[R/G] Focke-Wulf Ta-183 (MPM/Answer 1/33)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R/G] Focke-Wulf Ta-183 (MPM/Answer 1/33)
dobra, zamówione plexi i teraz czym kleisz? zapewne jakimś dedykowanym lepkolem ale czy można go dostać np.: w castoramie/lirojumerlę?
i z czego robisz podstawkę? jakiś styrodur?
i z czego robisz podstawkę? jakiś styrodur?
Acrifix 116. Np. tu: https://taniareklama.pl/pl/producer/ACRIFIX/17 Zamówiłeś mówisz
Musisz pogrzebać czy jest w stacjonarnych superhipermarketach. Tego nie wiem. Można też zapewne innymi klejami. Ja mam ten.
Podstawki robię głównie ze sklejki 0,9 mm i jakichś profili drewnianych na brzegi. Może być i styrodur. No i jakaś tekstura lotniska - albo gotowiec od Sklej Model albo wydruk z domowej plujki, albo zabawa z czegokolwiek wg wyobraźni
Musisz pogrzebać czy jest w stacjonarnych superhipermarketach. Tego nie wiem. Można też zapewne innymi klejami. Ja mam ten.
Podstawki robię głównie ze sklejki 0,9 mm i jakichś profili drewnianych na brzegi. Może być i styrodur. No i jakaś tekstura lotniska - albo gotowiec od Sklej Model albo wydruk z domowej plujki, albo zabawa z czegokolwiek wg wyobraźni
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Plexi znakomicie klei sie trojchlorometanem. Powinien byc do nabycia w sklepach zaopatrujacych archiektow (plexi, a wiec takze trojchlorometan uzywane sa czesto przy budowie modeli architektonicznych), albo tam, gdzie wykonuja reklamy.
Trojchlorometan posiada znakomite wlasciwosci kapilarne, wiec dobrze dostaje sie do klejonych spoin i blyskawicznie wiaze. Note bene takze nadaje sie do klejenia modeli plastikowych. Ale jest trujacy - nie podejrzewam, by ktos chcial sie go napic, jednak podczas klejenia nalezy zadbac o dobre wietrzenie pomieszczenia.
Jarek M
Ten Acrifix, też jest trujący.
Warto rzucić okiem na Karta charakterystyki substancji niebezpiecznej https://ekleje.pl/product-attachment,pr18.html
Do tego śmierdzi jak nieszczęście.
Niemniej częstotliwość i czas ekspozycji przy okazjonalnym robieniu kloszy dla modeli powoduje, że raczej nie ma jakiegoś istotnego zagrożenia wynikającego z samego procesu klejenia.
Warto rzucić okiem na Karta charakterystyki substancji niebezpiecznej https://ekleje.pl/product-attachment,pr18.html
Do tego śmierdzi jak nieszczęście.
Niemniej częstotliwość i czas ekspozycji przy okazjonalnym robieniu kloszy dla modeli powoduje, że raczej nie ma jakiegoś istotnego zagrożenia wynikającego z samego procesu klejenia.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Tempest pisze: czw maja 09 2024, 20:01 Czy jak już podoklejasz te nóżki do wszystkich gablotek i poustawiasz je w stosy to jakieś zdjęcie wykonasz i nam je zaprezentujesz ?
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Chociaż samolot pokraczny, to wykonanie jak zwykle pierwsza klasa. Aż by się chciało wrócić do kartonów jak się patrzy na taką perfekcję, chociaż dorównać Ci raczej już się nie da.
Świetna robota.
Gratulacje!
Świetna robota.
Gratulacje!
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
Laszlo,
Nie zapomina się jak jeździć na rowerze
Oczywiście każden lepi co chce i jak chce.
Dzięki. Cieszy mnie Twoje zdanie. To w sumie przez Ciebie zacząłem lepić samoloty (albo dzięki Tobie)
Nie zapomina się jak jeździć na rowerze
Oczywiście każden lepi co chce i jak chce.
Dzięki. Cieszy mnie Twoje zdanie. To w sumie przez Ciebie zacząłem lepić samoloty (albo dzięki Tobie)
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD