Pomoc / Porada - Potrzebne od zaraz
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- WiatremCzesany
Pomoc / Porada - Potrzebne od zaraz
Witam serdecznie,
Jak w tytule, potrzebuję pomocy / porady w sklejeniu wydechów modelu Ki-61 Hien od wydawnictwa AH. Na zdjęciach poniżej widać rysunki pomocnicze oraz wyciętą jedną z części + "kształtownik".
Mimo kilku prób nie jestem w stanie ukształtować poprawnie i w zadowalający mnie sposób tych elementów na kształtownikach.
Prawdopodobnie brakuje mi jeszcze doświadczenia żeby to zrobić więc zwracam się do was z prośbą o sugestie / porady.
Jak w tytule, potrzebuję pomocy / porady w sklejeniu wydechów modelu Ki-61 Hien od wydawnictwa AH. Na zdjęciach poniżej widać rysunki pomocnicze oraz wyciętą jedną z części + "kształtownik".
Mimo kilku prób nie jestem w stanie ukształtować poprawnie i w zadowalający mnie sposób tych elementów na kształtownikach.
Prawdopodobnie brakuje mi jeszcze doświadczenia żeby to zrobić więc zwracam się do was z prośbą o sugestie / porady.
Re: Pomoc / Porada - Potrzebne od zaraz
Dopasuj elementy do kształtowników na końcach wydechu, a ten środkowy wyjdzie jak wyjdzie. Zwilż minimalnie część, będzie łatwiej ukształtować.
A tak w ogóle, to użyj żywicznych wydechów i tyle. Ja to w ogóle poszedłem po linii najmniejszego oporu i dałem wydechy Moskit, których nawet nie musiałem malować.
A tak w ogóle, to użyj żywicznych wydechów i tyle. Ja to w ogóle poszedłem po linii najmniejszego oporu i dałem wydechy Moskit, których nawet nie musiałem malować.
- WiatremCzesany
Dzięki wielkie Sicore.
Wypróbuję kształtowanie bez "wręg", a jeśli polegnę to wtedy tak jak sugerujesz, kupię żywiczne i nara.
Wypróbuję kształtowanie bez "wręg", a jeśli polegnę to wtedy tak jak sugerujesz, kupię żywiczne i nara.
-
- x 1
Cześć, kleję Tarpana od Answera, podpowie ktoś jakiego kleju użyć to połączenia plastiku (szyba) z kartonem?
Super glue odpada, zaparuje mi na bank. Polimerowy? Hermol?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
najlepiej będzie użyć butaprenu, hermolowate, tak średnio złapią, polimer długo wiąże, CA, wiadomo
- Heinrich Kosmala
- x 166
A ja bym spróbował (sam tak to robię i działa) po prostu Ponalu. Przy każdym kleju trzeba po nałożeniu „trochę” odczekać, zanim się zacznie przyklejać.
Najlepiej wypróbuj sam kilku tutaj zaproponowanych wariantów...
Najlepiej wypróbuj sam kilku tutaj zaproponowanych wariantów...
fortipianek pisze: ↑śr paź 23 2024, 8:51 Cześć, kleję Tarpana od Answera, podpowie ktoś jakiego kleju użyć to połączenia plastiku (szyba) z kartonem?
Pozdrawiam
Nakładasz klej na część, czekasz aż wyschnie (będzie bezbarwny) i przykładasz części do siebie. Bezboleśnie i czysto
-
- x 1
Mam clerafixa od Humbrola, to coś podobnego?bialas6 pisze: ↑śr paź 23 2024, 10:59fortipianek pisze: ↑śr paź 23 2024, 8:51 Cześć, kleję Tarpana od Answera, podpowie ktoś jakiego kleju użyć to połączenia plastiku (szyba) z kartonem?
Pozdrawiam
Nakładasz klej na część, czekasz aż wyschnie (będzie bezbarwny) i przykładasz części do siebie. Bezboleśnie i czysto
-
- x 1