T34/85, M3A1 Scout Car. Diorama, 1/35.

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gulus

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: gulus »

Robert Karwan pisze:Dzięki Olku za uznanie, myślę że inni też na tym skorzystają. :lol:
Masz również podziękowania ode mnie za nauczki dioramkowe.

gulus
Robert Karwan

Post autor: Robert Karwan »

Witam wszystkich po dłuższej przerwie i dziękuję za pochwały :lol: :oops: Ale to jeszcze nie koniec tej relacji. Zostały przecież figurki do skończenia. Jak to widać na zdjęciach, gdy farba olejna juz wyschnie można brać się za wykończenie. Na początku figurkę przetarłem kolorem A 104 - oczywiście Pactry. Następnie do tego koloru dodałem odrobinę białej i już delikatniej przetarłem wupukłości munduru. Na koniec już bardzo delikatnie "ostre krawędzie" munduru przetarłem kolorem A 52. I tyle. Figurek na dioramce będzie 9 i tak postępuję ze wszystkimi.

NIE MAM JUŻ ZDJĘCIA Z TEJ CZĘŚCI PRAC.

Pozdro :) ;-)
Ostatnio zmieniony czw maja 26 2005, 8:51 przez Robert Karwan, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert Karwan

No i niedługo będzie koniec. ;-) Figurkom brakuje jeszcze ekwipunku oraz broni. Na dłoniach wojaków jest jeszcze maskol. Nie mają oczu. :roll: Gdy już zrobiłem tę przymiarkę - co widać na zdjęciach - chyba jednak mundury powinny być bardziej w zielonym odcieniu. Za bardzo wzorowałem się na instrukcji Dragona i widniejących tam rysunkach i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem. Jest chyba za duża różnica w kolorach mundurów i modeli na dioramce. A na poprawkę jest już za późno.
Na modelach muszę ułożyć trochę bibelotów. Z tym zawsze mam problem, tak to zrobić, aby wyglądało w miarę naturalnie, nie za dużo nie za mało.
Jeszcze tylko mała uwaga co do malowania skorupek na głowach. Kolor podstawowy to A112, następnie farbą olejną VanByck Braun wykonałem drobniutkie rysy ( otarcia ). Poczekałem aż wszystko dobrze wyschnie - dwa dni - i delikatnie przetarłem A104. Dalej papierkiem ściernym nr. 1000, bardzo delikatnie, tylko muskając w paru miejscach wykonałem otarcia na hełmach. Na koniec same obrzeża hełmu przetarłem metalizerem Humblola H53- na zdjęciach jest to niewidoczne. Dla mnie jest to najlepszy sposób na pobrudzenie skorupek.
Na tę chwilę to tyle. Teraz broń i paski do broni – to czego najbardziej nie lubię i unikam jak ognia. Ale tu się nie da. :( .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdro :lol:
Ostatnio zmieniony czw maja 26 2005, 8:57 przez Robert Karwan, łącznie zmieniany 1 raz.
Okonek

Post autor: Okonek »

Ladnie to wyglada Robert ale polski czolg z ruska piechota :neutral: Jeszcze kurna tak sie porozkladali jakby to ich byl :D
pozdrawiam
Obrazek
Robert Karwan

Okonku oni tylko jadą autostopem do Berlina. :lol:

Pozdro :lol:
Awatar użytkownika
Roobert
x 1

Post autor: Roobert »

Robert Karwan pisze:Okonku oni tylko jadą autostopem do Berlina. :lol:
chyba czolgostopem :D
Edmund_Nita
x 8

Post autor: Edmund_Nita »

Tankostopem, he, he....

Uśmiech tankisty,
Robert Karwan

Dobre, dobre :spoko: he he he.

Pozdro ;-)
kamilwrc

Post autor: kamilwrc »

Piękne tyle można powiedzieć :)
Może i ja za ileś lat tak będe kleił :]

pzdr
Robert Karwan

Witam. :lol: Powoli kończę tę dioramkę. Figurki już prawie zrobione, tylko drobne korekty i muszę jeszcze pomalowac "oczy". Resztę widać na zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Pozdro ;-)

PS. Kamil ja też kiedyś zaczynałem, więc bierz się do roboty. :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :spoko:
Ostatnio zmieniony czw maja 26 2005, 9:01 przez Robert Karwan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ