T34/85, M3A1 Scout Car. Diorama, 1/35.
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
Mi się tam Marusia podoba zarówno ta w trzy-piątce jaki i prawdziwa z 'czterech pancernych" przynajmniej jest coś innego ciekawe Robert skąd brałeś dokumentację do jej wykonania
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł
Ukończone: M 113 Fitter
-
-
Witam. Jeszcze mały suplement do tej relacji. Tak naprawdę zostały mi już tylko do przyklejenia dwa paski na broń wojaków i już chyba będzie koniec. Napakowałem na M3 trochę różnego rodzaju śmiecia. Plandekę do wnętrza pojazdu, standardowo wykonałem z chusteczki higienicznej. Pomalowałem i gdy wyschła nasączyłem dość obficie lakierem bezbarwnym matowym. Plandekę włożyłem do środka i wykorzystując stary mały pędzelek docisnąłem ją do znajdujących się tam skrzynek. W ten sposób na jej powierzchni uwidoczniło się to co pod nią. Gdy wszystko podeschło zapuściłem na to farbę olejną Brąz Van Dyck. Po tym lekko przetarłem kolorem Mud A52. Na to dopiero nałożyłem pozostałe bibeloty. I jeszcze mała uwaga co do trzech plandek z tyłu pojazdu. Wykonałem je z modeliny firmy Talens - Decorfin ( 500g - 15 zł ) Bardzo wdzięczny materiał do prac modelarskich. Powiedziano mi w sklepie że utwardza się ją jak każdą modelinę, ale tak plastycznej to jeszcze nie miałem. Polecam. Kawałeczki rozwałkowanej i przyciętej w małe prostokąciki modeliny zawinąłem w chusteczki higieniczne. Pomogłem sobie trochę zwykłym klejem, podklejając brzegi chusteczek na modelinę. Całość zwinąłem w rulonik i owinąłem to następnie cienkim drutem miedzianym. I wszystko pomalowałem w znany już Wam sposób. Oporządzenie wiszące z boków M3 od dołu potraktowałem jeszcze delikatnie pastelą Raw Siena nr.5 i po wyschnięciu, jej nadmiar starłem pędzelkiem. Ma to imitować zakurzenie oporządzenia od dołu. I tyle.
Chciałem oczywiście zamontować na M3 Browninga i karabin 12,7 mm. Ale cóż, nie mogłem w żaden sposób powyginać i zmontować mocowań z blaszki Eduarda, szczególnie do karabinu 12,7. Ale może jeszcze w przyszłośći to nadrobię.
Pozdro
Chciałem oczywiście zamontować na M3 Browninga i karabin 12,7 mm. Ale cóż, nie mogłem w żaden sposób powyginać i zmontować mocowań z blaszki Eduarda, szczególnie do karabinu 12,7. Ale może jeszcze w przyszłośći to nadrobię.
Pozdro
Ostatnio zmieniony czw maja 26 2005, 9:04 przez Robert Karwan, łącznie zmieniany 1 raz.