Chata Polska- prośba o plany*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Chata Polska- prośba o plany*
czy ktoś może posiada plany chaty polskiej, albo jakieś namiary -
byłabym bardzo wdzięczna
byłabym bardzo wdzięczna
bez jaj mi tu !!!
zdjęcia to i ja posiadam, potrzebuję autentyczne plany , aby wykonać makietę mini skansenu.
Mogłabym przejechać się do Skansenu Ziemi Opolskiej i sama latać z metrówką, ale może jednak ......(ktoś się zlituje)
zdjęcia poniżej pochodzą ze skansenu pod Sanokiem , a sama chata z ziemi rzeszowskiej
zdjęcia to i ja posiadam, potrzebuję autentyczne plany , aby wykonać makietę mini skansenu.
Mogłabym przejechać się do Skansenu Ziemi Opolskiej i sama latać z metrówką, ale może jednak ......(ktoś się zlituje)
zdjęcia poniżej pochodzą ze skansenu pod Sanokiem , a sama chata z ziemi rzeszowskiej
Na razie znalazlem cos takiego http://www.gron.com/chaty.htm Moze cos jeszcze wyszukam. Nie sa to plany ale nic innego nie mam
Ewo zapominasz że takie budowle powstawały bez planów. Wpadał pan Józio, odmierzał krokami prostokąt 20 na 10 (kroków oczywiście), wbijał cztery paliki a potem ekipa stawiała chałupę w tydzień używając toporów i pił typu "twoja - moja" Tak więc trudno Ci będzie znaleźć plany. No chyba że jakiś szalony historyk przenosił je z oryginału na papier. Jednak marnie to widzę
nie jest to polska chata ale moze sie przyda http://www.mcah.columbia.edu/dbcourses/ ... uction.jpg
- Marcintosh
- x 8
Ja gdzies w archiwum mam dosc dokladna dokumentacje zdjeciowa chaty kaszubskiej ze skansenu we wdzydzach (w cycach jak mawiaja lokalesi, khy, khy).
Nie sa to plany (rysunki) ale sa tam zdjecia wszystkich 4 scian i troche wnetrza, z ktorych to zdjec mozna samemu wyrysowac dosc dobre plany. Daj znac czy cos takiego cie interesuje to sprobuje wykopac CD.
Nie sa to plany (rysunki) ale sa tam zdjecia wszystkich 4 scian i troche wnetrza, z ktorych to zdjec mozna samemu wyrysowac dosc dobre plany. Daj znac czy cos takiego cie interesuje to sprobuje wykopac CD.
Wielkie dzięki wszystkim !!
Kierowniku ten opis z obrazkami jest świetny o coś takiego mi chodziło.
Szkoda ,że inne regiony nie mają tak szczegółowych opisów , najbardziej interesują mnie okolice Rzeszowa Dylągówka , Jawornik P. Dynów (wieś międzywojenna)
znalazłam jako takie opisy w literaturze, ale pewnie skończę na opolskim skansenie (mam najbliżej).
Kierowniku ten opis z obrazkami jest świetny o coś takiego mi chodziło.
Szkoda ,że inne regiony nie mają tak szczegółowych opisów , najbardziej interesują mnie okolice Rzeszowa Dylągówka , Jawornik P. Dynów (wieś międzywojenna)
znalazłam jako takie opisy w literaturze, ale pewnie skończę na opolskim skansenie (mam najbliżej).