[G] Kenworth Areodyne Papa Truck 1:43

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karol1985
x 25

[G] Kenworth Areodyne Papa Truck 1:43

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Karol1985 »

Witam w kolejnej galerii. 
Jak obiecałem przy galerii Kenwortha Super Bossa, do kompletu zbudowałem ciągnik transportowy. 
Model z tematu jest drugim z bonusowych modeli kalendarza adwentowego, od modelarzy z minimodel.sk 
Oryginalna wycinanka została przeskalowana z 1:100 do 1:43. 
Co do samej budowy:
Model ma kilka błędów, tylko nie wiem czy wynikają one z przeskalowania czy po prostu błędów w projekcie. 
Musiałem przesunąć przednią oś to fabrycznie była z byt blisko zderzaka co wyglądało dość nienatrualnie. 
Na pewno będem projektowym są rury wydechowe i filtr powietrza, które zaprojekowane są po prostu za krótkie. 
Dodakowo na minus panele boczne najazdu dla wyścigówki w miejscu wnęk kół są bardzo cienkie i wiotkie. Nawet podklejenie przeze mnie tych elementów tekturą nie uchroniło mnie przed zagięciem w tych miejscach. Kolejne z niezgodności to za szerokie wały tylnych osi ( musiałem je mocno skrócić, żeby koła ładnie weszły w zabudowę ). 
W temacie moich przeróbek:
- skrętna przednia oś
- dorobione lusterka
- dorobione drabinki 
- przerobione wydechy i dolot powietrza
- dorobienie oświetlenia i klaksonów ( te zajęły mi mnóstwo czasu i nie do końca są idealne, ale z efektu końcowego jestem zadowolony ). 
Najazdy dla wyścigówki są luźne, żeby ewentualnie można było zademonstrować wjazd/zjazd wyścigówki z transportera.
Reszta na zdjęciach poniżej.
Zapraszam do oglądania
A galeria robiona na świeżym powietrzu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję i pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Karol :D
Awatar użytkownika
Lukson 1982
x 10

Re: [G] Kenworth Areodyne Papa Truck 1:43

Post autor: Lukson 1982 »

Widziałem go na FB. Wyszedł spoko, taki model odpoczynkowy. Co następne działasz?
Awatar użytkownika
Karol1985
x 25

Post autor: Karol1985 »

Czy odpoczynkowy to bym nie powiedział, bo model ma swoje błędy. Dodatki też trochę wydłużyły czas zakończenia projektu.
Aktualnie kończę mini dioramkę dla kolegi, który skleja autobusy w 1:87
Właśnie nie wiem..... chociaż dostałem kolejnego truck'a po przeskalowaniu i bardzo możliwe, że właśnie ten pojazd wyląduje na macie.
Będzie to modułowy transporter do przewozu samochodów. I chciałbym bardzo mieć ten model na półce, wypełniony chociażby amerykańskimi taksówkami ( a ten model już mam i go poczyniłem więc wiem co i jak ).
Myślałem, żeby wrócić też do moich "problematycznych" modeli czyli: Kenworth W900, Star C-20 i Dromader.... ale tak siedzę i siedzę i boje się, że co ledwo je wezmę do rąk to zaraz odłożę....
Pozdrawiam,
Karol :D
gumis666
x 61

Post autor: gumis666 »

Karol1985 pisze: pn sie 19 2024, 13:03 .... ale tak siedzę i siedzę i boje się, że co ledwo je wezmę do rąk to zaraz odłożę....
Dasz radę 👍
A jak utknąłeś w martwym punkcie to pytaj.
Kleje bo lubię!!! :D
ODPOWIEDZ