Fly Model 143 "Kruzensztern"- budowa
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Mundziu serdeczne dzięki. Na pewno będzie lepszy od tego co jest w opracowaniu.
Moj adres
roinok@interia.pl
Pozdrawiam Janek
Moj adres
roinok@interia.pl
Pozdrawiam Janek
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
powrót do żagli
Jeszcze raz serdecznie dziękuje Mundziowi za plany olinowania. Nie jest to rewelacja jak on to mówi, ale są tam zaznaczone liny których mi brakuje w opracowaniu.
A więc stocznia ruszyła, może niepełną parą, bo to okres wakacyjny i nie sprzyja pracy.
Wregi tradycyjnie nakleiłem na karton. Szkielet złożony, punktowo połapany cjanoakrylem i dodatkowo połaczenia wzmocnione wikolem.
Nastepnie planuje przestrzenie miedzy wręgami wypełnić pianką.
Jeszczę się zastanawiam czy część denną oklejać czy szpachlować i malować.
A więc stocznia ruszyła, może niepełną parą, bo to okres wakacyjny i nie sprzyja pracy.
Wregi tradycyjnie nakleiłem na karton. Szkielet złożony, punktowo połapany cjanoakrylem i dodatkowo połaczenia wzmocnione wikolem.
Nastepnie planuje przestrzenie miedzy wręgami wypełnić pianką.
Jeszczę się zastanawiam czy część denną oklejać czy szpachlować i malować.
powrót do żagli
powrót do żagli
to sobie teraz porównać to trzeba z (ORP)Jaskółką w 1:100
normalnie gigant niewiem czy największy ale napewno ......DUŻY
normalnie gigant niewiem czy największy ale napewno ......DUŻY
Ostatnio zmieniony pn lip 05 2004, 21:14 przez Kuba G., łącznie zmieniany 1 raz.
My name is Button, James Button...
Ewuniu, jeśli chodzi o jakość to ja w wątpliwość poddaje dalszą swoją budowę. Zważywszy że Janek ma już praktykę w budowie pływadeł z żaglami w przeciwieństwie do mnie to boję się cokolwiek pokazywać by się nie skompromitować Jedyne z czego się cieszę to moja piankowa metoda budowy kadłuba - coraz częściej zaczyna być stosowana
Tomku ! nie bądź taki skromny, wiadomo że daleko mi do ciebie, a że staram się dorównać to też widać.
Ewo ! przy najbliższej okazji spróbuje zrobić fotkę statkom żeby zobrazować różnicę wielkości.
Ale wracajmy do modelu i tu pierwsza porażka. Nie dopytałem się Tomka ile to mi będzie potrzebne pianki. Kupiłem mały pojemnik 300 g i brakło na część denna. Teraz wiem że potrzebne jest na tak duży szkielet około 800 g. Trudno muszę czekać do następnego dnia żeby dokupić.
A tak wygląda częściowo wypełniony szkielet.
Martwiłem się czy brak wypełnienia w sąsiednich przegrodach nie spowoduje wichrowania wręg. Jednak nic takiego się nie działo.
Ewo ! przy najbliższej okazji spróbuje zrobić fotkę statkom żeby zobrazować różnicę wielkości.
Ale wracajmy do modelu i tu pierwsza porażka. Nie dopytałem się Tomka ile to mi będzie potrzebne pianki. Kupiłem mały pojemnik 300 g i brakło na część denna. Teraz wiem że potrzebne jest na tak duży szkielet około 800 g. Trudno muszę czekać do następnego dnia żeby dokupić.
A tak wygląda częściowo wypełniony szkielet.
Martwiłem się czy brak wypełnienia w sąsiednich przegrodach nie spowoduje wichrowania wręg. Jednak nic takiego się nie działo.
powrót do żagli
powrót do żagli
Po uzupełnieniu szkieletu pianką moja larwa powędrowała dojrzewać nałono natury.
Dalsza obróbka szkieletu odbywać się będzie na działce gdyż w domu nie mam takich warunków
Dalsza obróbka szkieletu odbywać się będzie na działce gdyż w domu nie mam takich warunków
powrót do żagli
powrót do żagli