[G] Answer, Tarpan 239D, 1:25
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[G] Answer, Tarpan 239D, 1:25
FSR Tarpan 239D, Answer, 1:25. Opracowanie modelu: Adrian Wandtke. Model przyjemny w budowie. Dobrze spasowany bez większych błędów. Część 99 (obramowanie klosza lampy) trzeba zrobić nową, bo ta z wycinanki jest za krótka. Część 106/106a (burta tylna) trzeba obrócić o 180 stopni w pionie, bo mocowania haków wyjdą jedną belkę za nisko. W modelu zrobiłem koła po swojemu, dodałem halogeny pod zderzakiem, plandeka malowania i przykurzona, zmieniłem rejestrację. Model szczerze polecam. Złożyłbym go jeszcze raz tylko lepiej
The Show Must Go On
Re: [G] Answer, Tarpan 239D, 1:25
Generalnie bardzo ładny wykon. Tylko te felgi wyglądają jakbyś je szlifował albo próbował brudzić a tymczasem reszta modelu czysta. Był jakiś problem z nimi ?
Problemu nie było z nimi(z kołami). Były szlifowane, malowane i brudzone.
The Show Must Go On
- Heinrich Kosmala
- x 169
Fajnie i efektownie to wygląda – gratulacje!
-
- x 1
Bardzo mi się podoba! A zwłaszcza to, że spód nie jest upaćkany, "wysmołowany", zalany czarną farbą jak w większości modeli kartonowych pojazdów cywilnych, które ogląda się w necie ;)
Pytanko - jak (czym) wklejałeś szyby?
Pytanko - jak (czym) wklejałeś szyby?
Też mi się ten model podoba choć czerń opon wydaje mi się zbyt „głęboka”.
Szyby wklejone są na butapren. Do szyb użyłem całego paska folii przeźroczystej Tamiya 0,2 mm (świetna jakość i są różne grubości) Tamiya 70126.
Co do koloru kół jest to Tamiya XF-85 RUBBER BLACK. Zazwyczaj malowałem opony sprejem matowym czarnym, który zawsze robił lekką satynę. Macie jakieś inne propozycje jakiej sprawdzonej farby można użyć na opony?
The Show Must Go On
No to byłaby to opona po przejechaniu przez dość głęboką kałużę albo po rzęsistym deszczu.który zawsze robił lekką satynę
W innym wątku niedawno napisałem że ja mieszałem czarny z panzer grey w proporcjach dziś mi już nieznanych.
- Lukson 1982
- x 10
Coś pięknego! Gratulacje, jak na to patrzę to też mnie ciągnie do jakiegoś pojazdu. Muszę jednak skończyć miga 15 którego robię od kwietnia :-D
Możesz coś więcej powiedzieć na temat materiałów, farb i technik, jeśli jakieś stosowałeś przy wykonaniu plandeki.
W budowie: Halny;