Fly Model 143 "Kruzensztern"- budowa
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Jednak mi lepiej pasowała jak pierwsza warstwa szpachel z włóknem
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
powrót do żagli
Masz racje Witku, też to zauważyłem przy budowie tego kadłuba. Zwłaszcza że mam porównanie. Z jednej strony był dany szpachel z włóknem a z drugiej nie. I tam gdzie był dany łatwiej było mi uzyskać równą powierzchnie.
powrót do żagli
powrót do żagli
Upalne pogody nie sprzyjały pracy stoczniowców. Po wielu trudach poszycie uzyskało właściwą powierzchnię i kolor.
Ster i śruby nie będą na razie montowane, gdyż przy oklejaniu burt łatwo mogę je uszkodzić. Zrobię to gdy kadłub będzie gotowy.
Uwaga dla tych co bedą robić model w standarcie. Zaznaczone poniżej elementy są za krótkie do średnicy wału którą proponuje autor.
Ster i śruby nie będą na razie montowane, gdyż przy oklejaniu burt łatwo mogę je uszkodzić. Zrobię to gdy kadłub będzie gotowy.
Uwaga dla tych co bedą robić model w standarcie. Zaznaczone poniżej elementy są za krótkie do średnicy wału którą proponuje autor.
powrót do żagli
powrót do żagli
-
- x 8
A dalej to będzie karton i pewnie mniej ciekawieEdmund_Nita pisze:Roinok, Ty skubańcu..... Co to będzie dalej?!!!!
Ale do rzeczy. Pokład nakleiłem na karton 1mm nie tak jak zalecał autor 0,5 mm. Zrobiłem to gdyż uważałem że przy tak dużej jednostce cieńszy karton wydaje mi się za wiotki. Trzeba też wziąść pod uwagę to że na pokładzie będą zaczepy do want, które będą jednak tworzyć jakieś naprężenia.
Przed przyklejeniem pokładu do szkieletu, trzeba wykonać sporo maleńkich otworów pod zaczepy lin. Otwory pod wanty i paduny są zaznaczone, ale reszta lin sztagi, brasy, szoty itd. nie ma żadnej informacji gdzie mają być zaczepione. Trochę trzeba było się naszukać w sieci żeby znaleść dodatkowe informacje.
Do tak mały otworów zrobiłem sobie wybijak z igły lekarskiej. Nie polecam wiercenia otworów.
powrót do żagli
powrót do żagli