To prawda co mowisz Juniorze, w szkole lotniczej mialem takiego profesorka, zakochanego w lotnictwie przed era silnikow odrzutowych i on zawsze mowil ze to co dzis widac to nie samoloty a rakiety, silnik padnie i samolot runie w ziemie, jego ulubionym i bardzo trafnym przykladem byl F-104. Silnik z pol metra srednicy, a rozpietosc lekko ponad 6m, prawdziwy pocisk odrzutowy
Tylko wydaje mi sie ze z tymi ptakami troszke przesadziles, ruch zkrzydel zostal zbadany wiele lat temu, moze jakies detale nie sa znane, ale ogolnie teoretyczne i praktyczne badania tego tematu juz mialy miejsce. A nawet ostatio czytalem, to jest niesamowite, bo co to mowisz o ptakach to ja slyszalem o owadach i wlasnie podobno owady nie uzywaja aerodynamiki z doslownym slowa znaczeniu zeby latac, tzn roznice cisnien, a bardziej na zasadzie opierania i odpychania sie na powietrzu. Tak przeczytalem, nie wiem na ile to jest prawda, bo przecierz wioslo ktore dziala na zasadzie "odpychania sie", dziala wedlug praw hydrodynamiki.
*[Relacja/Samolot] Budowa COLEOPTERE (Quest)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Oczywiscie , ze zostalo to juz przez opisane w opaslych tomach przez roznych badaczy , ale nie zostalo to wyjasnione do konca i sa to tylko rozwazania teoretyczne , ktore sie oczywiscie probuje potwierdzic czy zastosowac w konstrukcjach lotniczych.
To podobna sprawa jak z fotosynteza , wszyscy naukowcy niby wiedza o co chodzi , a nikt tego nie potrafi zrobic.
Ale , rzeczywiscie , czemu nie odzywaja sie fachowcy od latania , aby wyjasnic nam wektory na obreczy ?
Czyzby polecieli po ksiazki do piwnicy albo dzwonia do profesorow na katedrze fizyki ?
Jak sie juz dowiecie , to dajcie ugryzc z placka wiedzy
To podobna sprawa jak z fotosynteza , wszyscy naukowcy niby wiedza o co chodzi , a nikt tego nie potrafi zrobic.
Ale , rzeczywiscie , czemu nie odzywaja sie fachowcy od latania , aby wyjasnic nam wektory na obreczy ?
Czyzby polecieli po ksiazki do piwnicy albo dzwonia do profesorow na katedrze fizyki ?
Jak sie juz dowiecie , to dajcie ugryzc z placka wiedzy
Zaczalem w koncu skladac wszystko do kupy. Mam nadzieje , ze wydawca zadba o wypraske kabiniki. Sporo musialem sie nagimnastykowac aby ja adoptowac z innego modelu. Jej pierwsza czesc wykonalem z celofanu w ktory zapakowana byla wytloczka dla Gripena. Frytek cos kiedys wspominal, ze uzywa do tego folii z opakowan kaset video. Na moje to to samo. Druga czesc udalo sie wyciac wlasnie ze wspomnianej kabinki do Gripena z MM. Ze zdjec ktore zamiescil Okonek wynika, ze kabinka otwierala sie jako calosc. Coz, ze wzgledu na brak gotowej wytloczki zrobilem to troszke inaczej, tak bylo mi latwiej a i model wyglada ladniej ;). Jestem juz na finiszu, zostalo praktycznie do wykonania podwozie.
Ostatnio zmieniony ndz gru 21 2003, 12:14 przez pszyman, łącznie zmieniany 1 raz.