Kończę kilkumiesięczną ,,wojnę,, z (Avią) i w związku z tym mam dwa pytania do Kolegów:
1-Jak wyglądało wykończenie obrzeży kabiny ?
Czy to było wykładane poduszką skórzaną czy też inny sposób ?
2-Interesuje mnie spadochron siedzeniowy z tamtych lat. wszelkie rysunki,zdjęcia itp. Głównie w fazie złożone ale z dobrze wodocznym układem szelek uprzęży itd.
Pozdrawiam !
---------------------------------------------------------------------
piękno tkwi w szachownicy a diabeł w szczegółach
=======================================
PWS-A(Avia-BH-33) i spadochron siedzeniowy*
Moderatorzy: kartonwork, Aviator, Rafal N.
Raczej plecowy - przedwojenne lotnictwo polskie uzywalo spadochronow plecowych! Oprocz polskiego spadochrony takie uzywala takze.... Luftwaffe. W watku o Karasiu na forum glownym zdj. 3 widac zaloge przed samolotem zakladajaca takie spadochrony. Zreszta - zapytaj sasiadow
A obrzeze kabiny - skora, ale tutaj najlepiej podeprzec sie zdjeciem.
A obrzeze kabiny - skora, ale tutaj najlepiej podeprzec sie zdjeciem.
Pozdrawiam!
-- --------------------------
PAPIERU!!!
-- --------------------------
PAPIERU!!!
Hmm, PWS-A - pewnie karton z Małego Modelarza?
Ja się co prawda przymierzam do żywicznego ARDPOL-a, ale papierzaka też skleiłem parę lat temu.
Interesuje mnie co innego:- plany - bo w zasadzie to u nas posucha na Avię BH33 (albo PWS-a). Mam fajne plany z baaaardzo starego Modelarza - tak gdzieś z połowy lat 50-tych, dobre są też materiały z Fanatyka Plastiku + ostatnio wydany Morgała - i w zasadzie to koniec mojej wiedzy, bo reszta to albo kopie albo przedruki, albo rysunki tak makabryczne, że szkoda czasu. Masz może coś jeszcze?
Ja się co prawda przymierzam do żywicznego ARDPOL-a, ale papierzaka też skleiłem parę lat temu.
Interesuje mnie co innego:- plany - bo w zasadzie to u nas posucha na Avię BH33 (albo PWS-a). Mam fajne plany z baaaardzo starego Modelarza - tak gdzieś z połowy lat 50-tych, dobre są też materiały z Fanatyka Plastiku + ostatnio wydany Morgała - i w zasadzie to koniec mojej wiedzy, bo reszta to albo kopie albo przedruki, albo rysunki tak makabryczne, że szkoda czasu. Masz może coś jeszcze?
Ale gapa ze mnie z tym spadochronem siedzeniowym, skojarzyłem to sobie z tym, że miska siedzeniowa jest głęboka, podobnie jak w ,,jedenastce,, a skoro głęboka to spadochron siedzeniowy co oczywiście nie jest prawdą. Chyba podaruje sobie ten spadochron, aco do obrzeża kabiny to zaryzykuje stwierdzenie, że obrzeże byłookładane skórą w myśl przysłowia ,, ten cozapomniał okularów tego nie zauważy a ten co się na tym nie zna będzie myślał, że tak ma być,, no i wszystko będzie w porządku, a za podpowiedzi wielkie dzięki.
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !