[R] Vittorio Veneto (Mały Modelarz 1/300)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
gk
x 887

Re: [R] Vittorio Veneto (Mały Modelarz 1/300)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: gk »

Miałem wprawdzie zamiar pojawić się dopiero z gotowymi burtami, ale zdałem sobie sprawę, że ten proces dość długo potrwa, a lubię sE tu popisać :haha:
Więcej czasu niż faktyczna „robota” zajmuje bowiem gapienie się na elementy i zastanawianie, jak to ugryźć.
Na razie mam wycięte wszystkie elementy burt.

Obrazek

Teraz trzeba pomalować krawędzie elementów i otworów bulajów, podkleić je na czarno, podoklejać sklejki i pasować, składać razem, pasować, szlifować, pasować i tak w kółko :haha:

Nie daje mi spokoju sposób zaprojektowania kadłuba. Elementy szkieletu podkleiłem tekturą 1mm. Jakieś mikrony kleju + kartka offsetowa. Wręgi wyciąłem dokładnie, jak sądzę. I co? I nic. Obwód na wrędze nr 3 mierzony od środka wodnicy:

Obrazek

Do środka wodnicy z drugiej strony:

Obrazek

wynosi 8,3 mm.

Co ciekawe odpowiedni odcinek oklejki dna:

Obrazek

mierzony po krawędzi też ma długość 8,3 mm.

Czyli brak miejsca na przewidziane w wycinance paski łączące. Jeśli użyjemy pasków, to krawędź pozioma elementów poszycia dna się obniży i wyjdzie maksymalnie na równi z dolną krawędzią wodnicy. Burta zaś dojdzie do górnej krawędzi elementu wodnicy. Pomiędzy dnem a burtą będzie szpara. Czyli z całości wręg dennej części szkieletu trzeba zeszlifować dokładnie tę samą wartość. Powiedzmy 0,3 - 0,4 mm. Powodzenia :haha:. No i obniżyć pokład, bo burcie na wysokość też brakują dziesiąte milimetra.

Szczególnie brawurowe wydaje się to, że projekt przewiduje łączenie elementów dno-burta na styk, na wodnicy o grubości 1 mm (to, że nie jest przewidziany pasek łączący pomińmy – dodanie go samemu to nie problem). Żeby skleić poprawnie tak zaprojektowany układ trzeba być nie lada zuchem, o ile to w ogóle możliwe. Trzeba byłoby bowiem wszystko zrobić IDEALNIE DOKŁADNIE no i nie używać pasków łączących poszycie dna, bo ich użycie wyklucza spasowanie całości. Czym innym jest bowiem docinanie zaprojektowanego na zakładkę poszycia dna do burt, a czym innym sklejenie tak dużego kadłuba z elementami z góry już zaprojektowanymi na styk, czyli bez marginesu na niedokładność, która ZAWSZE wystąpi.

Tutaj, teoretycznie szkielet laserowy może dawać pewną nadzieję, o ile tradycyjnie jest mniejszy niż elementy drukowane ;-) .

Mateusz Skałecki pisze: pn lis 04 2024, 18:14 co do tego koloru dna to ja bym sobie odpuścił kolor zielony. Chyba że będziesz musiał to poszycie robić z papieru barwionego. Nie wiem jak w marynarce włoskiej ale czytałem że w Royal Navy było 15 producentów tych farb, a okręty były coś co 6 miesięcy malowane. Kolory też były różne czerwone, szare, czarne i czasem zielone
Cóż, możesz mieć rację. Niemniej kolor dna (jeśli nie wiemy tego na pewno o danej jednostce w przyjętym okresie czasu, a nie wiemy) to efekt pewnej konwencji. A tutaj niewątpliwie będę robił z kartonu barwionego, ze względów jak wyżej, więc użyję zielonego, żeby wpisać się w konwencję zielonego dna dużych okrętów Regia Marina :mrgreen:
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 3

Post autor: Piterski »

W tej sytuacji karton barwiony i nowe oklejki dnia z niego to chyba jedyne sensowne rozwiązanie.
Ja się dziwię, że w erze komputerowego modelowania takie babole są możliwe, a tu dziś mi żona pokazała takie byki w poważnym projekcie budowlanym, że te drobiazgi w tym MM to pikuś, mały pikuś.
Jak zawsze wszystko zależy od człowieka nie maszyny, a surówka zapewne nie powstała lub jak wspomniałeś ktoś to skopał przy przeskalowaniu.
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
970
x 8

Post autor: 970 »

kuuurde a tu się człek napalił, że będzie cyk, pyk i już maszty :D
Awatar użytkownika
jhradca
x 21

Post autor: jhradca »

Nakład MM wykupiony a tylko jedna relacja😄. Przypadek ? 🤔 Wszyscy czekają na analizę, wskazanie problemów i na sposób ich rozwiązania ?🙄😏
Od pierwszych wątpliwości Grzegorza podejrzewałem, że będą problemy i że głównym powodem jest przeskalowanie bez odpowiedniego zmniejszenia wielkości/grubości elementów szkieletu. Mam kilka modeli MM-a w 1/300 i większość z nich wygląda na modele przeskalowane z 1/200. Szczególnie widać to na Batorym. Tam jest taka drobnica, że ledwo to widać a przy grubości kartonu marne są szanse na poprawne jej sklejenie przez większość modelarzy. Gif Cevy jest jak najbardziej na miejscu. Thriller. Czekam na kolejny odcinek 😜
Awatar użytkownika
970
x 8

Post autor: 970 »

a ja jeszcze jeden kamyk dorzucę - widać po tym opracowaniu, że zaczynał kto inny i kończył kto inny, wg. mnie :wink:
ale też jestem, troszkę w szoku, bo Sałapa robi w 1:200? chociaż, patrząc na to co już wydane...
Awatar użytkownika
ace100
x 5

Post autor: ace100 »

Czy są dostępne jakieś zdjęcia tzw. "surówki" takiego okrętu wydanego z MM ? Mam na myśli VV.
Nie oglądaj się za siebie, tam nic się nie zmieniło...

Relacja: M/S Gryf Pomorski, MM 1/1969, 1:400
Galeria: RWD 9S, MM 3/1968, 1:25
Awatar użytkownika
gk
x 887

Post autor: gk »

ace100 pisze: wt lis 05 2024, 11:37 Czy są dostępne jakieś zdjęcia tzw. "surówki"
Surówki, jak wiadomo, najczęściej są zjadane przez psy albo giną przy przeprowadzkach. Więc nie sądzę :haha:

Zielony:

Obrazek

albo zielony:

Obrazek

:mrgreen:

Godzinka pięćdziesiąt i retusz jasnoszaroniebieski na burtach zrobiony.
Kolory do retuszu jak przy ciemnym pokładzie, tylko odwrotne proporcje. Biały zabarwiony leciutko niebieskim i zabrudzony szarym. Mieszane w mokrej palecie:

Obrazek

Kolorek pasuje nieźle:

Obrazek

Obrazek

Teraz trzeba ukształtować elementy i je połączyć.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
QN
x 163

Post autor: QN »

Ja bym wybrał górny zielony, ten bardziej oczoj... znaczy wyrazisty. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Piterski
x 3

Post autor: Piterski »

Też jestem za tym bardziej wyrazistym zielonym.
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
ace100
x 5

Post autor: ace100 »

W sieci znalazłem takie fotki. Można porównać kolory na modelu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie oglądaj się za siebie, tam nic się nie zmieniło...

Relacja: M/S Gryf Pomorski, MM 1/1969, 1:400
Galeria: RWD 9S, MM 3/1968, 1:25
ODPOWIEDZ