Karaś 1/72

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

Awatar użytkownika
gulus

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: gulus »

Spokój!!!! Linie podziału to stary temat kłótni modelarskich. Na dobrą sprawę nie powinno ich być nawet w skali 1/32. Podział blach , na przykład w MiG-21 był taki, że nie można tam było włożyć ostrza noża. Ile to powinno być w modelach?
Linie podziału są umownym zaznaczeniem, wpływającym na odbiór wizualny modelu.

gulus
Obrazek
Okonek

Post autor: Okonek »

Maly przyklad jak wyglada model w 72-ce bez lini podzialu :cool:

http://www.flankerman.fsnet.co.uk/an-71_modl.htm
pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
kuba

Post autor: kuba »

WOW czyli co z tego co tu wywnioskowalem to najlepiej byloby zeszlifowac te linie (ze wzgledu na skale) a nawet jezeli by sie robilo wpukle to jakim sposobem ???? Napiszcie bom glodny na wiedze jak Kubus Puchatek na miod. :tuptup:
....::::RASTAFARAJ::::....
Okonek

Jesli chcesz pozostawic wypukle linie to jedynym sposobem jest delikatnie szlifowac miejsca laczen a to co sie nie uratuje wyciagniesz na nowo poprzez delikatne naciecie skalpelem ;-)
pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
kuba

ooOOO o takie wlasnie konkrety mi chodzilo :D ale tak ogolnie to chyba wlasnie sobie uzmyslowilem ze jednak nie byloby widac lini podzialu blach jak by chcial robic dokladna replike ale to juz zostawiam dla fachowcow i fanatykow plastikow ;-) to nie to co karton :twisted: ale i tak se kupie nastepnego plastika :twisted: :twisted: :twisted: ;-)
Okonek

kuba pisze: ale i tak se kupie nastepnego plastika
:piwo:
pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
kuba

A wlasnie skoro juz zachaczylismy o podstawy robienia plastikow to moze jeszcze mi powiecie cosna temat aerografow: jakie ??? naczytalem sie tego na PWM ale nic mi nie mowi ani "mam IWATE" , "a ja pseudo IWATE" :roll: i co uzywac do zapewnienia cisnienia, cos tam mowiliscie kiedys o odkurzaczach samochodowych , tylko ze nie moglem tego znalesc, ze jest problem z zapewnieniem zasilania. Jest jeszcze jedna sprawa odnosnie aerografow : znalazlem takie tansze/najtansze za ok 50 kolaczow i w nich nie ma problemu z czyszczeniem tego za kazdym razem bo pojemnik z farba jest osobno (czy w takim mozna zmieniac strumien :cienko/szeroko) a wczoraj w nocy mi cos takiego po glowie latalo. wicie ze sa takie spryskiwacze do ktorych najpierw sie tloczy powietrze a potem woda leci pod cisnieniem ....... jak by to toche przerobil ??? na male malowanie moze by bylo tylko nie moge sobie tego wyobrazic jakie rzeczy trza by jeszcze dokupic : cisniniomierz itd ???? i gdzie to kupic w jakims sklepie z rzeczami do instalacji wodnych ???? piszcie , piszcie :D
Awatar użytkownika
kuba

No przejrzalem kilka .... set :lol: fotek samolotow i stwierdzam definitywnie ze staje po stronie tych ktorzy uwazaja iz w skali 1/72 nie powinno byc w ogole sladu lini podzialu blach (procz sterow) dobrze ze zescie o tym zaczeli pisac bo pewnie chwile by czasu minelo zanim bym sam na to wpadl :piwo:
Awatar użytkownika
Marek S.

Post autor: Marek S. »

polecam jednak pobawic sie, poświęcić kilka wieczorków i wyrysować linie podziału na modelu. Dłużej postoi na półce :D . Do tego możesz dokupić PART'owe ramki S72 080 i S72 081, ewentualnie jeszcze ramkę z kaemami Szczeniak
Awatar użytkownika
Roobert
x 1

Post autor: Roobert »

Co do aerografów to znam bezpłatny sposób. W którymś numerze Mini Repliki było jak wykonać go z małego słoiczka, długopisu i paru elementów. Niestety nie pamiętam, w którym numerze, a na razie nie mam ich pod ręką :-? Może ktoryś z kolegów pomoże w tej sprawie.
ODPOWIEDZ