Jakimi kolorami malowac okrety wojenne?
Moderator: kartonwork
Jakimi kolorami malowac okrety wojenne?
Witam,
wlasnie, te z marynarki (po-)wojennej LWP. Siedze i walcze z kartonowym scigaczem, na razie jakos sie odbywa bez malowania, ale pwenie niedlugo sie zacznie...
Dobieranie koloru do wydruku z MM jest srednio ciekawe, gdyz kazde wydanie MM ma swoj wlasny szary...
W zawiazku z tym pytanie do plastikowcow ( i karonowcow oczywiscie): jakim odcieniem szarego malujecie polskie jednostki z tego okresu, jaki odcien brunatno-czerwonego bierzecie na poklady i jaki odcien czerwonego na czesc podwodna kadluba?
Bylbym niezmiernie wdzieczny za podanie numerkow farb firmy Revell lub Humbrol (choc w sklepie bylo ich znacznie mniej niz Revellow)
Dzieki wielkie.
wlasnie, te z marynarki (po-)wojennej LWP. Siedze i walcze z kartonowym scigaczem, na razie jakos sie odbywa bez malowania, ale pwenie niedlugo sie zacznie...
Dobieranie koloru do wydruku z MM jest srednio ciekawe, gdyz kazde wydanie MM ma swoj wlasny szary...
W zawiazku z tym pytanie do plastikowcow ( i karonowcow oczywiscie): jakim odcieniem szarego malujecie polskie jednostki z tego okresu, jaki odcien brunatno-czerwonego bierzecie na poklady i jaki odcien czerwonego na czesc podwodna kadluba?
Bylbym niezmiernie wdzieczny za podanie numerkow farb firmy Revell lub Humbrol (choc w sklepie bylo ich znacznie mniej niz Revellow)
Dzieki wielkie.
Pozdrawiam, Peterator
Z tego, co pamietam okręty (oglądałem je często w porcie w Gdyni) malowane były takim odcieniem, jaki bosman miał w magazynku. Czasem stały obok siebie dwa holowniki tego samego typu, jeden ciemnoszary, drugi jasnoszary. Najlepiej można je określić jako "neutralny" szary - bez domieszek koloryzujących. Takie same kolory były uzywane na polskich okrętach jeszcze dwa lata temu; dopiero potem wprowadzono kolory "natowskie".
Pokłady malowane były w latach siedemdziesiątych farbą szarą - czasem ciemną, a czasem jaśniejszą - jak na burtach. .
Brunatny pokład widziałem tylko na BURZY gdy stała już jako muzeum.
Oficjalnie marynarka nazywała się wówczas MW PRL.
Pokłady malowane były w latach siedemdziesiątych farbą szarą - czasem ciemną, a czasem jaśniejszą - jak na burtach. .
Brunatny pokład widziałem tylko na BURZY gdy stała już jako muzeum.
Oficjalnie marynarka nazywała się wówczas MW PRL.
Dzieki Marku!
kolor, ktory wybralem dla kutra patrolowego okazuje sie byc pomimo tego zbyt jasnym - tak wiec do sklepu modelarskiego po ciemniejsza farbe...
BTW: czy wiadomo wam conieco wiecej o kutrach patrolowych "Gdansk"?
Strona o MW milczy uparcie na ten temat, poza MM 5/78 (?!) i ksiazka "Na poligonie i na defiladzie" widzialem przedruk planow tej jednostki (z Modellbau heute) w Modelarzu 8 i 9/84, aczkolwiek rozniacy sie wyposazeniem sporo od MM i wspomnianej ksiazki.
kolor, ktory wybralem dla kutra patrolowego okazuje sie byc pomimo tego zbyt jasnym - tak wiec do sklepu modelarskiego po ciemniejsza farbe...
BTW: czy wiadomo wam conieco wiecej o kutrach patrolowych "Gdansk"?
Strona o MW milczy uparcie na ten temat, poza MM 5/78 (?!) i ksiazka "Na poligonie i na defiladzie" widzialem przedruk planow tej jednostki (z Modellbau heute) w Modelarzu 8 i 9/84, aczkolwiek rozniacy sie wyposazeniem sporo od MM i wspomnianej ksiazki.
Pozdrawiam, Peterator
A tam, nie będę zakładał nowego tematu... Byłem dziś w mieście i przechodziłem obok Błyskawicy. Miałem przy sobie aparat, więc obpstrykałem okręt. Stąd można ściągnąć fotki. Może komuś się przydadzą.