Karaś 1/72
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Spokój!!!! Linie podziału to stary temat kłótni modelarskich. Na dobrą sprawę nie powinno ich być nawet w skali 1/32. Podział blach , na przykład w MiG-21 był taki, że nie można tam było włożyć ostrza noża. Ile to powinno być w modelach?
Linie podziału są umownym zaznaczeniem, wpływającym na odbiór wizualny modelu.
gulus
Linie podziału są umownym zaznaczeniem, wpływającym na odbiór wizualny modelu.
gulus
Maly przyklad jak wyglada model w 72-ce bez lini podzialu
http://www.flankerman.fsnet.co.uk/an-71_modl.htm
http://www.flankerman.fsnet.co.uk/an-71_modl.htm
ooOOO o takie wlasnie konkrety mi chodzilo ale tak ogolnie to chyba wlasnie sobie uzmyslowilem ze jednak nie byloby widac lini podzialu blach jak by chcial robic dokladna replike ale to juz zostawiam dla fachowcow i fanatykow plastikow to nie to co karton ale i tak se kupie nastepnego plastika
....::::RASTAFARAJ::::....
A wlasnie skoro juz zachaczylismy o podstawy robienia plastikow to moze jeszcze mi powiecie cosna temat aerografow: jakie ??? naczytalem sie tego na PWM ale nic mi nie mowi ani "mam IWATE" , "a ja pseudo IWATE" i co uzywac do zapewnienia cisnienia, cos tam mowiliscie kiedys o odkurzaczach samochodowych , tylko ze nie moglem tego znalesc, ze jest problem z zapewnieniem zasilania. Jest jeszcze jedna sprawa odnosnie aerografow : znalazlem takie tansze/najtansze za ok 50 kolaczow i w nich nie ma problemu z czyszczeniem tego za kazdym razem bo pojemnik z farba jest osobno (czy w takim mozna zmieniac strumien :cienko/szeroko) a wczoraj w nocy mi cos takiego po glowie latalo. wicie ze sa takie spryskiwacze do ktorych najpierw sie tloczy powietrze a potem woda leci pod cisnieniem ....... jak by to toche przerobil ??? na male malowanie moze by bylo tylko nie moge sobie tego wyobrazic jakie rzeczy trza by jeszcze dokupic : cisniniomierz itd ???? i gdzie to kupic w jakims sklepie z rzeczami do instalacji wodnych ???? piszcie , piszcie
No przejrzalem kilka .... set fotek samolotow i stwierdzam definitywnie ze staje po stronie tych ktorzy uwazaja iz w skali 1/72 nie powinno byc w ogole sladu lini podzialu blach (procz sterow) dobrze ze zescie o tym zaczeli pisac bo pewnie chwile by czasu minelo zanim bym sam na to wpadl