[G] Lodołamacz atomowy „Lenin“; 1:400, MM 6/59
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Heinrich Kosmala
- x 169
[G] Lodołamacz atomowy „Lenin“; 1:400, MM 6/59
Model ten budowałem już jako małolat, czyli w wieku 14 lat, teraz powrócił „wspomnień czar”. Podoba mi się sylwetka tego statku, w szczególności te „arkady”, nadające charakterystyczny wygląd (nie tylko tego) statku.
Wycinanka pochodzi z CD wydanego swego czasu przez Małego Modelarza – jakość katastrofalna – ordynarne skany z pożółkłych oryginalnych (a więc kilkudziesięcioletnich) arkuszy, bez żadnej korektury barwnej. Tę to ową korekturę przeprowadziłem sam, bo lubię bawić się Fotoshopem.
W sumie model „łatwy, szybki i przyjemny” – jednakowoż z kilkoma babolami konstrukcyjnymi (pasowalność, niezgodności długości relingów itp.) – ale (w miarę) doświadczony modelarz da sobie radę. Z helikopterów nie jestem tak bardzo zadowolony – ale Mil Mi-1 w skali 1:400 przerasta już moje (aktualne) zdolności manualne. Pamiętam (naprawdę!), że pierwszym razem wyszły mi o niebo lepiej!
Zapraszam do oglądania!
Wycinanka pochodzi z CD wydanego swego czasu przez Małego Modelarza – jakość katastrofalna – ordynarne skany z pożółkłych oryginalnych (a więc kilkudziesięcioletnich) arkuszy, bez żadnej korektury barwnej. Tę to ową korekturę przeprowadziłem sam, bo lubię bawić się Fotoshopem.
W sumie model „łatwy, szybki i przyjemny” – jednakowoż z kilkoma babolami konstrukcyjnymi (pasowalność, niezgodności długości relingów itp.) – ale (w miarę) doświadczony modelarz da sobie radę. Z helikopterów nie jestem tak bardzo zadowolony – ale Mil Mi-1 w skali 1:400 przerasta już moje (aktualne) zdolności manualne. Pamiętam (naprawdę!), że pierwszym razem wyszły mi o niebo lepiej!
Zapraszam do oglądania!
Re: [G] Lodołamacz atomowy „Lenin“; 1:400, MM 6/59
Widziałem ten model w szkolnej pracowni ,,prac ręcznych" jak stał obok kilku ,,samków", Tre Kronor, De Grasse, Long Beach. Pierwszym modelem, który zobaczyłem w kiosku (oczywiście nie udało mi się go kupić) był Flisak pana Wasiaka. A pierwszym, który udało mi się kupić był Li-2 i na nim przeszedłem swój chrzest modelarski - dosyć traumatyczny, ale to już inna historia. Pozdrawiam
Najbardziej podobają mi się ... śmigłowce ! Wyglądają trochę cudacznie no ale to jest "wycinanka przedpotopowa"
Czy planujesz go "uzbroić" jeszcze w relingi ?
Czy planujesz go "uzbroić" jeszcze w relingi ?
- Heinrich Kosmala
- x 169
Hej,
relingi w skali 1:400 to nie moja bajka – z dwóch powodów – wszystkie, które do tej pory widziałem na gotowych modelach są (optycznie) stanowczo „za grube”, czyli zbyt masywne. Żeby zachować skalę, musiałyby elementy relingu mieć grupość 0,1, max. 0,15 mm. Zrobić relingi z drutu o tej średnicy z pewnością można (takie druty można odkryć, gdy bawi się zużytymi częściami do komputera), ale ja na pewno czegoś takiego nie jestem w stanie wykonać. I to był ten drugi powód...
Poza tym (ponadplanowy trzeci powód) „wspomnień czar”!
relingi w skali 1:400 to nie moja bajka – z dwóch powodów – wszystkie, które do tej pory widziałem na gotowych modelach są (optycznie) stanowczo „za grube”, czyli zbyt masywne. Żeby zachować skalę, musiałyby elementy relingu mieć grupość 0,1, max. 0,15 mm. Zrobić relingi z drutu o tej średnicy z pewnością można (takie druty można odkryć, gdy bawi się zużytymi częściami do komputera), ale ja na pewno czegoś takiego nie jestem w stanie wykonać. I to był ten drugi powód...
Poza tym (ponadplanowy trzeci powód) „wspomnień czar”!
Ostatnio zmieniony pt lut 16 2024, 11:54 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 1 raz.
- Heinrich Kosmala
- x 169
sorry - wpisałem nie to (i nie tam) gdzie trzeba...
Fajny, klimatyczny model. Zaczyna mi się coraz bardziej podobać skala 1:400 (nie wiem czy to dobrze).
Nie oglądaj się za siebie, tam nic się nie zmieniło...
Relacja: M/S Gryf Pomorski, MM 1/1969, 1:400
Galeria: RWD 9S, MM 3/1968, 1:25
Chyba z wiekiem coś takiego przychodzi, i kleimy modele na które nie mieliśmy odwagi lub wracamy do tych z przed wielu lat.
Moim pierwszym był Kniaź Potiomkin-Tawriczeskij. Miałem nawet wykonać ten z 1984, ale z pomocą przyszło wydawnictwo Bumażnoje Modelirowanie - Oriel i kupiłem nowe wydanie.
Moim pierwszym był Kniaź Potiomkin-Tawriczeskij. Miałem nawet wykonać ten z 1984, ale z pomocą przyszło wydawnictwo Bumażnoje Modelirowanie - Oriel i kupiłem nowe wydanie.
W budowie: Halny;
Macie zdrowie do czterysetki. Gratuluję. Ja mam tam w szufladzie jakiś model w tej skali ale ilekroć na fali optymizmu go przejrzę to od razu odkładam. Tam ledwo co widać a co dopiero mówić o złożeniu tego w sensowną całość
Ciekawe, a jaki to model ?
Nie oglądaj się za siebie, tam nic się nie zmieniło...
HMS Matabele wydawnictwa Szkutnik. Lupę w zestawie powinni dołączyć