[zagadka] Co można znaleźć na wschodnim brzegu Kisajna?
Moderatorzy: kartonwork, kierownik
[zagadka] Co można znaleźć na wschodnim brzegu Kisajna?
Wczoraj wróciłem z rejsu po Mazurach. Na północ od Giżycka są takie ciekawe tereny wojskowe i chyba postwojskowe, i tam właśnie znalazłem i obpstrykałem pięć wraków czterech typów pojazdów. Wasze zadanie polega na określeniu tych typów. Wszystkie są przedstawione na zdjęciach poniżej. Fotki specjalnie są małe, żeby nie było za łatwo. W razie problemów będą dalsze zdjęcia. Od razu się przyznam, że dwa pojazdy są również dla mnie zagadką, no ale w końcu to nie ja jestem pancerniakiem. Nagrodą będzie ponad 30 zdjęć tych wraków w pełnej rozdzielczości dla każdego oraz wieczysta chwała dla tych, którzy powiedzą, co w trawie leży.
Tak Okonku pierwsze trzy typy bezbłędnie, a ostatni prwdopodobnie BTR 40 lub względnie BRDM-1 ale ze wskazaniem na ten pierwszy
Pozdrawiam Fidel
skan pochodzi z Wozów Bojowych LWP J. Magnuskiego
Pozdrawiam Fidel
skan pochodzi z Wozów Bojowych LWP J. Magnuskiego
Ukończone: M 113 Fitter
Właśnie BRSM -1 chodził mi odrazu po głowie, ale jak by była fotka z boku to wtedy jest pewność 100% a tak narazie spekulacje a tak BRDM -1 wygląda z przodu...
Pozdrawiam Fidel
Pozdrawiam Fidel
Spoko, Piotti, podszedłem bliżej, nawet wlazłem na te złomy, ale na bliższe fotki trzeba sobie zasłużyć. Trzy pojazdy już znacie, z czwartym jest kłopot, być może dlatego, że fotka nie pokazuje ich od przodu, lecz od tyłu? Jeżeli ta podpowiedź nie wystarczy, to za jakiś czas wstawię dodatkowe zdjęcie. Tylko że odpowiadający musi być pewny, co to jest, bo ja wcale nie wiem. Myślałem, że wiem, ale to tutaj się nieco różni od mojego wyobrażenia. Dodam, że akurat te dwa wraki są najlepiej zachowane, więc mają też najwięcej zdjęć. Ale na razie myślcie dalej.
Okonku BRDM -1 robiony na licencji w NRD nosił nazwę SPW -40, ale FUG z kąd by się wziął w Polsce