*[Relacja/Pojazd] Star - relacja z projektowania
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Relacja/Pojazd] Star - relacja z projektowania
Klejenie Famo nas nieco zmęczyło. Postanowiliśmy skleić jakiś model "wypoczynkowy". Będzie to raczej współczesny pojazd.
Klei go jeszcze ktoś na tym forum i jak zechce to nam pokaże
Minikierownik zrobił elementy ramy i teraz wziął się za kółeczka. Ja poskładałem ramę i pomalowałem ją humbrolkiem - reszta pojazdu będzie w standardzie.
Klei go jeszcze ktoś na tym forum i jak zechce to nam pokaże
Minikierownik zrobił elementy ramy i teraz wziął się za kółeczka. Ja poskładałem ramę i pomalowałem ją humbrolkiem - reszta pojazdu będzie w standardzie.
Ostatnio zmieniony pt sty 12 2007, 18:35 przez kierownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Koła nie są skrętne tylko ze względu na uproszczenie modelu. W oryginale skręcają. Model za to pojedzie po podłodze prosto kiedy się go kopnie - jak wcześniejszy polonez.
Ostatnio zmieniony pt sty 12 2007, 18:37 przez kierownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Budujemy dalej. Powstała kabina - miejsce pracy kierowcy jest bardzo przyjemne. Minikierownik wyrzeźbił koła. Ewa to ma dobrze bo może sobie pomalować. Ja tym razem muszę sie pomęczyć bez pomocy pędzelka
Ostatnio zmieniony pt sty 12 2007, 18:48 przez kierownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak zrobić kartonową rurkę? Wyjaśnię: najpierw nawijam prostokąt na pręty o coraz to mniejszej średnicy. Na zdjęciu jest nawinięty już na pręt o średnicy 2mm. Przy tym nie przeciągam prostokąta po żadnym kancie - kiedy robi się to za mocno karton lubi sie później rozwarstwiać.
Na zdjęciu drugim - do środka wkładam coś o średnicy zbliżonej do pożądanej. Kształt juz nie chce ulegać zmianom, rurka sama utrzymuje pożądany. Klejem BCG smaruję krawędź i przez chwilę przytrzymuję. Rurka jest idealna. Dla potrzeb modelu wystarczy.
Na zdjęciu trzecim - mnie jest jednak potrzebna rurka, która będzie pracowała jako cylinder, przewiduję wielokrotny ruch tłoka . Wzmocniłem zatem spaw naklejając wąski paseczek kartonu - czasem robi się tak "w naturze".
Na zdjęciu drugim - do środka wkładam coś o średnicy zbliżonej do pożądanej. Kształt juz nie chce ulegać zmianom, rurka sama utrzymuje pożądany. Klejem BCG smaruję krawędź i przez chwilę przytrzymuję. Rurka jest idealna. Dla potrzeb modelu wystarczy.
Na zdjęciu trzecim - mnie jest jednak potrzebna rurka, która będzie pracowała jako cylinder, przewiduję wielokrotny ruch tłoka . Wzmocniłem zatem spaw naklejając wąski paseczek kartonu - czasem robi się tak "w naturze".