Fi 156 Storch A i C - różnice*
Moderatorzy: kartonwork, Aviator, Rafal N.
Fi 156 Storch A i C - różnice*
Czy mógłby mi ktoś w punktach wyłuszczyć różnicę w budowie odmian A i C Storcha? Chodzi mi o wygląd zewnętrzny, głównie o niego.
gulus
gulus
O ile dobrze pamiętam, to różnice były przede wszystkim w mechanizacji skrzydła, jedna wersja miała "full zestaw" - klapy, sloty itp. Druga wersja nie posiadała tylu bajerów. Niestety nie pamiętam która wersja jest która...wiem jeszcze tyle że produkowana w wiekszych ilościach była wersja z uproszczoną mechanizacją płata.
- Artur Domański
dokładna monografia Storcha była kiedyś w "Aero - technika lotnicza" (rok '97 lub '98), niestety będę mógł przejrzeć ten numer dopiero w weekend (oby). jeśli więc sprawa będzie nadal aktualna - porobię stosowne skany.
zapraszam na Forum Historyczne
- Artur Domański
Tak na szybkiego wersja A
wersja C
i tutaj pare obrazków wersji C
http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2 ... _fi156.htm
wersja C
i tutaj pare obrazków wersji C
http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2 ... _fi156.htm
Dzięki za informacje i za fotki, co prawda dalej nie bardzo wiem, czy mając model A, mogę go w miarę beboleśnie przerobić na C?
Tak na dobrą sprawę, to nawet nie jestem pewien, jaki typ Bociana będę robił. Dlaczego? Wszedłem w posiadanie kalkomani polskiego Fi 156, który podobno latał w powojennej organizacji paramilitarnej "Służba Polsce". Jak do tej pory nie znalazłem ani jednej fotki tego samolotu. W instrukcji jest on biały z czarną osłoną silnika.
gulus
Tak na dobrą sprawę, to nawet nie jestem pewien, jaki typ Bociana będę robił. Dlaczego? Wszedłem w posiadanie kalkomani polskiego Fi 156, który podobno latał w powojennej organizacji paramilitarnej "Służba Polsce". Jak do tej pory nie znalazłem ani jednej fotki tego samolotu. W instrukcji jest on biały z czarną osłoną silnika.
gulus
- Artur Domański
Bez końca kabinki czyt. strzelca bedzie ciężko, chyba że zrobisz vacugulus pisze:Dzięki za informacje i za fotki, co prawda dalej nie bardzo wiem, czy mając model A, mogę go w miarę beboleśnie przerobić na C?
Tak na zdjeciu w monografii vol.1 z Militariów nr68 na str.66 jest to Storch z literami kodowymi SP-AGO.Tak na dobrą sprawę, to nawet nie jestem pewien, jaki typ Bociana będę robił. Dlaczego? Wszedłem w posiadanie kalkomani polskiego Fi 156, który podobno latał w powojennej organizacji paramilitarnej "Służba Polsce". Jak do tej pory nie znalazłem ani jednej fotki tego samolotu. W instrukcji jest on biały z czarną osłoną silnika.
Cytuje podpis spod zdjecia
Samolot sanitarny Fi-156 "Storch" SP-AGO "Dar Młodzieży Polskiej" ufundowany przez młodziez dla organizacji "Służba Polsce"
Na zdjeciu widać ze jest biały z czarnym przodem, bez dolnej osłony silnika. Na skrzydle powtórzony kod duzymi literami
- Artur Domański