Modele na niedziele

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
gk
x 895

Re: Modele na niedziele

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: gk »

Tempest pisze: ndz wrz 24 2023, 23:15 Już raz dałem radę
:haha:

Jak to dobrze, że nie jestem sam :haha:

Czuję się jak fan Liverpool FC.

W gruncie rzeczy (jak mawia pewien taki jeden), natury nie oszukasz :haha: :haha:
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
skarczew
x 11

Post autor: skarczew »

Karol1985 pisze: wt sie 22 2023, 21:17 (...) Dorzucę tylko, że raz swego czasu miałem okazję brać udział w konkursie, gdzie jeden z oceniających sędziów zapowiedział z góry, że modele zbudowane "z wycinanek, z internetu" są od razu u niego skreślone. Jako podstawę uznał, że model powinien być wydany w formie wycinanki przez wydawnictwo jako "papier" a nie plik cyfrowy...... i co wtedy??
:shock:
Takiego sędziego bym od razu pogonił na sędziowską emeryturę.

Jest naprawdę tak wiele cudownych projektów rozpowszechnionych legalnie - za darmo (a także odpłatnie) - w "internecie", że nie znajduję powodów dla takiego traktowania "elektroników". Zawiść, zazdrość? Czy może po prostu głupota?
W końcu każdy elektronik tak czy siak znajdzie swój finał w papierze - i praktycznie każdy "papier" był wcześniej w postaci elektronicznej.
Awatar użytkownika
tofiki
x 11

Post autor: tofiki »

Zawsze podziwiam twoją robotę ale nie mogę teraz zobaczyć żadnych zdjęć. Zapraszam serdecznie do Rudy Śląskiej na konkurs. Mamy kategorie specjalną z okazji 50 lecie rozpoczęcia produkcji Fiata 126.
https://forms.gle/KfsW2MT3zMzdmRNG6
Awatar użytkownika
Tempest
x 108

Post autor: Tempest »

Do trzech razy sztuka.

Trzykrotnie znalazłem szoguna leżącego twarzą w błocie, prawdopodobnie na skutek mikro trzęsień ziemi spowodowanych przejeżdżającymi w pobliżu pociągami a ostatnio raczej z powodu otwierania i zamykania drzwi regałów, które jedna z moich tzw. pociech otwierała w poszukiwaniu jakiejś książki.

Obrazek

Zlitowałem się nad biedakiem i naniosłem na dolne krawędzie klej adhezyjny (posmarowane nim elementy można wielokrotnie ze sobą sklejać i rozklejać)

Obrazek

za pomocą patyczka od szaszłyków z którego przy okazji zrobiłem sobie przyrząd do trzymania/nakładania bardzo małych elementów, przydatny także do przesuwania kalkomanii podczas ich nakładania na powierzchnię modelu.

Obrazek

Teraz szogun może też udawać spidermana

Obrazek

no ale został w końcu ustawiony w pionowej pozycji choć ciekawe ile by się tak na tym kleju utrzymał. Muszę kiedyś jakiś kawałek tekturki posmarować i przykleić aby wykonać eXperyment pozwalający to zbadać.

PS. Niestety do Rudy Śląskiej nie miałem czasu się wybrać.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
Karol1985
x 25

Post autor: Karol1985 »

Jak nie Ruda Śląska to może Łambierzyce... 04.11
Kontynuujesz jakąś nową wycinankę ....
Ja aktualnie do Robura skończyłem przyczepę i teraz mam zagwozdkę z podłożem i ewentualną dioramą do zestawu.
Co najmniej format A3 podstawy.
I chyba będzie wiata bo jak postawię magazyn to "on" jako budnek pójdzie na pierwszy plan, a nie zestaw.
Pozdrawiam,
Karol :D
Awatar użytkownika
Tempest
x 108

Dziś niedziela ale też Sylwester, którego spędzam siedząc przed kompem bo mnie na stare lata nie bawią imprezy masowe a i te kameralne też nie, TV nie oglądam bo tam nie ma nic co dałoby się oglądać więc ten komp tylko pozostaje :placz: ;-)

Kilka części tej rotundy niedziel temu pięć posklejałem, ale wyszło tak sobie wiec na razie nie ma co pokazać bo do poprawki jedno okno się nadaje, chyba trzeba rozkleić i ponownie skleić. A może przykleić od tej strony, która będzie spoglądała na tylną ściankę gabloty.

Ale piszę tu w zasadzie tylko po to aby życzyć wszystkim Forumowiczom

Szczęśliwego Nowego Roku 2024,

zdrowia, zdrowia i jeszcze raz ... nie, nie, nie pieniędzy ale czasu wolnego i spokojnej głowy aby jak najwięcej modeli w tym nowym roku udało się zbudować.
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Tempest
x 108

Ta rotunda popadła w zapomnienie, chyba ponad rok temu skleiłem i wyretuszowałem dach, dorobiłem krążek usztywniający, wyciąłem i uformowałem okna a raczej nawy okienne ale wyszły tak, że lepiej nie robić na zdjęciach zbliżeń i dziś pomimo upału wreszcie je niezbyt precyzyjnie jak widać wkleiłem. Może ten model kiedyś skończę ale na razie sezon ogórkowy więc nie można się przemęczać.

Obrazek
Ostatnio zmieniony pn lip 22 2024, 8:44 przez Tempest, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

Post autor: Heinrich Kosmala »

Fajnie i interesująco wygląda – opłaca się kontynuować!
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
Karol1985
x 25

Post autor: Karol1985 »

Czy temat został zaniechany.....
Bardzo lubiłem ten wątek..
Pozdrawiam,
Karol :D
Awatar użytkownika
Tempest
x 108

Może w tę niedzielę coś drgnie choć ... żona wyjeżdża w piątek na kilka dni odwiedzić tzw. pociechy zamieszkujące w odległym mieście więc obawiam się że po piątkowej i sobotniej balandze to w niedzielę z tej rotundy może wyjść krzywa wieża w Pizie ;-)
Pozdrawiam
Tempest

ODPOWIEDZ