Potrzebuję pomocy. Jakich metod używacie, żeby zrobić mniej lub bardziej wiernie lusterko wsteczne?
U mnie, jak do tej pory , polegało to na położeniu warstwy farby w rodzaju Silver Chrom. Jednak podczas ostatnih robót, doszedłem do wniosku, że to nie wygląda najlepiej. Osobiście myślę o skali 1/72, ale może metody z 1/35 da się zaadoptować?
gulus bez pomysłu
Lusterka wsteczne
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
Re: Lusterka wsteczne
Wojtek mysle , ze do Twojej skali to najodpowiedniejszy wybor . W 35-ce to juz mozna pocudowac. Jest np. taka folia do owijania izolacji w cieplownictwiegulus pisze:U mnie, jak do tej pory , polegało to na położeniu warstwy farby w rodzaju Silver Chrom.
Teraz to już sam nie wiem, zrobiłem lusterka jak zwykle, patrzę na drugi dzień, a tam jakieś chropowatości wyszły , zamiast gładzi. Albo jakiś robal mi wlazł w farbę, albo sam dotknąłem paluchem. Chyba zkończy się jakimiś polorowaniami, ale przy okazji, chciałem się dowiedzieć, jak Wy to robicie. No nic, jakoś tobędzie.
gulus
gulus
mozliwości jest kilka.
1. w sklepach dla plastyków można nabyć drogą kupna cieniutką blaszkę,
z tego co się orientuję w kilku kolorach (między innymi srebrną- lustrzaną). łatwo tnie się nozyczkami.
2. folia lustrzana w arkuszach A4. Znacznie cieńsza od tej z rolki (typowo reklamowej), jednakże nie wiem jak z trwałością kleju.
3. Jeśli model jest tego wart, mozna pobawić się w wycięcie z płyty kompaktowej (około 99 groszy) oczywiście gładka srebrna. W tym wypadku profilujemy całe lusterko i malujemy zostawiając tylko zwierciadło czyste.
4. mniejsze lusterka można wykonać, jak ktoś już wspomniał, z folii kuchennej.
1. w sklepach dla plastyków można nabyć drogą kupna cieniutką blaszkę,
z tego co się orientuję w kilku kolorach (między innymi srebrną- lustrzaną). łatwo tnie się nozyczkami.
2. folia lustrzana w arkuszach A4. Znacznie cieńsza od tej z rolki (typowo reklamowej), jednakże nie wiem jak z trwałością kleju.
3. Jeśli model jest tego wart, mozna pobawić się w wycięcie z płyty kompaktowej (około 99 groszy) oczywiście gładka srebrna. W tym wypadku profilujemy całe lusterko i malujemy zostawiając tylko zwierciadło czyste.
4. mniejsze lusterka można wykonać, jak ktoś już wspomniał, z folii kuchennej.