Wlasnie jak zrobic rdze ? Moze jest taka farba Pactry czy Humbrola, ktora ladnie odwzoruje rdze ? Chodzi mi o kolor rdzawy, ciemny.
A moze jest jakas inna technika ?
Do wykonania imitacji rdzy dobrze się nadaje Humbrol 70, malujemy nim detal i czekamy aż dokładnie wyschnie. Następnie zakupujemy suche pastele w kolorach rdzawych i pomarańczowych i proszkujemy a potem wcieramy w model zaczynając od ciemnych a kończąc delikatnie samymi pomarańczowymi.
Dokladnie chcialbym uzyskac cos takiego, chodzi mi o male powierzchnie. I rdza ma byc tylko wlasciwie przebarwieniem.
Moze wystarczy sama farba ? jesli tak jaka ?
To przy okazji spytam sie jak przybrudzic, model tak jak powyzej. Chodzi mi np o zabrudzenie bialych pasow malowania.
A takze jesli pomaluje gasienice np. Gun metal. to czym ja wycieniowac by sie nie swiecila jak pieskowi ... na wiosne :-) zeby byly bardziej zblizone do rzeczywistego metalu.
ja robie rdze (fakt że na plastikach) w ten sposób że na "surowy detal" np tłunik przyklejam opiłki metalowe np aluminium (brzeszczot i opór po żelastwie) słyszałem że można do tego wykorzystać również sode kaustyczną, wtedy uzyskuje sie efekt chropowatej i nie równej powierzchni, nastepnie wystarczy pomalować odcieniami rdzawyni i gotowe.[/img]