[R] M24 CHAFFE by QŃ – od podstaw

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Tempest
x 108

Re: [R] M24 CHAFFE by QŃ – od podstaw

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tempest »

Patrzę i jestem zmieciony z krzesła.
Jeśli to zwykłe krzesło to przed obejrzeniem galerii końcowej rozłóż sobie jakieś 2 a może i 3 kołdry na podłodze :D

Wyjdzie jak zwykle wspaniały model ale to chyba jeszcze trochę potrwa.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
ace100
x 13

Post autor: ace100 »

QN pisze: ndz paź 27 2024, 19:18 Zależy.

Zasadniczo kleję BCG, a właściwie w tej chwili specyfikiem , który się zwie "Klej w płynie" firmy ASTRA (klej dla dzieci) - na oko to to samo.

Ten klej nie radzi sobie z plastikiem, drutami i lakierowanymi lub glutowanymi powierzchniami.
Do takich powierzchni używam Super Glue. Taki zwykły. Żadnych wynalazków.

Dodatkowo do dużych powierzchni używam butaprenu. W tej chwili jest to Pattex universal classic.

No i wikol. Czasami zamiennie dla BCG, czasami do miejsc, gdzie wymagana jest bardzo mocna spoina lub zalanie szczeliny, do robienia spawów itp.
Dzięki. Chyba zainwestuję w BCG/.
Nie oglądaj się za siebie, tam nic się nie zmieniło...

Relacja: M/S Gryf Pomorski, MM 1/1969, 1:400
Galeria: RWD 9S, MM 3/1968, 1:25
Awatar użytkownika
QN
x 166

Post autor: QN »

Kolejne małe postępy.

Przód, góra.

Elementy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Od razu informuję, że tektura na wystających łukach jest gładka. Powierzchnia jest glutowana i szlifowana, jednak na zdjęciach nie wiem czemu wygląda jak poszarpana.

A tak wyglądają poskładane na sucho na kadłubie:

Obrazek
Obrazek

Na razie nic nie jest przyklejone, żebym nie uszkodził łapami przy dalszym pasowaniu elementów.
Awatar użytkownika
Sklejacz Maciej
x 110

Post autor: Sklejacz Maciej »

Twoje realizacje są jakieś kosmiczne...? :shock: :shock: , a na pewno nie z tej ziemi. ;-)
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)

już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Garand Models

Post autor: Garand Models »

Poleciłbyś jakiś klej do duzych powierzchni np wregi przy okrętach ? wichruje sie katon po BCG i staje sie banan zamiast równej powierzchni. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

Post autor: Heinrich Kosmala »

Garand Models pisze: czw lis 14 2024, 11:53 Poleciłbyś jakiś klej do duzych powierzchni np wregi przy okrętach ? wichruje sie katon po BCG i staje sie banan zamiast równej powierzchni. pozdrawiam
W Polsce najczęściej chyba Butapren, ja polecam (z uporem maniaka) taśmę dwustronnie klejącą.
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
jurek.w
x 5

Post autor: jurek.w »

Ja podklejam uniwersalnym polimerowym Dragonem, przy braku tradycyjny butapren.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
QN
x 166

Pattex uniwersal (taki butapren)
Awatar użytkownika
QN
x 166

Rozpocząłem pracę nad tylną, górną płytą.
Najpierw boczne panele.

Zanim przejdę do elementów, to kilka luźnych pomysłów na obróbkę drutów. Już kiedyś coś tam pokazywałem, ale pewnie już zaginęło w czeluściach, więc stwierdziłem, że może warto powtórzyć.

Generalnie obróbkę drutów wszelkiej maści robię na stalowych lub szklanych płytkach/blachach.
Prostowanie drutów – rolowanie pomiędzy dwoma stalowymi blaszkami. Działa idealnie.
Zaginanie – zawsze drut leży na twardym podłożu, jest dociśnięty od góry, np. nożem, pęsetą i zaginany jest przez ostrze. Dzięki temu udaje się zrobić dość ostre krawędzie gięcia.

Poniżej przykład gięcia uchwytów w kształcie litery U.

Obrazek
Obrazek

Aby uzyskać powtarzalność elementów, ze starego skalpela zeszlifowałem sobie blaszkę o właściwej szerokości. Dociskam takim przyrządem drut do podstawy, a następnie brzegi zaginam ostrzem noża. Efekt końcowy widać na drugi zdjęciu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejny przykład dotyczy nieco bardziej skomplikowanych elementów, jak uchwyty do mocowania paskami wyposażenia.
Nie wyobrażam sobie robienia tego inaczej, niż na szablonie.
Szablon wykonany z dwóch starych ostrzy, które są sklejone SG z kartonowym dystansem. W moim przyrządzie zrobiłem sobie dwie szerokości po dwóch stronach ostrza.
Mając taki przyrząd mogę w środek włożyć drut (dystans pozwala na druty 0,1- 0,25), a następnie go wyginać. Jak widać można pd razu uzyskać właściwe wygięcie.
Dodatkowo, na drugim zdjęciu widać, że rozklepując końcówki mogę zrobić spłaszczone mocowanie. Wystarczy gwóźdź spiłowany na płasko + uderzenie młotkiem i są ładne końcówki. Dzięki zastosowaniu przyrządu są one zawsze równoległe do podłoża i o stałej szerokości.
Końcówki może nie wyglądają idealnie identycznie, ale i tak będą jeszcze przyklejane, dojdzie klej. Są tak małe, że potem niedokładności tylko na zdjęciu widać. Nawet pod lupą nie był w stanie ich lepiej przyciąć.

Na tym samym szablonie można wyginać np. drabinki na okrętach (po prostu wyginam do góry w kształcie litery U), na tym samym przyrządzie robię też wszelkiego rodzaju klamry – do pasów pilota, do pasków mocujących wyposażenie. Po nawinięciu drutu od środka na zewnątrz dookoła powstaje klamra z przetyczką w środku.

Tyle techniki. Kolejne elementy to osłony wlewów paliwa:

Obrazek
Obrazek

Widać elementy składowe i półprodukty.

A to już efekt końcowy:

Obrazek
Obrazek

Trochę zdjęć detali (w tym numery formierskie):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak już bawiłem się się numerami, to dorobiłem również brakujące na osłonach tylnych lamp:

Obrazek

Teraz będzie zabawa z żaluzjami...
zablo1978
x 56

Post autor: zablo1978 »

Witam.
Przyglądam się twoim poczynaniom i powiem ze jestem pod ogromnym wrażeniem, a możesz pokazać z jakich planów korzystasz czy więcej ze zdjęć robisz te wszystkie elementy.
ODPOWIEDZ