Wiedziałem, że gdzieś widziałem to lutowanie nie skojarzyłem tylko, że pewnie w twojej relacji.
Lutowania jeszcze trochę będzie bo jest kolejne kilka takich wywietrzników tylko z grubszego druty 1.2mm no i .... relingi. Te to będzie wyzwanie.
Piotrze ja tu użyłem pasty lutowniczej, a Ty czym traktujesz te druty i jakiej grubości cyną? U mnie chwyciłem to co miałem pod ręką czyli grubą cynę z dodatkiem miedzi i lutownicę transformatorową. Muszę jednak poćwiczyć to lutowanie z kolbową stacją do lutowania, mam tam cieniutkie groty, może będzie łatwiej.
Szablon umożliwiał mi przytrzymanie tych drutów szczypcami.
Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Pogaduchy
Tak trochę wyprzedając fakty chciałem zasięgnąć Waszej opinii w sprawie malowania szybek w sterówce.
Otóż w tym modelu nie ma jej wnętrza z wyposażeniem i początkowo myślałem czy nie pomalować całego wnętrza jakimś ciemnym kolorem.
Jednak kusi mnie inna opcja.
Tamiya ma dwie farby transparentne X-23 błękitna, lub taka przydymiona X-19.
Może spróbować nanieść je pędzelkiem od środka na szybki co nada im pewien odcień i nie będzie rzucać się w oczy, że tam jest pusto.
Kusi mnie ten błękit, bo to jak by zostawić tak jak jest w modelu teraz ale jednak to będzie szybka nie zamalowany karton.
Tak trochę wyprzedając fakty chciałem zasięgnąć Waszej opinii w sprawie malowania szybek w sterówce.
Otóż w tym modelu nie ma jej wnętrza z wyposażeniem i początkowo myślałem czy nie pomalować całego wnętrza jakimś ciemnym kolorem.
Jednak kusi mnie inna opcja.
Tamiya ma dwie farby transparentne X-23 błękitna, lub taka przydymiona X-19.
Może spróbować nanieść je pędzelkiem od środka na szybki co nada im pewien odcień i nie będzie rzucać się w oczy, że tam jest pusto.
Kusi mnie ten błękit, bo to jak by zostawić tak jak jest w modelu teraz ale jednak to będzie szybka nie zamalowany karton.
W budowie: Halny;
malowałem x-19 smoke okna tutaj: https://www.kartonwork.pl/forum/viewtop ... i&start=20
w sumie daje radę
w sumie daje radę
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Musiał bym zakupić jakiś aerograf, co możecie polecić, ewentualnie porozmawiać z kolegami na QWAK, może by mi to aerografem pomalowali.
Na pampersach Andrzej zapraszał Cię na Kajakową, tam jest wszystko, co będziesz potrzebował - no może poza farbą X-19.
A w przypadku wyboru aerografu - jestem fanem Procona PS-289; używam od pewnego czasu, wielu go poleca - poza jednym polskim youtuberem ;)
NA QWAK się wybieram, w ubiegły weekend akurat byłem już umówiony na wyjazd i nie mogłem go odwołać. Farbę jedną mam drugą zamierzam kupić, kusi mnie to niebieskie malowanie, a pewnie przygotujemy zestaw na dwa kolory.
Co do aerografu prędzej czy później pewnie będę musiał nabyć bo możne się to okazać bardzo przydatne narzędzie.
Co do aerografu prędzej czy później pewnie będę musiał nabyć bo możne się to okazać bardzo przydatne narzędzie.