Moje Mers-el-Kebir
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
to może rzymska? w końcu rzymianie toto wymyślili
sam sobie poprzawiłem a co.
btw aż mnie zmroziło jak to zobaczyłem
sam sobie poprzawiłem a co.
btw aż mnie zmroziło jak to zobaczyłem
Ostatnio zmieniony ndz kwie 04 2004, 22:04 przez szelmek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszyscy chcą Twego dobra, nie daj go sobie odebrać,
-
- x 8
Szelmek, gdzie Ty kurna pracujesz. W dochodzeniówce jakiejś, czy cóś?
Masz "katapulta" i "rzymska". Musisz teraz wybrać między "średniowieczna" i "oblężnicza". Kombinuj dalej.
My tu gadu gadu, a manufaktura działa dalej. Zabawiłem się w kołodzieja (he, he...) i wyprodukowałem cztery kółka, niezbędne aby moje Mers-el-Kebir łatwo dawało sie przemieszczać. Te kółka, to tylko surowiec. Bo widzicie gdzieś tam w średnioiwieczu, a może i wcześniej, ktoś wpadł na pomysł żeby utrudnić życie dwudziestowiecznym modelarzom i oblekł te kółka płaskownikiem z blachy, nie mówiąc o innych wzmocnieniach. Stąd te robótki blacharskie, ale to już temat na kiedy indziej.
11. Kółeczka
P.S. Wujku Andrzeju, pozbieraj podpowiedzi do kupy i poszperaj po forum - znajdziesz odpowiedź.
Masz "katapulta" i "rzymska". Musisz teraz wybrać między "średniowieczna" i "oblężnicza". Kombinuj dalej.
My tu gadu gadu, a manufaktura działa dalej. Zabawiłem się w kołodzieja (he, he...) i wyprodukowałem cztery kółka, niezbędne aby moje Mers-el-Kebir łatwo dawało sie przemieszczać. Te kółka, to tylko surowiec. Bo widzicie gdzieś tam w średnioiwieczu, a może i wcześniej, ktoś wpadł na pomysł żeby utrudnić życie dwudziestowiecznym modelarzom i oblekł te kółka płaskownikiem z blachy, nie mówiąc o innych wzmocnieniach. Stąd te robótki blacharskie, ale to już temat na kiedy indziej.
11. Kółeczka
P.S. Wujku Andrzeju, pozbieraj podpowiedzi do kupy i poszperaj po forum - znajdziesz odpowiedź.
Ostatnio zmieniony śr cze 15 2005, 20:35 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 3 razy.
balista ?? , jednak wpływów średniowiecza nie da sie ukryć, i nic starozytnego to nie będzie. Podczas oblężenia Konstantynopola przez Turków za pomocą podobnych wynalazków miotano do miasta trupy zmarłych na różne ciekawe choroby skrzętnie przechowywane w dzisiejszych wojskowych laboratoriach. Pierwsze próby z bronią biologiczną heheeh. Jeżeli to oczywiście to co myśle
Na nieszczęście większość jest przekonana że te maszyny miotały tylko kamienie, garnki ze smoła itp. Owszem, prawda - ale przykład konstantynopola pokazuje jak ludzie potrafią być nieludzcy.
Na nieszczęście większość jest przekonana że te maszyny miotały tylko kamienie, garnki ze smoła itp. Owszem, prawda - ale przykład konstantynopola pokazuje jak ludzie potrafią być nieludzcy.
-
- x 8
Wpadka wpadła na forum i od razu wykapował. Roman Assault Catapult - w wolnym tłumaczeniu rzymska katapulta oblężnicza. Co prawda assault to "ofensywny", ale w nomenklaturze polskiej używa sie właśnie określenia, w tym przypadku, "oblężnicza". Brawo Wpadka. Musisz jednak przyznać, że gros roboty wykonał Szelmek. Jemu też należą się brawa.
Pifko wspomniał, że takie urządzenia miotały m.in. kamienie. No właśnie, moje Mers-el-Kebir będzie uzbrojone w kamienie z naszej pięknej mieleńskiej plaży - wyjaśniła się jedna z podpowiedzi.
Dla was uśmiech "brawowy",
Pifko wspomniał, że takie urządzenia miotały m.in. kamienie. No właśnie, moje Mers-el-Kebir będzie uzbrojone w kamienie z naszej pięknej mieleńskiej plaży - wyjaśniła się jedna z podpowiedzi.
Dla was uśmiech "brawowy",
-
- x 8
-
- x 8