słupka na zagięciu poręczy. Zmieniłem to na dwa słupki odsunięte od zagięcia. Ponadto plany pokazują łańcuch pomiędzy kadłubem a słupkami, stąd wlutowałem drucik, z którego docelowo powstanie oczko mocujące początek łańcucha.
Aktualnie wolne chwile spędzam patrząc na ME w piłce kopanej. Takie turniejowe rozgrywki są wciągające
Stąd postępy w budowie niewielkie. Obecne prace dotyczą poręczy rufowej wnęki.
Najpierw uformowałem docelowo poręcz, do której przylutowałem słupki.
Pojawił się problem zachowania kątów. Nie chciało mi się robić wymyślnych szablonów. Więc - potrzeba matką wynalazków:
Na krawędź burt wnęki dokleiłem pasek kartonu - tak wychodzi ze zdjęcia i planów. Słupki będą mocowane do rantu w kartonowych tulejkach, ale to za parę meczy . Na razie - całość pasuje do krawędzi. Co cieszy.
Wycinanka przewiduje uproszczenie w postaci jednego słupka na zagięciu poręczy. Zmieniłem to na dwa słupki odsunięte od zagięcia. Ponadto plany pokazują łańcuch pomiędzy kadłubem a słupkami, stąd wlutowałem drucik, z którego docelowo powstanie oczko mocujące początek łańcucha.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Zamiast oglądania meczu wybrałem dziś model
Zakończone wyposażenie dachu nadbudówki - poręcze, pałąk holowniczy, podstawa masztu i uchwyty do mocowania flaglinek:
Przyklejona i pomalowana poręcz na rufie:
I aktualna całość:
Zakończone wyposażenie dachu nadbudówki - poręcze, pałąk holowniczy, podstawa masztu i uchwyty do mocowania flaglinek:
Przyklejona i pomalowana poręcz na rufie:
I aktualna całość:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Tak. Zrobiłem podobnie. Aczkolwiek dziś wieczorem to raczej nie wyjdzie„gk” pisze: Zamiast oglądania meczu wybrałem dziś model
A model, wykonanie boskie! Na tym białym tle i podstawce to wygląda jakby był w niebie
Pozdr
Piotr
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
- Sklejacz Maciej
- x 110
Może i bez fajerwerków ale za to na końcu wychodzi super.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Koła ratunkowe jak koła. W sumie nic ciekawego. Za wyzwanie przyjąłem namalowanie nazwy jednostki na kołach.
Idąc po kolei. Szlifowanie polistyrenu:
Obrobione do docelowego kształtu:
Pasy z przelotką na linkę, uformowaną na drucie 0,5 mm:
Pasy przyklejone:
Całość zapodkładowana Motipem:
Fuknięte kolory:
I literki. Wyciąłem skalpelem napis na części z wycinanki, żeby otrzymać szablon. Zagadką było jak się zachowa farba nanoszona aero, jeśli szablon nie przylega dokładnie do powierzchni. Próba fuknięcia aerografem. Nakleiłem paski taśmy, żeby szablon odstawał mniej więcej jak z pasami na elemencie docelowym. Czarną celulozową AK rozcieńczyłem do konsystencji brudnej wody i malowałem minimalnym ciśnieniem przy minimalnym otwarciu dyszy. Test wyszedł pozytywnie:
Przy malowaniu na detalu dokleiłem oczywiście trójkącik w A i brzuszki w B. Tu jedynym problemem było dokładne przyłożenie szablonu.
Na kółku po lewej widać, że mi minimalnie szablon nie siadł, ale akceptuję takie przesunięcie:
Pozostało wkleić linkę. Użyłem takiej 0,3 do modeli shipyardu. Jest nieznacznie włochata więc przeciągnąłem ją w wosku. Potem lekko przyciemniłem, a powinienem był przed woskowaniem, bo nawoskowana słabo przyjmuje barwienie:
I położone w docelowym miejscu leżakowania:
W sumie łatwo poszło z tymi literkami .
Czas na uzbrojenie łódki.
Idąc po kolei. Szlifowanie polistyrenu:
Obrobione do docelowego kształtu:
Pasy z przelotką na linkę, uformowaną na drucie 0,5 mm:
Pasy przyklejone:
Całość zapodkładowana Motipem:
Fuknięte kolory:
I literki. Wyciąłem skalpelem napis na części z wycinanki, żeby otrzymać szablon. Zagadką było jak się zachowa farba nanoszona aero, jeśli szablon nie przylega dokładnie do powierzchni. Próba fuknięcia aerografem. Nakleiłem paski taśmy, żeby szablon odstawał mniej więcej jak z pasami na elemencie docelowym. Czarną celulozową AK rozcieńczyłem do konsystencji brudnej wody i malowałem minimalnym ciśnieniem przy minimalnym otwarciu dyszy. Test wyszedł pozytywnie:
Przy malowaniu na detalu dokleiłem oczywiście trójkącik w A i brzuszki w B. Tu jedynym problemem było dokładne przyłożenie szablonu.
Na kółku po lewej widać, że mi minimalnie szablon nie siadł, ale akceptuję takie przesunięcie:
Pozostało wkleić linkę. Użyłem takiej 0,3 do modeli shipyardu. Jest nieznacznie włochata więc przeciągnąłem ją w wosku. Potem lekko przyciemniłem, a powinienem był przed woskowaniem, bo nawoskowana słabo przyjmuje barwienie:
I położone w docelowym miejscu leżakowania:
W sumie łatwo poszło z tymi literkami .
Czas na uzbrojenie łódki.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Aby szablon lepiej przylegał można było go od lewej strony posmarować specyfikiem microliqitape, którym to przykleiłem do półki kartonowego szoguna (opisane w moim temacie modeli na niedziele).
Pukawki siEM zrobiły:
Takie nie za duże :
Takie nie za duże :
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
I po co druk 3d ? Wystarczy wprawna ręka. Pukawki jak żywe tylko jeszcze taśmy by się przydały